BLOOMBERG: Frenezia elitelor ruse privind viitorul politic în următorul mandat al președintelui Putin

BLOOMBERG: Frenezia elitelor ruse privind viitorul politic în următorul mandat al președintelui Putin
Publicat: 13/03/2024, 07:30

Președintele rus, Vladimir Putin, va efectua o remaniere guvernamentală semnificativă după ce va obține un nou mandat, îi va menține în funcții pe colaboratorii foarte loiali și nu va schimba linia politică generală, nici în privința invaziei în Ucraina, comentează grupul media Bloomberg.

”Elitele de la Kremlin depun eforturi intense pentru funcții în noul mandat al lui Vladimir Putin, în contextul în care Vladimir Putin se va înconjura de loialiști pentru a continua războiul în Ucraina. Putin ar putea efectua o remaniere guvernamentală semnificativă pentru prima dată după anul 2020. Kremlinul nu a definitivat lista numelor și numirilor, dar sunt probabile numeroase modificări, în contextul în care președintele vrea înnoirea echipei la începutul unui nou mandat de șase ani. Nervozitatea privind remanierea guvernamentală este în creștere în rândul elitelor politice și de afaceri, în contextul în care Putin se pregătește de al cincilea mandat în scrutinul din 15-17 martie, care este controlat strâns de Kremlin”, notează grupul media Bloomberg.

”Pentru Kremlin, este important să transmită un semnal de rotație, astfel că va fi nevoie de oameni noi”, afirmă Mihail Vinogradov, expert în cadrul Fundației Politice Sankt-Petersburg.

Conform unor surse, ministrul rus al Energiei, Nikolai Șulginov, în vârstă de 72 de ani, ar putea demisiona și este posibil să fie succedat de Boris Kovalciuk.

Și ministrul Agriculturii, Dmitri Patrușev, fiul lui Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului prezidențial pentru Securitate Națională, ar putea primi o nouă funcție.

Putin va menține linia politică în confruntarea cu Occidentul

Chiar dacă vor apărea noi nume în Guvernul de la Moscova, nu există niciun semnal că Putin ar urma să modifice linia politică în confruntarea cu SUA și Europa pe tema Ucrainei. În discursul rostit în Consiliul Federației pe 29 februarie, Putin și-a prezentat planurile până în 2030.

”Occidentul nu doar că încearcă să ne oprească progresul, ci și vrea o Rusie dependentă, în declin, un spațiu mort. Luptătorii noștri creează astăzi condițiile pentru viitorul și dezvoltarea țării”, a afirmat Putin.

Președintele Putin a schimbat ultima dată guvernul în 2020, înlocuindu-l pe premierul Dmitri Medvedev cu tehnocratul Mihail Mișustin. Tot atunci, a modificat Constituția, pentru a permite rămânerea sa în funcția de președinte potențial până în 2036.

Mihail Mișustin ar putea rămâne prim-ministru

Mihail Mișustin, în vârstă de 60 de ani, este la nivel formal al doilea în ierarhia constituțională din Rusia și l-ar înlocui pe Putin dacă liderul în vârstă de 71 de ani ar păți ceva. Premierul tehnocrat a fost loial în totalitate în timpul războiului, concentrându-se pe aplicarea măsurilor de atenuare a impactului sancțiunilor și pe intensificarea producției de armament, fără a exprima vreun dubiu asupra consecințelor politice și morale ale invaziei militare.

În condițiile în care Putin a semnalat că vrea modificarea sistemului fiscal, Mihail Mișustin ar urma să rămână prim-ministru. Totuși, dacă Putin ar decide să îl înlocuiască, ar putea fi succedat de Serghei Kiriienko, directorul-adjunct al Cancelariei prezidențiale.

Atenția se îndreaptă și spre ministrul Apărării, Serghei Șoigu, aflat în funcție din 2012. Putin și-a păstrat încrederea în Șoigu după ce acesta a fost criticat în timpul revoltei organizate de Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, care îl acuza pe miniștrul Apărării de erori în strategia din Ucraina.

Potrivit unor oficiali de la Kremlin, ar putea rămâne în funcție și ministrul Finanțelor, Anton Siluanov. În schimb, nu este clar ce roluri vor avea în viitorul guvern Aleksandr Novak, negociatorul rus la OPEC+, și ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

Foto: Profimedia

Citește și:

INFLAȚIA este în creștere în SUA, în contextul în care Fed analizează abordarea privind politica monetară

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×