BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro

BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro
Publicat: 27/02/2024, 07:30

Banca Centrală Europeană se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, afirmă Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei, notând că sistemul financiar al zonei euro este ”fragmentat” și că națiunile europene au acumulat un volum mare al datoriilor.

”Banca Centrală Europeană trebuie să facă față unor probleme mai dificile decât Fed”, a afirmat Yannis Stournaras, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Greciei a atras atenția că sistemul financiar, inclusiv bancar, al zonei euro este ”fragmentat”, spre deosebire de cel din Statele Unite. De asemenea, Yannis Stournaras a notat că zona euro încă resimte efectele crizei datoriilor suverane.

În privința politicii monetare, Yannis Stournaras a pledat pentru reduceri graduale ale dobânzii de referință, cu 0,25%, recomandând începerea scăderii costurilor de creditare cel târziu în iunie.

”Acțiunile noastre trebuie să fie ghidate de realism, este necesară o abordare graduală”, a subliniat Yannis Stournaras.

Cei mai mulți oficiali din cadrul BCE cred că relaxarea politicii monetare va începe în iunie, în așteptarea datelor privind salariile și a stabilizării inflației în jurul valorii de 2,0%.

”Trebuie să existe progrese substanțiale în reducerea inflației din zona euro. Valoarea optimă probabil va fi atinsă în toamnă. Iar aceste progrese au fost atinse fără intrarea în recesiune, fără instabilitate financiară”, a subliniat Yannis Stournaras.

Christine Lagarde: Procesul de stabilizare a inflației continuă

Președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat luni, în Parlamentul European, că actuala politică monetară strictă are efecte clare asupra stabilizării inflației.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană va analiza în sesiunea din martie posibilitatea reducerii dobânzii de referință, dacă datele economice vor fi favorabile, deși relaxarea politicii monetare este puțin probabilă, a declarat săptămâna trecută Mario Centeno, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

”În martie vom avea cea mai mare cantitate de date, iar unele date ne-ar putea spune să discutăm despre reducerea dobânzilor chiar din martie. Nu spun că este probabil acest lucru, dar trebuie să fim deschiși”, a afirmat vineri Mario Centeno, guvernatorul Băncii Portugaliei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

La rândul său, Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a declarat vineri că evoluțiile inflației sunt greu de anticipat, subliniind că, deși nucleul inflației este în scădere, fluctuațiile prețurilor în sectorul serviciilor sunt ” persistente”.

Inflația în zona euro a scăzut de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023 și la 2,8% în ianuarie 2024. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fermierii continuă PROTESTELE în Bruxelles și Madrid /Miniștrii Agriculturii discută despre relaxarea reglementărilor la nivelul UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
„Acord istoric” anunțat între Airbus și Arabia Saudită
×