Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 769: Rușii vor să scoată talibanii de pe „lista teroriștilor”. Cum vor să dea vina pe Ucraina pentru atacul din Moscova?

RĂZBOI în Ucraina, ziua 769: Rușii vor să scoată talibanii de pe „lista teroriștilor”. Cum vor să dea vina pe Ucraina pentru atacul din Moscova?

RĂZBOI în Ucraina, ziua 769: Rușii vor să scoată talibanii de pe „lista teroriștilor”. Cum vor să dea vina pe Ucraina pentru atacul din Moscova?
08:42

Kremlinul caută metode să dea vina pe Ucraina pentru atacul din Moscova. Rușii vor să scoată talibanii de pe „lista teroriștilor”

Rusia examinează posibilitatea de a retrage mișcarea talibanilor de pe lista sa cu organizații teroriste, însă încă nu s-a luat o decizie în acest sens, afirmă surse diplomatice citate luni de presa rusă, potrivit agenției EFE.

Conform declarațiilor unei surse diplomatice pentru agenția de presă TASS, chestiunea ridicării statutului de organizație teroristă în cazul talibanilor este analizată de Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și alte departamente relevante. Decizia finală va fi luată de către „cele mai înalte instanțe politice ale țării”, făcând referire la președintele Vladimir Putin.

Încă de acum trei ani, Putin a sugerat posibilitatea scoaterii talibanilor de pe lista Rusiei cu organizații teroriste, însă aceasta a fost condiționată de o poziție similară în cadrul ONU.

Rusia a inclus talibanii pe lista sa în anul 2003, chiar dacă a avut întâlniri cu reprezentanți ai acestora înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021. După retragerea trupelor SUA din Afganistan, delegații talibanilor au participat la diverse conferințe la Moscova pe tema soluționării conflictelor din Afganistan.

De asemenea, o delegație a talibanilor a fost invitată la forumul „Rusia și lumea islamică”, ce urmează să aibă loc în luna mai în orașul rus Kazan.

Mișcarea talibanilor se află în conflict cu gruparea Statul Islamic (ISIS), care a revendicat recent atacul terorist asupra sălii de concerte Crocus City Hall din Moscova.

Rusia a admis implicarea islamiștilor în acest atac, însă susține și ideea unei implicații ucrainene, după ce Moscova spune că cei patru teroriști arestați s-au îndreptat după atac spre frontiera cu Ucraina. Informațiia fiind contrazisă chiar de aliatul lui Putin, Alexandr Lukașenko din Belarus care a declarat public că cei 4 teroriști au vrut să fugă în Belarus imediat după atac.

08:17

Zelenski: „Dronele au devenit factorul „cheie” pentru a câștiga războiul cu Rusia. Le-am dizolvat flota din Marea Neagră”

Vehiculele de atac aerian fără pilot vor fi „unul dintre factorii decisivi pentru victoria în război”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că a organizat o întâlnire de trei ore pe 1 aprilie pentru a discuta această problemă cu oficiali guvernamentali și militari. Utilizarea dronelor aeriene și marine a fost creditată pentru „schimbarea tacticii de  război, iar Ucraina le-a folosit pentru a dizolva flota navală a Rusiei în Marea Neagră, de exemplu.

„Industria noastră de apărare trebuie să producă exact ceea ce cere războiul, în cantitatea necesară și în timp util, după cum este necesar”, a adăugat Zelenski.

În cadrul reuniunii s-a discutat, de asemenea, despre interoperabilitatea cu NATO, înainte de summitul din această vară, care va avea loc la Washington, în perioada 9-11 iulie.

„Numai cu Ucraina în cadrul Alianței putem conta pe o securitate reală în Europa”, a declarat Zelenski.

Rusia a folosit 5 rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul în primele luni din 2024

Rusia a folosit cinci rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul de la începutul anului, a declarat administrația militară a orașului.

Moscova a lansat, în total, 180 de arme de diferite tipuri, inclusiv rachete și drone, asupra capitalei ucrainene în primele trei luni ale anului.

Artileriștii antiaerieni ai Forțelor Armate Ucrainene (AFU) au distrus o dronă rusească de înaltă performanță deasupra Mării Negre, a postat luni pe rețelele de socializare comandamentul local al Forțelor Aeriene.

Un nou tip de drone folosite de Rusia

Avionul fără pilot doborât a fost identificat ca fiind un Forpost, o dronă de atac și recunoaștere de fabricație rusă, bazată inițial pe proiectele israeliene pentru Searcher, actualizată pentru a semăna cu Bayraktar, de fabricație turcească, și estimată la 7 milioane de dolari.

„În cursul zilei de 1 aprilie 2024, soldații brigăzii de rachete antiaeriene din Odesa au distrus o dronă rusească de atac și recunoaștere Forpost în Marea Neagră”, a scris Forțele Aeriene.

Potrivit lui Illia Yevlash, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, citat de Ukrainska Pravda, drona Forpost este una dintre cele mai scumpe din lume, capabilă să transporte două rachete sau alte arme aer-sol, potrivit KievPost.

„Forțele aeriene au doborât astăzi o țintă destul de bună. Nu doborâm foarte des astfel de ținte, dar am reușit să doborâm una dintre cele mai scumpe drone de atac, de tip Forpost”, a declarat el. „Este o dronă rusească, în valoare de aproximativ șapte milioane de dolari”.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Cât ne vor costa carburanții la pompă de la 1 august?
Digi24
Prizonier la ruși timp de trei ani, s-a întors acasă, în Ucraina, ca să moară. „Pur și simplu l-au torturat până la moarte”
Cancan.ro
Ilie Bolojan a vorbit despre demisie: 'Altfel nu voi mai fi premier'
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
Mediafax
Situație gravă in sistemul judiciar românesc: Deficit de judecători, concursurile de admitere în magistratură sunt blocate
Click
Ce trebuie să mâncăm prima dată dimineața. Medicul Virgiliu Stroescu: „Neapărat! Au multă apă”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Furie în Bulgaria din cauza panterei negre. Oamenii spun că au pierdut bani din cauza ei și cer despăgubiri
Digi24
Românii, țintele hoților din Grecia. Vacanțe ruinate, niciun vinovat
Cancan.ro
Îl mai ții minte pe Răzvan Spiridon de la Pro TV? Cum a ajuns milionar fostul prezentator din anii 2000
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Anamaria Prodan:„Am făcut o listă cu ce alimente îmi plac…”
observatornews.ro
Ungaria, măturată de vijelii devastatoare. Temperatura a scăzut cu 20 de grade în doar câteva minute
StirileKanalD
El este micuțul care a pierit lovit de mașină, în Bumbești-Jiu. Avea 3 ani și se plimba cu bicicleta, însoțit de mămica lui: "Să fii cuminte și curajos până ne vom revedea, sufletul meu"
KanalD
Se oprește curentul în acest județ din România! Zeci de localități vor fi afectate în următoarele zile
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Italienii au creat Dacia decapotabilă cu șapte locuri! Cum a fost posibil - VIDEO
Descopera.ro
Descoperire arheologică UNICĂ în România chiar la malul Mării
Capital.ro
O nouă lovitură pentru Elena Udrea. I se ia tot. S-a luat deja decizia. Nu mai poate face nimic
Evz.ro
Vești tot mai proaste despre vreme. Iulie și august, insuportabile
A1
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Stirile Kanal D
VIDEO România se topește! Cod roșu de caniculă în Capitală și în 15 județe. Mesaj Ro-Alert după ce au fost anunțate temperaturi de peste 40 de grade la umbră: „Evitați deplasările”
Kfetele
Ce s-a întâmplat cu cei 3 pui de urs, lăsați orfani, odată cu împușcarea mamei lor, de către autorități? Turistul italian care a fost ucis de aceasta, a avut un sfârșit tragic
RadioImpuls
HOROSCOP 9 iulie 2025. Zodia care are parte astăzi de mai mulți bani, romantism la cote maxime și reușite în lanț! E momentul ei de glorie
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă își sună mama în noaptea nunții: - Nu știu ce să mă fac!!!
Descopera.ro
Originile tulburării obsesiv-compulsive nu sunt în creier, sugerează un studiu