Amplasamentul de la Doicești al viitoarei centrale cu REACTOARE modulare mici respectă recomandările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Amplasamentul de la Doicești al viitoarei centrale cu REACTOARE modulare mici respectă recomandările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică
Sursa foto: Nuclearelectrica
Publicat: 09/04/2024, 19:25
Actualizat: 09/04/2024, 19:27

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns la concluzia că procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești pentru viitoarea centrală nucleară cu reactoare modulare mici (SMR) respectă abordarea recomandată de AIEA pentru selecția amplasamentului, așa cum este stabilită în Standardele de securitate ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, au anunțat marți încheierea cu succes a Misiunii de follow-up a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România.

„Apreciem misiunea profesionistă și independentă desfășurată de echipa de experți a  AIEA”, se arată în comunicatul transmis de Nuclearelectrica.

Viitoarea centrală SMR de la Doicești se află în perioada de tranziție dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este așteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe. Investiția poate acționa ca un magnet pentru numeroase investiții și lucrări în zonă, atât în infrastructură cât și în sectorul industria, potrivit companiilor implicate în proiect.

Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050, arată informațiile oficiale.

Compania națională Nuclearelectrica SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, cu două unități nucleare CANDU, unde produce peste 20% din producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.

În ce a constat misiunea AIEA

Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în ceea ce privește evaluarea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențialele evenimente externe și interne specifice amplasamentului, anunță Nuclearelectrica.

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selecție a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranță ale AIEA și, în consecință, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitării de licențiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

„Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfășura un proces de selecție a amplasamentului din România obiectiv, fezabil și sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfășurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN față de securitate și a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuție implementarea în condiții de securitate a proiectului. Experiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară”, a declarat Paolo Contri, șeful echipei de evaluare și șeful Secției de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate și Siguranță Nucleară al AIEA.

Conform comunicatului citat, echipa științifică românească a furnizat date și dovezi științifice solide pentru a susține decizia de a selecta amplasamentul de la Doicești pentru prima dezvoltare SMR din România. Echipele interne de experți reputați au efectuat investigații, calcule și studii detaliate care au demonstrat că selecția finală a site-ului Doicești este sustenabilă și în deplină conformitate cu abordarea recomandată de AIEA pentru selecția site-ului. În plus, toate aceste lucrări susțin un proces decizional solid.

„Considerăm că un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat și pe baza unor evaluări amănunțite și independente, de aici și invitația noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esențial în comun: securitatea nucleară și dorim să dezvoltăm un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel înalt de securitate nucleară, o selecție riguroasă a amplasamentului, o analiză completă și sigură a evenimentelor externe specifice amplasamentului. Pe lângă experții români, apreciem foarte mult expertiza internațională obiectivă și independentă pentru a ne asigura că toate aspectele legate de securitate sunt luate în considerare și abordate încă din primele etape ale proiectului. Mulțumesc echipei de experți ai AIEA pentru efectuarea acestei evaluări și mulțumesc echipei de experți români pentru reconfirmarea profesionalismului lor”, a declarat Cosmin Ghiță, director general, SN Nuclearelectrica.

Potrivit oficialilor, procesul de selecție a amplasamentului a primit încrederea finanțatorilor externi, în speță USTDA, care a acordat 1,2 milioane USD pentru studiu. Sargent & Lundy, o companie de inginerie solidă și reputată, a realizat studiul în mod independent. Acest lucru subliniază sprijinul internațional și încrederea investită în proiectul SMR Doicești din România, în urma unor orientări, sugestii și recomandări clare făcute de experții AIEA.

„Concluziile echipei de experți ai AIEA privind procesul de selecție a amplasamentului reconfirmă strategia și efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generație în România. Salutăm eforturile AIEA și ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluării selecției amplasamentului in conformitate  cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările și studiile actuale vor contribui și vor acționa ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale și viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă și mai multă încredere”, a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear, fondată de Nuclearelectrica și compania privată Nova Power & Gas.

„La momentul finalizarii cu succes a misiunii de evaluare SEED a AIEA, considerăm această evaluare ca fiind un progres în activitatea noastră actuală și un angajament față de inovare și durabilitate în dezvoltarea capacităților energetice nucleare ale României. Dezvoltarea proiectului SMR (462 MW capacitate instalată) va contribui la securitatea energetică a României, la obiectivele de decarbonizare, asigurând în același timp dezvoltarea locală, complementaritatea cu sursele regenerabile și poziționarea regională”, se arată în comunicatul Nuclearelectrica.

Citiți și:

România ar putea avea primele mini-reactoare nucleare americane din lume după ce proiectul din SUA a picat. Reacția Ministerului Energiei și a RoPower

Sebastian Burduja, la Doicești: România are șansa de a aduce omenirii PRIMA CENTRALĂ nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Poate să stea în picioare” Florin Piersic a început procesul de recuperare după operația la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
×