Prima pagină » Știri politice » Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie, adoptată luni de Guvern / Campania începe pe 10 mai şi se încheie pe 8 iunie

Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie, adoptată luni de Guvern / Campania începe pe 10 mai şi se încheie pe 8 iunie

Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie, adoptată luni de Guvern / Campania începe pe 10 mai şi se încheie pe 8 iunie

Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie, alegerile europarlamentare şi cele locale urmând a fi comasate în aceeaşi zi.

Guvernul a aprobat, luni, calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi pentru alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, din anul 2024, arată comunicatul de presă al Executivului.

În data de 19 martie începe perioada de depunere la biroul electoral central  a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

De asemenea, în termen de 10 zile de la începerea perioadei electorale, dar nu mai târziu de 21 martie 2024, vor fi stabilite modelele ştampilelor electorale şi modelul timbrului autocolant.

În termen de 10 zile de la data constituirii Biroului Electoral Central, dar cel mai târziu în data de 27 martie 2024, se va încheia perioada de depunere la biroul electoral central a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

Cu cel puţin 24 de ore înaintea tragerii la sorţi a celor 3 judecători în biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, cel mai târziu la data de 9 aprilie, se va aduce la cunoştinţă publică data la care va avea loc această tragere la sorţi.

  • Cel mai târziu până la data de 10 aprilie 2024, se vor depune cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024. Este vorba despre cetăţenii cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Tot cel mai târziu până pe data de 10 aprilie 2024, ora 24, vor fi depuse şi înregistrate candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, iar în termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii se vor înainta, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor referitoare la faptul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

În data de 11 aprilie 2024 se va aduce la cunoştinţă publică a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi.

Până la data de 1 mai 2024 vor fi aduse la cunoştinţă publică declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

De la data de 16 aprilie 2024 începe perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 şi de  depunere a candidaturilor pentru aceste alegeri.

Cel mai târziu până la data de 15 aprilie 2024, vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi locţiitorii acestora.

În maximum 10 zile de la data înfiinţării birourilor electorale de circumscripţie, cel mai târziu la data de 25 aprilie 2024, se va încheia perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri vor depune la primar, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, adică până pe 25 aprilie 2024, solicitările de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă.

Tot în data de 15 aprilie se încheie perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Cel mai târziu cu 40 de zile înaintea datei alegerilor, adică 30 aprilie 2024, se  va solicita acordarea timpilor de antenă, către conducerile posturilor de radiodifuziune şi televiziune, publice şi private sau, după caz, ale studiourilor teritoriale ale acestora, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Data de 30 aprilie este şi data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale.
La data de 8 mai 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Pentru ambele scrutinuri, până la data de 10 mai 2024 se va aduce la cunoştinţă publică delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora, precum şi aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora.

  • De asemenea, în data de 10 mai 2024, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.
  • Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, şi se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00.

Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.

După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale  şi pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

CITEȘTE ȘI:

Lista comună PSD-PNL pentru „ALEGERILE 9 IUNIE”, pe ultima sută. Luni pot fi anunțați candidații interni, apoi adversarul lui Nicușor Dan

Marcel Ciolacu: ,,Toată lumea întreabă de ce avem o listă comună” / Ce spune premierul despre candidatura la prezidențiale

Citește și

Mediafax
Mamele care sunt în concediu de creștere a copilului vor plăti CASS
Digi24
EXCLUSIV Statul a transformat o persoană fizică în azil. Mii de pacienți sunt dați de instituții unui bihorean, în locuința personală
Cancan.ro
Ce PENSIE va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după noile măsuri fiscale anunțate de Guvernul Bolojan
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
Adevarul
Fotografia sfâșietoare cu fetițele luate de ape în inundațiile catastrofale din Texas
Mediafax
Misterul se adâncește. Ministrul rus ar fi fost demis de Putin când era deja mort
Click
Vacanță cu rușine. Cum se fac de râs românii în locuri unde sunt primiți cu brațele deschise: „M-am bucurat că localnicii nu pot înțelege”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Mireasă din Vâlcea bătută de mire la nuntă, pentru că a supărat-o pe mama soacră. Ea a fost dusă la spital, el a continuat petrecerea
Digi24
Controverse privind moartea lui Roman Starovoit. Ministrul rus era deja mort când Vladimir Putin a anunțat că l-a demis
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Ce se întâmplă doctore
Cel mai bătrân bărbat din Anglia care a luat viagra are 102 ani. Care sunt efectele adverse ale „pilulei albastre”
observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
StirileKanalD
El este micuțul care a pierit lovit de mașină, în Bumbești-Jiu. Avea 3 ani și se plimba cu bicicleta, însoțit de mămica lui: "Să fii cuminte și curajos până ne vom revedea, sufletul meu"
KanalD
Un elev care a luat 9.90 la matematică, la bacalaureat, a depus contestație. De necrezut care a fost nota finală
Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
Promotor.ro
Titi Aur dă verdictul - Care sunt șoferii cei mai predispuși la accidente? - VIDEO
Descopera.ro
Descoperire arheologică UNICĂ în România chiar la malul Mării
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
A1
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Stirile Kanal D
VIDEO România se topește! Cod roșu de caniculă în Capitală și în 15 județe. Mesaj Ro-Alert după ce au fost anunțate temperaturi de peste 40 de grade la umbră: „Evitați deplasările”
Kfetele
Ce s-a întâmplat cu cei 3 pui de urs, lăsați orfani, odată cu împușcarea mamei lor, de către autorități? Turistul italian care a fost ucis de aceasta, a avut un sfârșit tragic
RadioImpuls
Informația momentului! Prevestirea care a cutremurat pe toată lumea: "Practic, el știa că va muri". Ce a spus Costin Mărculescu înainte sa moară? Detaliile ies abia acum la iveală. Toți au ignorat semnele: "Nu mai e mult și merg și eu după el"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Eu am părul negru, nevastă-mea e blondă, iar copilul a ieșit roșcat
Descopera.ro
Apple a contestat amenda „fără precedent” dată de Comisia Europeană