Frankfurter Allgemeine Zeitung: Europa virează spre DREAPTA /PPE va avea nevoie de o alianță cu formațiuni național-conservatoare

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Europa virează spre DREAPTA /PPE va avea nevoie de o alianță cu formațiuni național-conservatoare
Publicat: 02/05/2024, 07:30

Partidul Popular European (PPE) tinde spre o alianță cu formațiuni național-conservatoare, în detrimentul ecologiștilor, în contextul potențialei modificări a configurației Parlamentului European după alegerile europene din iunie, constată publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Mai sunt doar aproximativ șase săptămâni până la scrutinul europarlamentar din 9 iunie. Parlamentul European tocmai s-a întrunit pentru ultima dată în actuala legislatură, iar acum începe lupta electorală, care se va derula în cele 27 de state membre UE, la nivel național. Dar de mai mult timp este observată deja o tendință: Uniunea Europeană se îndreaptă din punct de cedere politic spre dreapta, lucru evidențiat de rezultatele alegerilor parlamentare din Italia, Suedia, Finlanda, Olanda și Portugalia. De această tendință profită în primul rând forțele creștin-democrate, dar și formațiunile național-conservatoare și populiștii de dreapta. În multe state, aceste forțe guvernează împreună și au apărut noi constelații și în Parlamentul European, Iar scrutinul europarlamentar va accelera această tendință”, notează editorialistul Thomas Gutschker, într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, sub titlul ”Înaintea scrutinului european, Europa virează spre dreapta”.

Ursula von der Leyen, președintele în funcție al Comisiei Europene, a avut o linie politică de centru mult timp, dar a apelat constant la voturile ecologiștilor, construind majoritate asupra unei serii de proiecte controversate, printre care oprirea fabricării de motoare cu ardere internă din 2035. În cadrul PPE s-a acumulat frustrare, iar mulți eurodeputați s-au plâns că Ursula von der Leyen nu mai este președintele lor, propunând-o chiar ca succesoare pe Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

”Jocul Ursulei von der Leyen de-a modificarea majorităților a funcționat bine mult timp, însă până în vara anului trecut. Pe fondul succesului partidelor de dreapta și al protestelor fermierilor, direcția vântului s-a schimbat la Bruxelles și Strasbourg. PPE a refuzat deschis să mai susțină Comisia Europeană și s-au revoltat și liberalii”, subliniază editorialistul, notând că au fost anulate o serie de inițiative privind norme ecologice stricte.

Ecologiștii sunt izolați, iar forțele de dreapta sunt favorite, inclusiv din cauza imigrației

Virajul spre dreapta este și efectul politicilor în materie de imigrație, care acum au devenit mai stricte.

Proiecțiile evidențiază erodarea popularității Verzilor și Liberalilor, stabilitatea grupului Socialiștilor și Democraților și a Partidului Popular European, dar ascensiunea Europenilor Conservatori și Reformiști (ECR, eurosceptici moderați) și a grupului Identitate și Democrație (ID, naționaliști). PPE este creditat cu 181 de locuri, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților cu 139, stânga cu 39, liberalii cu 86, ECR cu 86, ID cu 76 de locuri și alte formațiuni cu 61 de locuri. Noul Parlament European va avea 720 de locuri, astfel că majoritatea va fi de 361 de voturi.

Președintele PPE, Manfred Weber, s-a poziționat deja în favoarea unei alianțe cu forțele național-conservatoare, în detrimentul ecologiștilor.

”Ursula von der Leyen a evitat, deocamdată, o poziționare clară. Spre deosebire de Weber, ea nu s-a detașat de ecologiști. Are nevoie de fiecare vot pentru a fi confirmată în funcție după alegeri. Însă și-a consolidat relația cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. Acest lucru are următorul preț: o direcție spre dreapta în următorii cinci ani”, concluzionează editorialistul Thomas Gutschker.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIOLENȚE în Franța, la manifestațiile de 1 Mai /Agenți ai forțelor de ordine au fost răniți, zeci de manifestanți au fost reținuți

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×