Financial Times: Performanțele economice ale țărilor din sudul Europei trebuie menținute prin REFORME

Financial Times: Performanțele economice ale țărilor din sudul Europei trebuie menținute prin REFORME
Publicat: 06/04/2024, 07:15

Performanțele înregistrate recent de țările din sudul Europei relansează speranțele privind intensificarea convergenței între economiile considerate în mod tradițional de rang mediu în zona euro și națiunile foarte dezvoltate la nivel industrial din nord, dar vor fi necesare o serie de reforme, comentează cotidianul Financial Times.

Portugalia, Italia, Grecia și Spania au depășit în mod colectiv Germania, principala forță economică a zonei euro, cu aproximativ 5% începând din 2017. Împreună, au generat suplimentar 200 de miliarde de euro pentru PIB-ul propriu.

”Este o evoluție benefică pentru zona euro. După criza financiară din 2008, economiile sudice au suferit din cauza datoriilor suverane și a crizelor bancare, iar unele țări au necesitat programe de asistență financiară. Restricțiile fiscale aplicate ulterior au generat presiuni asupra economiilor. Creșterile economice din ultima perioadă contribuie la recuperarea terenului, susținând și performanțele economice ale zonei euro, pe fondul competiției generate de SUA și China”, notează cotidianul Financial Times.

Performanțele economice trebuie susținute prin reforme interne și la nivelul UE

Performanțele economice ale țărilor de la periferia Europei sunt și rezultatul reformelor. După mai mult de un deceniu, agențiile de evaluare financiară au stabilit că obligațiunile Greciei sunt la nivelul de ”investiție”, după îmbunătățirea situației fiscale. Spania a aplicat reforme pe piața muncii, iar, în general, performanțele în materie de exporturi ale națiunilor sudice și costurile forței de muncă s-au îmbunătățit.

”Dar există semne de întrebare privind sustenabilitatea creșterii economice a statelor de la periferie”, constată publicația britanică, notând că activitățile au fost stimulate prin Fondul UE de redresare, în valoare de 800 de miliarde de euro.

În al doilea rând, creșterea economică a statelor din zona Mării Mediterane este rezultatul unor factori temporari, printre care se numără relansarea turismului după anularea restricțiilor din perioada pandemiei. În Italia, creșterea economică a fost stimulată și de politicile fiscale flexibile, care au favorizat construcțiile.

Intensificarea activităților economice în sudul Europei intervine și în contextul încetinirii economiilor nordice. Economia Germaniei, orientată spre exporturi, a fost afectată puternic de pandemie, de majorarea tarifelor la gaze din cauza războiului din Ucraina și de tensiunile comerciale mondiale.

Anul acesta, ritmul creșterii economice al Germaniei, Olandei și Austriei ar urma să fie sub cel al celor patru națiuni sudice, iar economia Franței ar urma să progreseze puțin mai rapid decât cea a Italiei.

”Tabloul general continuă să fie marcat de disparități referitoare la valoarea PIB-ului pe cap de locuitor între nord și sud. Zona euro are nevoie de creștere economică sustenabilă în națiunile din zona Mediteranei, dar și de relansare economică în nord. În realitate, dacă economia Germaniei se menține slabă, vor fi afectate activitățile comerciale și investițiile în întreaga zonă euro. Berlinul trebuie să continue eforturile de modernizare a modelului economic, iar națiunile sudice trebuie să intensifice reformele structurale, inclusiv prin îmbunătățirea eficienței sectoarelor de stat, a competiției în sectorul privat și a inovării, asigurând, în același timp, utilizarea eficientă a fondurilor de relansare. (…) În plus, sunt necesare și inițiative importante de susținere a creșterii economice în zona euro prin politici economice europene coordonate”, concluzionează Financial Times.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bloomberg: Schimburile comerciale ale Turciei în relația cu Rusia STAGNEAZĂ din cauza sancțiunilor occidentale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Avertisment pentru toți românii cu BULETIN. Ajungi DATOR cu mii de lei
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×