EPPO confiscă bunuri de 2,4 milioane de euro în România, într-un dosar ce vizează fraudarea TVA / Suspecții lucrează din Dubai, Miami și Napoli

EPPO confiscă bunuri de 2,4 milioane de euro în România, într-un dosar ce vizează fraudarea TVA / Suspecții lucrează din Dubai, Miami și Napoli
Sursa foto - Caracter ilustrativ
Publicat: 25/03/2024, 13:14
Actualizat: 25/03/2024, 13:15

Parchetul European (EPPO) a pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro, în România, într-un dosar ce vizează fraude transfrontaliere complexe în domeniul TVA, care implică carburanți importați pe piața italiană.

Aceasta se adaugă confiscărilor anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activitățile frauduloase investigate, estimate la 92 de milioane de euro. Din acest motiv, în momentul în care procurorii europeni delegați de la Bologna au găsit bunurile unuia dintre suspecți în România, au solicitat colegilor din București să le pună sub sechestru, conform unui comunicat al Parchetului European.

În temeiul ordinului judecătoresc, emis de judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Parma la cererea Parchetului General, oamenii legii au sechestrat 18 imobile situate în București, aparținând suspectului. În plus, au fost blocate 14 conturi bancare, precum și participații în companii românești care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar și în sectorul comerțului cu combustibili, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro.

Suspecții lucrează din Dubai, Miami și Napoli

Ancheta se referă la un grup infracțional condus de trei indivizi, toți italieni, care lucrează din Dubai, Miami și Napoli. Aceștia sunt bănuiți că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian de la rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzarea lor ulterioară la un cost redus, folosind un șir de companii-fantomă și o companie tampon.

Potrivit anchetei, combustibilul a fost vândut unor companii din România și Marea Britanie și apoi facturat unor companii-fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizației criminale. Dovezile indică faptul că produsele combustibile au fost de fapt vândute unei companii cu sediul în Parma, despre care se crede că ar fi comis fraudă intracomunitară a comerciantului dispărut (MTIC) – o schemă complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, având în vedere că acestea sunt scutite de TVA.

Acest lucru a permis companiei să revândă produsele petrochimice sub prețurile pieței, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Verona – obținând astfel un avantaj ilegal față de operatorii economici care respectă legea.

Firmele controlate de suspecți nu au mai plătit TVA din 2016 până acum

Se estimează că schema a cauzat administrației fiscale un prejudiciu de peste 92 de milioane de euro, aferent impozitului neplătit din 2016. Bunurile aflate în România aparțin reprezentantului legal al societății cercetate din Parma.

„Ordinul de înghețare a fost executat în România în conformitate cu prevederile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permite efectuarea de investigații transfrontaliere mai rapide. În conformitate cu aceste prevederi, procurorii europeni delegați ai EPPO pot cere colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât în cazul metodelor tradiționale de cooperare judiciară”, menționează EPPO.

În Italia, capturile anterioare au fost efectuate de Poliția Financiară Italiană (Comando Provinciale della Guardia di Finanza – Parma), sub conducerea EPPO. În România, ordinul de înghețare a fost executat de polițiști din cadrul Structurii de Sprijin EPPO.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele competente italiene.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene și este condus de Laura Codruța Kovesi. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Mihai Albu are cancer! Declarații tulburătoare ale creatorului de modă după ce a început lupta...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
FOTO EXCLUSIV | Decizie de urgență luată de medici. Ce se întâmplă acum cu Florin...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic a fost mutat la Terapie Intensivă, după operație! Ce spun medicii despre starea...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Update. Florin Piersic a fost operat și se află la terapie intensivă
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?