Prima pagină » Cultură » Povestea împăratului roman CONSTANTIN CEL MARE și a mamei sale ELENA, cinstiți pe 21 mai

Povestea împăratului roman CONSTANTIN CEL MARE și a mamei sale ELENA, cinstiți pe 21 mai

Povestea împăratului roman CONSTANTIN CEL MARE și a mamei sale ELENA, cinstiți pe 21 mai
Colosul lui Constantin cel Mare, reconstruit și expus la Muzeele Capitoline din Roma. Sursa Foto - Shutterstock

Constantin cel Mare a fost împărat al Imperiului Roman între anii 306 și 337 d.Hr.

El a primit titlul de „Egalul Apostolilor” și „cel Mare”.

Constantin cel Mare – Ascensiunea la putere

Constantin cel Mare. Bucăți din statuia sa. Sursa Foto- Shutterstock

Constantin cel Mare. Bucăți din statuia sa. Sursa Foto- Shutterstock

El a fost fiul cezarului Constantius Chlorus care a guvernat provinciile romane Galia și Britania. Mama sa era Elena, o creștină din naștere. La vremea când s-a născut Constantin, Imperiul Roman era împărțit în două părți, partea vestică și partea estică. Două erau conduse de împărați cu titlul de „Augustus” și de co-împărați numiți „Cezar” (succesorii desemnați). Imperiul era condus de un sistem numit „Tetrarhie”.

Constantius Chlorus era Cezarul Imperiului Roman de Apus. Constantin, cel care avea să devină „cel Mare”, s-a născut în anul 272, în orașul Naissus din Dacia Mediterana sau Moesia/ Nis din Serbia de azi. Deși tatăl său a divorțat de Elena pentru a se căsători cu o femeie de rang înalt, fiul său a continuat să o respecte și să o onoreze. I-a acordat titlul imperial „Augusta” în timpul domniei sale.

Constantin, încă de mic, era crescut să respecte toate religiile și cultele, inclusiv creștinismul. Tatăl său nu persecuta creștinii așa cum au procedat împărații Dioclețian, Maximian Glaerius și Maximian Hercules. În anul 306, Constantius Chlorus moare în 306. Constantin a fost proclamat împărat al Galiei și Britaniei de către armata romană de la York.  El a acordat creștinilor libertatea de practică a tradițiilor și obiceiurilor.

Constantin cel Mare adoptă semnul crucii

Constantin cel Mare adoptă semnul Crucii. Sursa Foto- Shutterstock

Constantin cel Mare adoptă semnul Crucii. Sursa Foto- Shutterstock

Constantin i-a învins pe împărații Maximian Galerius în Est și pe împăratul Maxențiu în Vest. Se spune că s-ar fi rugat la Dumnezeu să-i dea un semn. Domnul i-a arătat un semn strălucitor în forma crucii (în formă de X) și cu inscripția „Sub acest Semn, vei birui”. Constantin a ordonat vopsirea scuturilor tuturor soldaților romani cu semnul crucii. Maxeniu a fost învins în bătălia de la Podul Milvius. Acesta a căzut în Tibru și s-a înecat.

Constantin a devenit unicul cârmuitor al Imperiului Roman de Vest. În 313, prin Edictul de la Milano, a garantat toleranța religioasă pentru crșetini. În 323, după ce a devenit unicul cârmuitor al Imperiului Roman, a extins prevederile Edictului de la Milano și în provinciile estice. În 324, l-a învins pe împăratul  Licinius în bătălia de la Crisopolis. Constantin i-a ordonat execuția.

El a transferat capitala imperiului la est, în orașul Bizanț, redenumit Constantinopol.  A finanțat construirea de biserici și a susținut cărturarii și preoții creștini. În 325 a fost organizat Primul Sinod Ecumenic pentru a combate erezia ariană din Est care nega natura divină a Fiului lui Dumnezeu. În 326, Elena, mama sa, a plecat la Ierusalim pentru a-l întâlni pe patriarhul Macarie al sfântului oraș și a pornit în căutarea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. A ajutat nevoiașii și s-a întors la Constantinopol, unde a murit în 327.

Înălțarea Sfintei Cruci. Sursa Foto- Shutterstock

Înălțarea Sfintei Cruci. Sursa Foto- Shutterstock

Constantin cel Mare, deși păgân până la moarte, a rămas devotat creștinismului

Dar a construit o serie de biserici, a acordat privilegii clerului, a promovat creștini în funcții de rang înalt, a returnat proprietățile confiscate în timpul marilor persecuții făcute de Dioclețian, a înzestrat biserica cu averi și terenuri, a abolit crucificarea ca metodă de execuție, a ordonat ca duminica închinată zeului soarelui Sol Invictus să fie dedicată Învierii lui Hristos, a comandat construirea Bisericii Hagia Irene din Constantinopol, a decretat livrarea a 50 de volume de scripturi pentru bisericile din Constantinopol și canonizarea a celor patru Evanghelii.

A încurajat și construirea de noi temple și practicarea sacrificiilor păgâne, dar ulterior, spre finalul domniei sale, a ordonat dărâmarea templelor romane. El i-a transmis o scrisoare regelui sasanid Shapur al II-lea prin care îl îndemna să protejeze creștinii din Mesopotamia și Persia (Irakul și Iranul de azi).

Constantin a continuat să rămână păgân până la bătrânețe. El a fost botezat creștinește când era pe patul de moarte în 337 d.Hr.

 

Constantin cel Mare, colosul reconstruit anul trecut. Sursa Foto- Shutterstock

Constantin cel Mare, colosul reconstruit anul trecut. Sursa Foto- Shutterstock

21 mai – Ziua Sfinților Constantin și Elena

În calendarul ortodox, 21 mai este ziua care îi cinstește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.  Sunt 1,75 milioane de români care își serbează onomastica pe 21 mai 2024.

884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana. Mulți bărbați din România poartă numele de Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică.

Își sărbătoresc onomastica și românii care poartă numele de Codin, Codina, Constanța, Constantina, Constanțiu, Constina, Costache, Constandin, Costandina, Costa, Costas, Costea, Costel, Costelică, Costeluș, Costi, Costică, Costin, Dina, Dinică, Dinicu, Dinu, Tanța, Tanți, Tănțică, Tică, Ticu, Tina, Tinel, Tinu, Tinuț, Titel, Titeluș, Titi, Titișor.

De asemenea, mai sunt și româncele care poartă numele de Ela (Ella), Elenca, Eleni, Eleonora, Eli, Elina, Helena, Helenca, Helene, Heleni, Helinca, Ileana, Ilenuș, Ilenușa, Ilenuța, Ilina, Ilinca, Ilinuța, Leana, Leanca, Lena, Leni, Lenuș, Lenușa, Lenuța, Lina, Nora, Nuta, Nuți, Nuțica, Nuțisor.

Citește și: Constantin și Elena, sărbătoare MARE pentru români. Tradiții și obiceiuri în ziua de 21 mai

Citește și

Mediafax
Cod galben de caniculă în București cu temperaturi de până la 35°C
Digi24
Dorința lui Traian Băsescu s-a îndeplinit, avertizează Adrian Năstase. Ce sugerează fostul premier PSD
Cancan.ro
Meteorologii BBC Weather anunță o schimbare radicală a vremii în România. Ce se întâmplă vineri, după 6 zile consecutive de caniculă
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă. Unde a zburat șeful statului
Mediafax
Actualizare ANM: Temperaturi peste normal următoarele 4 săptămâni
Click
Pepper, pisica care detectează probleme invizibile. Contribuția neașteptată în lumea științei
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Un bărbat a lăsat un munte de 3.000 de doze de bere în apartamentul în care a stat cu chirie. Însă proprietarii au avut și un alt șoc
Digi24
EXCLUSIV Azilul ilegal binecuvântat de autorități timp de 20 de ani, alimentat de Poliție și spitale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cine o mai recunoaște? S-a iubit și cu Florin Călinescu în tinerețe. Imagini nemaivăzute cu celebra femeie de afaceri
observatornews.ro
Rezultate Definitivat 2025. Edu.ro a afișat notele inițiale. Când se depun contestațiile
StirileKanalD
O tânără de 25 de ani, găsită în lenjerie intimă după ce a căzut de la etajul unui bloc din Iași. Ce s-a întâmplat, de fapt
KanalD
O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite într-un teribil accident rutier, în Timiș. O mașină a fost prinsă între două TIR-uri
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Service-urile cresc prețurile! Sfatul experților - „Mergeți doar în service-uri autorizate, care oferă factură”
Descopera.ro
Incredibil! Ce făceau NEANDERTHALIENII cu OASELE de leu de peșteră?
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia pe care o așteaptă toată România
Evz.ro
Ultima oră despre tezaurul dacic furat. Ce este rețeaua Hardliners
A1
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii
RadioImpuls
Ce se întâmplă cu adolescentul care s-a aruncat de pe scena festivalului Beach, Please!: "Copilul este praf". Noi informații cu privire la starea sa de sănătate
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Un nou model de Inteligență Artificială identifică pacienții cu risc de moarte cardiacă subită