DEZVĂLUIRI șocante după incidentul aeronavei TAROM. Semnalul de ALARMĂ din spatele defecțiunii tehnice: „Ideea unei falimentări intenționate”

DEZVĂLUIRI șocante după incidentul aeronavei TAROM. Semnalul de ALARMĂ din spatele defecțiunii tehnice: Ideea unei falimentări intenționate
Publicat: 05/04/2024, 13:45
Actualizat: 05/04/2024, 15:35

Incidentul de joi al cursei RO 374 Bruxelles – Otopeni, operată cu un avion Boeing 737-800 – amintim că piloții au fost nevoiți să oprească aeronava din rulare și să renunțe la decolare – a deschis „Cutia Pandorei”, în ceea ce privește siguranța tehnică a aeronavelor TAROM și implicit siguranța pasagerilor.

Reamintim că, printre cei 93 de pasageri ai acestei curse, s-au aflat ministrul de Externe Luminiţa Odobescu, dar și Mircea Geoană, al doilea om în NATO, acesta aflat deja la cel de-al doilea incident pe 2024, în care a fost implicată o aeronavă TAROM.

După inspecția tehnică obligatorie, aeronava nu a mai putut continua zborul, iar pasagerii au fost rerutați sau cazați la hotel. În cursul zilei de vineri, o echipă tehnică se va deplasa la fața locului în vederea efectuării reparației. Se estimează ca avionul va decola înapoi către Otopeni în jurul orelor 16.00.

Potrivit surselor Gândul, decolarea aeronavei a fost întreruptă, după ce piloții „au auzit în cabină un zgomot puternic, urmat de aprinderea unor semnalizări de avarie pe circuitele electrice.”

Sursele citate au mai punctat că la manșele avionului se aflau doi piloți comandanți cu mare experiență de zbor și care au acționat, conform procedurilor obligatorii în astfel de cazuri, decizia de întrerupere a decolării fiind luată în timp util și urmată de cea de revenire la poziția de parcare.

„Tehnicii români de sol sunt ofertați, de exemplu de către KLM, cu un câștig de 63 euro pe oră”

Incidentul de joi seara, care s-a terminat cu un final fericit, scoate însă la iveală o problemă dureroasă și cu impact asupra vieții și siguranței pasagerilor.

Mai exact, sursele Gândul au mărturisit că situația tehnică a avioanelor de la Tarom este din ce în ce mai critică, problemele tehnice fiind agravate și de migrația în masă a personalului tehnic cu înaltă calificare către companii din străinătate care le oferă salarii mult mai ofertante.

„În ultimele două săptămâni, 4 din cele 6 avioane ATR 72 au fost oprite de la zbor din motive tehnice, 3 din cele 4 avioane Airbus 318 sunt oprite la sol de peste doi ani de zile, în timp ce un Boeing 737-700 YR-BGG este oprit la sol de peste 4 luni de zile. Joi, controlul SAFA de siguranță a zborului, efectuat la Paris, a semnalat 3 probleme tehnice la avionul Boeing 737-700 YR-BGF, căruia i s-a stricat și motorul de condiționare la sol cu aceeași ocazie.

În plus, tehnicii români de sol autorizați sunt ofertați, de exemplu de către KLM, cu un câștig de 63 euro pe oră , în timp ce la Tarom el câștigă în jurul a 7000 – 8000 Ron pe lună. Decizia de scoatere din componența TAROM a Direcției Tehnice și introducerea ei într-o altă companie cu acționariat necunoscut, conduc la ideea unei falimentări intenționate a companiei care se zbate pentru supraviețuire”, susțin sursele Gândul în legătură cu acest subiect care ridică multe necunoscute.

Reacția TAROM după incidentul de joi

După incidentul de joi, compania TAROM  a avut o primă reacție, transmitând, printr-un comunicat de presă, că pasagerii și echipajul s-au aflat în permanență în siguranță. Aceștia au fost debarcați iar echipa locală TAROM a oferit asistență călătorilor.

„Aeronava a fost supusă unei inspecții tehnice amănunțite de către echipă tehnica specializată de pe aeroportul din Bruxelles, fiind identificată o disfuncționalitate. După finalizarea tuturor procedurilor necesare, aeronava va reveni la București pe 5 aprilie 2024, pentru reluarea zborurilor prevăzute în programul de operare.

În aceste condiții, odată cu întreruperea decolării din motive tehnice și, respectiv, anularea cursei, pasagerilor li s-au oferit opțiunile de asistentă specifică normelor europene aplicabile în astfel de cazuri. TAROM își exprimă regretul pentru orice inconveniențe cauzate și asigură pasagerii că siguranța este întotdeauna prioritatea principală în operațiunile noastre”, a precizat compania TAROM.

Mircea Geoană, al doilea incident într-o aeronavă operată de TAROM

Reamintim, în acest context, un alt subiect despre care Gândul a scris în exclusivitate și anume incidentul din 18 ianuarie 2024, într-un avion operat de compania TAROM, care circula de la Bruxelles la Bucureșt.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Raed Arafat (șeful DSU) și Rovana Plumb (europarlamentar) se aflau printre cei ale căror vieți au fost puse în pericol de un bărbat care a urcat în avion cu o lamă ascunsă în gură.

TAROM, companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni

TAROM, înfiinţată în anul 1954, îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010.

Transportatorul Național al României deține o flotă de 18 aeronave și are în portofoliul său 70 de destinații operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, Raed Arafat și Rovana Plumb se aflau în „AVIONUL GROAZEI”/Schengen, un spațiu al nimănui?!

EXCLUSIV | Consiliul de Administrație al TAROM, prima ședință după demisia directorului general Bogdan Popescu. Procedura pentru numirea unui nou șef

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata