Dan Dungaciu analizează contextul ALEGERILOR prezidențiale din Moldova: „Suntem în situația în care toată lumea sprijină Republica Moldova”

Publicat: 01/05/2024, 15:17

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă, într-o ediție transmisă live de Gândul. În cadrul discuției, Dungaciu a adus în atenție introducerea unui referendum pentru integrarea europeană în Republica Moldova în timpul alegerilor prezidențiale. Urmăriți, aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Dungaciu a afirmat că introducerea unui referendum în timpul alegerilor prezidențiale din Moldova ar putea complica situația actuală. Pentru ca un referendum să fie valid este necesară o prezență de vot de cel puțin 30%, ceea ce ar însemna aproximativ 900.000 de voturi în Republica Moldova.

„Noi suntem într-o situație în care toată lumea sprijină Republica Moldova. Toți. Americani, europeni, români. Pentru o cauză strategică. În alegerile prezidențiale din Republica Moldova din noiembrie, evident că va fi o bătălie. Nu știu cine a avut ideea de a introduce un referendum pentru integrarea europeană în Republica Moldova. Adică oamenii care votează președintele să voteze și la referendum. Sunt multe probleme în Republica Moldova. Sondajele sunt contradictorii. Se publică foarte multe sondaje la Chișinău, ceea ce este clar că nu e în regulă.

„Un referendum, ca să fie validat, nu discut acum dacă e legal sau nu, trebuie să fie 30% prezență de vot. 30% prezentă de vot de pe liste în Republica Moldova, după ce spune Comisia Electorală Centrală, sunt 2.000.700 de oameni cu drept de vot în Republic Moldova, fără Transnistria. O treime înseamnă 900.000 care trebuie să vină la vot să valideze rezultatul referendumului”, a spus Dungaciu.

Analistul evidențiat alegerile prezidențiale din 2020, când Maia Sandu a câștigat cu aproximativ 923.000 de voturi, obținând cel mai mare număr de voturi pentru un președinte în Moldova în ultimii 25 de ani.

„Doamna Maia Sandu, în 2020, când a ajuns președinte, nu era război, nu era geopolitică, toată lumea o iubea, a câștigat 923.000 de voturi, maximul pe care l-a luat un președinte în Moldova de 25 de ani. 200.000 din afară și diaspora 230.000. Nu va mai lua voturile pentru că e o erodare inevitabilă. Dacă ceilalți nu iau buletinul ăsta de vot și doar votează președinta, doamna Maia Sandu trebuie să-și aducă tot electoratul ca fie validat referendumul. Nu știu cine a gândit chestiunea asta cu referendumul”, afirmă Dungaciu

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×