AFACERE de succes din bani europeni, pe locul unei foste fabrici de lapte, într-o localitate din România. Acum, se lucrează exact ca în vestul Europei

Publicat: 13/05/2024, 23:44
Actualizat: 13/05/2024, 23:50

Mulți întreprinzători români s-au zbătut să ia bani europeni, după ce au trecut prin multă birocrație, dar fără aceste fonduri n-ar mai fi existat agricultură modernă în țara noastră. Astăzi avem agricultori și crescători care lucrează la același nivel cu cei din vestul Europei. Utilaje și echipamente, roboți, abatoare, unități de procesare, sisteme de irigații, sere, depozite… sunt investiții care au modernizat multe dintre fermele românești.

De exemplu, la ieșirea din municipiul Reghin, județul Mureș, se află o zonă industrială unde a funcționat până la Revoluție o fabrică de lapte. Fosta unitate care deservea întreg orașul, a fost înființată în 1974, dar în perioada post-decembristă a intrat în faliment și apoi în paragină.

În 2021, însă, activitatea a fost repusă pe picioare cu fonduri europene. 5,8 milioane de euro pe o linie de finanțare pe procesare, care a mărit capacitatea inițială de la câteva sortimente de brânzeturi și lactate la peste 60, în prezent, informează Știrile Pro TV.

„Am obținut acești bani care ne-au ajutat… nu mult, foarte mult ca să ne ridicăm și vom accesa în continuare toți banii care se pot accesa de la Comunitatea Europeană, ca să putem merge înainte. E foarte greu ca tu să vii cu banii tăi din buzunar (…)”, explică Nicu Bumb, directorul unității, precizând că este foarte greu, atunci când vine vorba de credite.

Compania are capital românesc și deține două fabrici la Reghin și la 25 km de oraș. În prezent, se desfășoară un alt proiect cu bani europeni, o linie de procesare nouă, adusă de scurt timp din Grecia. Până și muncitorii care lucrează aici sunt greci.

„O să fie vane de închegare lapte. Am obținut bani europeni, au fost mai multe oferte și am ales oferta asta. Am fost și am văzut cum se procesează la ei în Grecia”, a mai spus directorul unității.

Pentru fabricarea brânzei se folosește o rețetă specială bazată pe o saramură din localitatea mureșană Orșova, iar laptele folosit este colectat doar din trei comune, unde mai bine de 2.200 de mici fermieri livrează zilnic materie primă proaspătă.

„Este lapte românesc, lapte de la peste 2.500 de familii. Gândește-te că într-o familie sunt 4-5, poate și 10 membri, faceți un calcul simplu și vă de câți oameni trăiesc din chestia asta”, a adăugat Nicu Bumb.

În prezent, investițiile în abatoare, fabrici de lactate și de hrană pentru animale sunt proiectele care primesc cel mai mare punctaj la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În sesiunea din această iarnă au fost depuse 428 de proiecte, de peste 1.000.000.000 euro, adică o valoare cu peste 500% mai mare decât suma alocată, de 210 milioane de euro, cât au fost puși la bătaie pentru acest an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×