Le Monde: Reindustrializarea, provocare europeană comună /UE are nevoie de un buget MASIV pentru a face față concurenței cu SUA și China

Le Monde: Reindustrializarea, provocare europeană comună /UE are nevoie de un buget MASIV pentru a face față concurenței cu SUA și China
Publicat: 30/04/2024, 07:30

Eforturile țărilor din cadrul Uniunii Europene rămân insuficiente, în pofida asistenței masive, pentru a face față concurenței comerciale cu Statele Unite și China, notează cotidianul Le Monde, avertizând că, pentru evitarea blocării activităților, este necesar un buget masiv, la scară comunitară.

”Pe 25 aprilie, la Sorbona, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că ar vrea ca Uniunea Europeană să devină, începând din 2030, «lider global» în cinci sectoare-cheie, precum inteligența artificială, prin strategii specifice de finanțare. Ambiția este imensă, fără dubiu în afara actualelor posibilități. Răspunde unei realități alarmante, cea a provocărilor economice cu care se confruntă o Europă fragilizată”, observă cotidianul Le Monde, într-o analiză intitulată ”Reindustralizarea, o provocare europeană cu miză comună”.

China și SUA generează provocări majore pentru industria europeană

Amenințările asupra industriei europene se intensifică. La Salonul auto de la Beijing, producătorii chinezi prezintă clar modelul economic curent, care generează temeri pentru concurenții din Europa. Susținuți de stat, producătorii chinezi dezvoltă un nou model de autovehicul în cel mult 24 de luni, de două ori mai rapid decât în Franța și Germania. Pentru a contracara încetinirea pieței interne, China subvenționează masiv uzinele și inundă alte continente cu produse ieftine.

”Nori vin și din Statele Unite, din cauza Legii privind Reducerea Inflației, un program de subvenții de 370 de miliarde de dolari destinat ecologizării industriei americane, decis de președintele Joe Biden în 2022. Numeroase companii europene care au fost seduse de stimulente intenționează să își transfere activitățile peste Atlantic, unde s-ar bucura, de altfel, de energie mult mai ieftină”, notează cotidianul Le Monde.

Liderii Uniunii Europene analizează opțiunile

Grupurile de lobby ale patronalelor industriale din Franța, Italia și Germania cred că, în lipsa unei reacții mai puternice, industria europeană riscă să se destrame.

La cererea Comisiei Europene, Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a formulat o serie de recomandări pentru relansarea competitivității, cerând ”transformări radicale” în industria europeană.

”După ce a fost în trecut coordonator al schimburilor comerciale, UE a înțeles brutal, în timpul pandemiei, că este dependentă excesiv de China pentru o serie de produse esențiale. Al doilea șoc a fost invazia rusă în Ucraina, când Moscova a suspendat livrările de gaz, generând creșteri majore ale facturilor la energie. În replică, la Bruxelles a fost lansată o mică revoluție în materie de politici industriale”, subliniază cotidianul Le Monde.

Inițial, în 2020, a fost lansat un plan vast de relansare industrială, în valoare de 750 de miliarde de euro, iar Bruxellesul permite acordarea de subvenții pentru tranziția ecologică și suplimentează instrumentele de protecție comercială.

”Virajul este major, dar rămâne insuficient pentru contracararea practicilor de subvenții masive ale Chinei și Statelor Unite. Pentru evitarea unui blocaj, UE are nevoie de elementul esențial pentru un război comercial: banii, mai precis un buget vast la scară europeană, probabil prin succedarea planului de relansare, care se va încheia în 2026 și va permite investiții comune. Deocamdată, se mențin o serie de tabuuri europene și numeroase obstacole instituționale. Dar campania pentru alegerile europarlamentare este momentul privilegiat pentru analizarea opțiunilor și pentru avansarea unei strategii economice comune, pentru avansarea unei strategii economice comunitare, în scopul stimulării inovației, a locurilor de muncă de calitate și finanțării modelului social prețios. Nu este nimic mai puțin decât stabilirea viitorului și locului UE în lume”, concluzionează cotidianul Le Monde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: UE verifică dacă platformele grupului META contracarează suficient campaniile ruse de manipulare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×