Ce RISCĂ rezerviștii care nu se prezintă la ordin, în unitățile militare, fiind obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare

Ce RISCĂ rezerviștii care nu se prezintă la ordin, în unitățile militare, fiind obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare
Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 09/04/2024, 18:07
Actualizat: 09/04/2024, 18:14

Rezerviștii care nu se prezintă în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei.

În urma unei decizii a Ministerului Apărării Naționale (MApN), săptămâna aceasta, de desfășoară un amplu exercițiu de mobilizare al militarilor rezerviști în județele Brăila și Galați, în baza „Legii 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război.

„Ministerul Apărării Naționale continuă seria exercițiilor de rutină de tip MOBEX, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare. (…)Exercițiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfășurării acestora”, a transmis MApN.

În ordinele de chemare se precizează că „rezerviștii sunt obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare”, în caz contrar pot primi amenzi între 1.300 de lei și 3.800 de lei.

„În conformitate cu articolul 80 din Legea 446 /2006, constituie contravenție neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare și se sancționează cu amendă de la 2-6 puncte. Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie”, precizează MApN.

Oamenii sunt revoltați de situație, susținând că ordinele de chemare trimise fără să fie anunțați din timp, dar sunt deranjați și de amenzile pe care le pot plăti, în cazul în care nu se prezintă în unitățile militare, scrie Adevărul.

  • „Eu nu m-aș duce. Dacă mă cheamă din nou peste câteva săptămâni sau peste câteva luni? Și atunci cine știe cât timp ne țin, unde ne duc….”, spune un gălățean.
  • „Ei spun că exercițiul era programat de mult timp, dar nu s-a spus nimic. Și deodată, în timp ce avem război la graniță, ne cheamă pe toți la mobilizare. Totuși amenzile sunt mari, prea mari pentru români. O să iasă românii cu bâta în stradă dacă primesc 4.000 de lei amendă”, susține un alt gălățean.
  • „O mobilizare pentru locuri de muncă plătite la nivel european, pentru constructia de infrastructura rutieră, spitale, când va fi?”, întreabă o altă persoană, pe rețelele de socializare.

Ce prevede programul militarilor rezerviști

Exercițiul actual se desfășoară, simultan în județele Brăila și Galați, în perioada 8-12 aprilie 2024. Astfel, pe timpul antrenamentului, mai mulți militari rezerviști cu domiciliul în județul Galați, cuprinși în planurile de mobilizare, au fost chemați la unități militare în vederea efectuării unor activități specifice de pregătire.

La prezentarea în unitățile militare, rezerviștii trebuie să aibă ordinul de chemare la exerciții și antrenamente de mobilizare, livretul militar, actul de identitate, permisul de conducere, acte medicale (carnet de sănătate, bilet ieșire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală), dacă este cazul.

„În programul militarilor rezerviști este planificată o secvență de antrenament în Poligonul de tragere Smârdan, județul Galați, care va avea loc miercuri, 10 aprilie 2024”, a transmis Prefectura Galați.

Poligonul Smârdan se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, și asigură cazarea pentru sute de militari, fiind omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei.

De altfel, în ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare, mai scrie sursa citată.

Foto – caracter ilustrativ: Facebook/MApN

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată