POSTUL NEGRU în Vinerea Mare și povestea crucificării Mântuitorului Iisus Hristos

POSTUL NEGRU în Vinerea Mare și povestea crucificării Mântuitorului Iisus Hristos
În Vinerea Mare se ține post negru. Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 01/05/2024, 22:49
Actualizat: 01/05/2024, 23:02

Povestea răstignirii lui Iisus Hristos este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria creștinismului. Povestea sa este descrisă în detaliu în cele patru evanghelii ale Noului Testament.

Vinerea Mare: Răstignirea Mântuitorului

Conform acestora, după ce a fost condamnat la moarte de către pretorul roman Pilat din Pont, Iisus a fost forțat să-și poarte crucea până pe Dealul Golgota, unde a fost răstignit alături de alți doi tâlhari condamnați la moarte.

Iisus a fost batjocorit de soldați, fiind forțat să bea oțet în loc de apă când i se făcuse sete. Ei i-au rupt hainele și au pariat cu zaruri.  El i-a iertat pe cei care l-au condamnat la moarte, inclusiv pe trecătorii care l-au batjocorit și pe unul dintre tâlhari.

La execuția s-a s-au înfățișat mama sa, Maria, Maria Magdalena și cel mai tânăr ucenic al său, Ioan. Când a venit momentul morții, Iisus a strigat că își încredințează „Duhul” Tatălui. Soldații romani care îl supravegheau, când au vrut să-l scoată de pe cruce la porunca lui Pilat spre a fi înmormântat de Iosif din Arimateea, l-au străpuns cu o lance în coastă pentru a se asigura că este mort.

Răstignirea Mântuitorului. Shutterstock
Răstignirea Mântuitorului. Shutterstock

Crucificarea era una dintre cele mai brutale metode de execuție din Imperiul Roman. Practicată din secolul III î.Hr. de Roma și  Cartagina, era destinată pedepsirii rebelilor și tâlharilor. Multe victime nevinovate au fost crucificate, precum cei 7000 dintre sclavii care s-au răzvrătit în anul 71 î.Hr., sub comanda gladiatorului Spartacus.

Însuși Iisus Hristos, un predicator din Iudeea, a fost crucificat undeva în anii 27 – 33 era noastră, în următoarele trei secole fiind crucificați alți câteva mii de adepți care s-au convertit la creștinism. Deși condamnații la moarte erau răstigniți pe cruci în forma literelor X și T sau pe stâlpi, crucea latină, cea cu un braț descendent mai lung, prin care partea superioară a arborelui vertical se extinde deasupra grinzii transversale, a rămas cel mai important simbol al creștinismului.

De regulă, cuiele erau bătute în încheieturi și nu în palme (cum este ilustrat în mod eronat pe majoritatea icoanelor) și în călcâiele picioarelor. Toți condamnații erau crucificați complet goi, indiferent de sex sau vârstă. Crucificarea nu era doar o metodă de execuție brutală, ci și de umilire și propagandă pentru a le arăta supușilor din întreg imperiul ce pățesc dacă se opun autorității Împăratului de la Roma.

Un schelet descoperit în Anglia arată prin ce treceau persoanele crucificate

În 2017, arheologii au dezgropat un schelet complet cu un călcâi înfipt cu un cui în Fenstanton, Cambridgeshire, a scris BBC.  Specialistul în oase de la Universitatea Cambridge, Corinne Duhig, spune că este o „descoperire unică”.

Scheletul era al unui bărbat britanic care a trăit în secolul III d.Hr. și a aparținut unui bărbat de profesie muncitor care a murit în chinuri groaznice prin crucificare. El i-a reconstituit digital chipul bărbatului. Înainte de descoperirea din Fenstanton, doar în Israel au mai fost descoperite rămășițe ale unor victime crucificate.  Specialistul a spus că bărbatul, înainte de a muri și a fi predat pentru a fi înmormântat de comunitatea sa, suferise și alte răni, picioarele sale fiind inflamate din cauza cătușelor.

Condamnații crucificați mureau de la asfixiere, poziția corpului pe cruce făcându-le respirația extrem de dificilă. Alții mureau de la hemoragie sau pierderea volumului mare de sânge de la cuiele înfipte sau mureau după câteva zile de foame.

Vinerea Mare: Creștinii trebuie să țină post negru

Postul negru este o formă extremă de post, care implică abstinența totală de la alimente și băuturi pentru o perioadă determinată de timp. În tradiția ortodoxă, postul negru este recunoscut ca o practică de smerenie și este asociat cu patimile lui Hristos

Se ține post negru în Vinerea Mare, ziua în care se comemorează răstignirea și moartea lui Iisus.  Se spune că Iisus a fost bătut cu urzici și i s-a dat să bea oțet înainte de a fi răstignit. Prin urmare, evitați aceste alimente în timpul postului negru.

Postul negru presupune abstinența completă de la orice formă de hrană și lichide, inclusiv pâinea și apă. Este o zi de curățare spirituală și fizică. Credincioșii sunt încurajați să se abțină de la pofte și plăceri, să alunge gândurile păcătoase și să se concentreze pe rugăciune și meditație. Persoanele cu anumite condiții medicale sau cele care nu se simt bine ar trebui să consulte un medic sau un duhovnic înainte de a începe postul negru.

Citește și: Cum a fost răstignit, de fapt, Iisus Hristos? Prima reprezentare cunoscută a acestei scene este cu adevărat surprinzătoare

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
1.500 de euro pentru acești români. Procedurile sunt foarte simple
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Când va fi externat marele...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?
×