Sebastian Burduja, după reuniunea ministerială din Azerbaidjan: Putem EXPORTA şi mai multă energie, iar asta înseamnă locuri de muncă

Sebastian Burduja, după reuniunea ministerială din Azerbaidjan: Putem EXPORTA şi mai multă energie, iar asta înseamnă locuri de muncă
Publicat: 02/03/2024, 20:21

România îşi consolidează poziţia geostrategică pentru întreaga regiune, iar o serie de companii globale din sectorul energetic sunt interesate să investească în ţara noastră, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a participat la cea de-a zecea reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi cea de-a doua reuniune ministerială a Consiliului Consultativ pentru Energie Verde, organizate în Baku, Azerbaidjan.

„Am avut bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia şi Slovacia, dar şi cu o serie de companii globale din sectorul energetic: Socar, Taqa, Masdar. Prilejul a fost reuniunea ministerială a Coridorului Sudic, mega-proiectul de peste 40 de miliarde euro, care aduce gazul azer, prin Turcia, în Europa, reducând dependenţa continentului european faţă de gazul rusesc. A avut loc în paralel şi reuniunea iniţiatorilor Coridorului Verde – cablul în curent continuu care va lega Azerbaidjanul de Georgia, pe sub Marea Neagră, prin România şi până la vecinii maghiari. Obiectivele noastre aici au fost de a asigura României rolul de lider regional în sectorul energetic, de a diversifica rutele către România şi de a reuşi, odată cu finalizarea acestor mari proiecte, să asigurăm accesul românilor la gaze şi energie electrică la un preţ cât mai mic. Mai mult, devenind hub energetic, România îşi consolidează poziţia geostrategică pentru întreaga regiune. Putem exporta şi mai multă energie, iar asta înseamnă locuri de muncă şi dezvoltare pentru români”, a spus Burduja.

Una dintre noutăţile importante se referă la finalizarea Studiului de Fezabilitate pentru primul terminal de LNG la Marea Neagră, pe ţărmul românesc, „cu rezultate pozitive”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

„Acest proiect, în care Socar şi Romgaz sunt parteneri, va fi o alternativă la Coridorul Sudic, cu potenţialul de a aduce în România 8-9 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an. Ca etapă ulterioară, va fi nevoie de identificarea structurii de finanţare şi proiectarea de detaliu. România susţine această iniţiativă. Putem avea un terminal plutitor de LNG aşa cum au făcut grecii la Alexandropoulis”, potrivit comunicatului.

De asemenea, companiile emirateze Taqa şi Masdar sunt interesate să investească în România.

„Portofoliul lor de proiecte este de miliarde de dolari. România oferă multiple posibilităţi: de la interconectorul în curent continuu Est-Vest, care va lega viitoarele unităţi 3 şi 4 de la Cernavodă şi centralele eoliene din Marea Neagră de sistemul energetic european până la panouri fotovoltaice flotante pe lacurile de acumulare ale Hidroelectrica şi proiectul Tarniţa-Lapuşteşti. Rămâne să concretizăm prin investiţii concrete”, precizează sursa citată.

Programul nuclear civil românesc, urmărit de către toţi partenerii

Totodată, programul nuclear civil românesc este urmărit de către toţi partenerii, în mod special reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR).

„După 2029, orizontul de timp pentru finalizarea proiectului de la Doiceşti, în premieră europeană, va însemna posibilitatea NuclearElectrica de a valorifica această tehnologie în întreaga regiune, cu specialişti pregătiţi la Politehnica Bucureşti, unde deja avem un simulator pentru SMR-uri. Excelenţă românească la nivel înalt”, se arată în comunicat.

Pe data de 1 aprilie 2024 urmează Comisia mixtă România-Azerbaidjan, iar în acest sens a avut loc o întâlnire pregătitoare a ministrului român al Energiei cu ministrul Sahil Babayev, co-preşedintele comisiei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la cea de-a zecea reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi cea de-a doua reuniune ministerială a Consiliului Consultativ pentru Energie Verde, organizate la Baku, Republica Azerbaidjan, reuniuni cu participare la nivel înalt, atât din partea statelor din regiune, cât şi din partea Comisiei Europene.

Coridorul Sudic de Gaze a devenit operaţional în urmă cu trei ani, în vârful crizei energetice, şi a avut un rol semnificativ în asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a Europei de Sud şi de Est. Diversificarea rutelor de aprovizionare a jucat un rol semnificativ şi în reducerea dependenţei de gazele ruseşti, cu atât mai importantă în contextul geopolitic delicat care a generat şocuri asupra lanţurilor de aprovizionare.

În marja acestor reuniuni, a avut loc şi cea de-a şasea Reuniune Ministerială, organizată în baza Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în Domeniul Dezvoltării şi Transportului Energiei Verzi, semnat în 17 decembrie 2022, la Bucureşti. Acesta a intrat în vigoare la data 18 februarie 2024, după ratificarea de către cele patru state. Semnatarii Acordului au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea energiei verzi şi a infrastructurii de transport, salutând demararea studiului de fezabilitate şi progresele înregistrate pentru stabilirea unei asociaţii în participaţiune între Operatorii de Sistem de Transport din cele patru state, pentru dezvoltarea proiectelor comune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari