Prima pagină » Actualitate » Statistică alarmantă în București. Sunt mii de clădiri cu risc SEISMIC în zonele protejate: „Nu avem tehnologia pentru a consolida clădiri locuite”

Statistică alarmantă în București. Sunt mii de clădiri cu risc SEISMIC în zonele protejate: „Nu avem tehnologia pentru a consolida clădiri locuite”

Statistică alarmantă în București. Sunt mii de clădiri cu risc SEISMIC în zonele protejate: „Nu avem tehnologia pentru a consolida clădiri locuite”
Proiectul de lege vizează clădirile cu risc seismic I

Peste 15.000 de clădiri cu risc seismic din zonele protejate ale Capitalei au fost inventariate de studenții Universității de Construcții, iar rezultate sunt alarmante.

Centrul Vechi, o atracție majoră pentru turiști, este deosebit de vulnerabil în cazul unui cutremur puternic din cauza clădirilor deteriorate. De asemenea, multe instituții publice funcționează în clădiri nesigure, cum ar fi Instituția Prefectului Ilfov.

Inginerul constructor Matei Sumbasacu a vorbit despre lipsa finanțării pentru consolidarea clădirilor publice și pericolul nedeclarat al acestora.

„Clădirile publice au fost această cenușăreasă a clădirilor cu risc seismic din România. Foarte mult timp nu existau surse de finanțare explicite pentru a finanța consolidarea clădirilor publice.Este un exemplu de clădire care nu are bulină, deci oamenii nu știu de riscul sismic la care se expun atunci când intră, pentru că e o clădire publică. Vedem pe la balcoane probabil apa nu s-a scurs cum trebuie și efectiv tencuiala a început să se desprindă”, a declarat Matei Sumbasacu, potrivit Știrileprotv.

„Nu avem tehnologia și practicile necesare pentru a consolida clădiri locuite. Locatarii trebuie relocați, însă cele două blocuri de necesitate din București sunt deja pline”, a adăugat Sumbasacu.

Banca Mondială estimează că aproximativ 20.000 de clădiri din București sunt vulnerabile la un seism major, însă Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) are date doar pentru circa 2.500 dintre acestea, din care aproape 400 sunt clasificate cu risc seismic 1 și multe sunt locuite.

AMCCRS a finalizat evaluarea vizuală rapidă pentru 40 de clădiri, o obligație legală care trebuie îndeplinită până în 2025.

Directorul general al AMCCRS, Răzvan Munteanu, a precizat că vor fi evaluate aproximativ 8.000 de imobile.

„Vom extrage lista pentru imobilelor pentru care vom face evaluarea vizuală rapidă. Estimăm că vor fi în jur de 8.000 de imobile care vor fi evaluate”, a declarat Răzvan Munteanu.

Numărul real al clădirilor vulnerabile este probabil mult mai mare, deoarece multe construcții nu au fost inspectate niciodată.

Primăria a anunțat că în prezent sunt în lucru peste 100 de proiecte de consolidare.

Citește și

Mediafax
Se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului vine cu explicații
Digi24
Ce a pățit CEO-ul Astronomer după ce aventura sa cu șefa de la HR a fost dezvăluită la un concert Coldplay
Cancan.ro
Ce ar fi zis Felix Baumgartner înainte să zboare cu parapanta. Iubitul Mihaelei Rădulescu a prevestit tragedia?!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
De ce este benzina mai ieftină în Ucraina decât în România? Lecția economică a ucrainenilor pentru români
Mediafax
Ce a pățit CEO-ul american Andy Byron după concertul Coldplay, unde a fost surprins cu amanta
Click
Emoționant! Ce a postat Mihaela Rădulescu cu puțin timp înainte ca Felix Baumgartner să își piardă viața. Ultimele cuvinte scrise de celebrul parașutist
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună
Cancan.ro
O martoră la prăbușirea lui Felix Baumgartner rupe tăcerea! Cum l-a văzut în aer și ce s-a întâmplat în doar câteva secunde
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Pe vremuri făcea furori la tv, dar acum a intrat într-un con de umbră. Mulți nu-și dau seama cine e și ce s-a ales de ea
observatornews.ro
A apărut o nouă ipoteză în cazul morţii lui Felix Baumgartner. Ce s-ar fi întâmplat în timpul zborului
StirileKanalD
Nu scăpăm de valul de căldură! ANM: Cod galben de caniculă în mai multe județe
KanalD
„A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult”. Mesajul emoționant transmis de Mihaela Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner. Vedeta este în stare de șoc
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Am testat în România cel mai așteptat SUV VW. Vei uita de Touareg - VIDEO
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
Evz.ro
Vine iureșul de la 1 august. Scumpirile care vor face viața un chin
A1
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"
RadioImpuls
Dezvăluirea Manuelei a zguduit emisiunea. Andreea Mantea: "De ce zici așa încet? Te temi de ceea ce zici, nici tu nu te crezi?". Concurenta din Casa Iubirii nu s-a abținut și a recunoscut. Veronica intervine: "Te dai mare îngeraș aici"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Astronomii au descoperit un gigant ascuns în „ceața” din jurul unei stele tinere