Angela Galeța, Fundația Vodafone: Lipsa educației, principala cauză a fenomenului violenței domestice în România

Publicat: 12/03/2024, 12:16

România se află pe unul din locurile fruntașe la nivel mondial în ceea ce privește numărul de cazuri de violență domestică. Dacă anul trecut au fost raportate peste 100.000 de cazuri de violență fizică, cifrele ar putea fi mult mai mari dacă ar fi luate în calcul și alte forme de agresiune. Lipsa educației, dar și alcoolul și drogurile sunt principalele cauze ale acestui fenomen nedorit. Concluziile i-au aparținut Angelei Galeța, directorul Fundației Vodafone România și au fost exprimate în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv.

La nivel mondial, una din trei femei este victima unui abuz.

“Din păcate, cifrele nu sunt foarte îmbucurătoare. Suntem din nou, cumva, pe un loc fruntaș, pe care sigur nu ni l-am dori. Anul trecut, de exemplu, din cifrele raportate de Poliția Română aflăm că au fost raportate peste 100.000 de cazuri din sfera violenței domestice, în pondere egală în urban și rural”, a precizat Angela Galeța.

Românii cred că bătaia este ruptă din rai, că unde dă mama crește. Cred că femeia este supusă bărbatului, lucruri care în anul 2024 ar trebui să nu mai fie așa, ar trebui să se schimbe. Am citit un articol din care reiese că 80% dintre români consideră că violența împotriva femeii un fenomen național foarte răspândit.

Datele raportate de poliție nu reflectă adevărata amploare a fenomenul.

“Adică nu vorbim doar de 100.000  – ceea ce este raportat – și este raportat doar violența fizică. Agresiunea nu este raportată, nu face parte din această statistică. Statistica respectivă include cazurile de violență domestică, care cele mai multe ori se referă la agresiunile fizice. Undeva aproape de 58.000 dintre ele au fost agresiuni fizice sau alte forme de violență”, este realitatea în care trăim, conform Angelei Galeța.

Directorul Fundației Vodafone indică și faptul că această creștere a numărului cazurilor raportate – aproape 5% în  2023, față de 2022 – evidențiază  atingerea limitei superioare a suportabilității.

Violența domestică îmbracă multe, multe alte forme și și noi credem, și organizațiile cu care lucrăm și specialiștii din domeniu spun că cifrele sunt subraportate, adică probabil cifrele sunt sunt mult mai mari.

“Ceea ce este îmbucurător, dacă pot să spun că e ceva îmbucurător legat de acest subiect, este faptul că numărul cazurilor raportate crește de la an la an. De exemplu, anul trecut a crescut cu 4,8% în 2023 față de anul 2022, ceea ce înseamnă că, într-un fel, victimele au prins curaj și au început să ia atitudine. Dar, repet, cifrele sunt subraportate și probabil dimensiunea fenomenului este mult mai mare”, a completat Angela Galeța.

Copii, vârstnici și bărbați, printre victime

Cele mai multe cazuri de violență sunt raportate de femei, însă și copii și bărbați trec prin astfel de traume.

“Dacă ar fi să ne referim la cifrele raportate de poliție, numărul femeilor victime este mai mare decât cel al bărbaților, dar există și bărbați care sunt victime. Și, apropo de ce se raportează și ce nu se raportează, vorbim de cazuri care se întâmplă, violența în familie. Dar să nu uităm că pot fi victime ale violenței domestice, de exemplu, și bătrânii, persoanele aflate în îngrijirea altcuiva din diverse motive, fie că sunt bătrâni, fie că sunt cu probleme medicale”, a evidențiat directorul Fundației Vodafone România.

Lipsa de educație, principala cauză

În România violența casnică a fost considerată, și încă mai este, un subiect tabu.

“Prima cauză a a acestui fenomen este lipsa de educație. Faptul că,  în primul rând, nu vorbim despre acest e obiect, cumva un subiect tabu. Dacă aș putea să spun asta, mai bine nu vorbim despre acest subiect și dacă nu vorbim, probabil că nu există”, a susținut Angela Galeța.

Tocmai de aceea aplicația Bright Sky, dezvoltată de Vodafone, are un dublu scop.

“În primul rând să asigure să ofere ajutor victimelor violenței domestice, dar în același timp să ofere acces la informare. Pentru că atâta timp cât vorbim cât mai mult despre acest subiect, cât explicăm ce înseamnă abuzul, care sunt formele violenței domestice, atunci cu atât mai multă lume va știi despre lucrurile acestea. Poate că amploarea fenomenului se va diminua, poate că relațiile pe care copiii noștri, adolescenții de acum le vor avea vor arăta cumva altfel în momentul în care vor ști că într-o relație nu este permisă nicio formă de abuz”, a completat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Aplicația gratuită Bright Sky RO a fost lansată în mai 2020 și de atunci a fost descărcată de peste 100.000 de ori. Inițial a fost lansată în Marea Britanie de Vodafone UK și există în prezent în 13 țări. Aplicația are până în prezent aproape un milion de descărcări

Urmăriți întreaga emisiune AICI

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
Lovitură devastatoare pentru Mădălin Ionescu. A pierdut cel mai drag om
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×