Cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său bogat de antioxidanți și cafeină. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale consumului moderat de cafea, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic.
Cafeina stimulează sistemul nervos central, îmbunătățind vigilența și reducând oboseala și crește nivelul de dopamină și serotonină, îmbunătățind starea de spirit.
Printr-o postare pe Facebook, Mihaela Bilic a subliniat efectele pozitive ale cafelei asupra florei intestinale
„Populațiile de bacterii din intestin sunt într-o continuă evoluție și sunt direct influențate de alimentație, stres sau tratamente medicamentoase.
Interacțiunea dintre anumite alimente și flora microbiană poate duce la observații surprinzătoare. Este cazul unui studiu publicat în revista Nature Microbiology care arată că bacteria numită Lavsonibacter azacaroliticus este de 8 ori mai numeroasă la consumatorii de cafea, indiferent de vârstă, sex sau starea de sănătate”, a spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a menționat că o bacterie din colon ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase.
„Prezența acestei bacterii în colon este asociată cu prezența în sânge a unor produși de degradare ai acidului clorogenic, un polifenol prezent din abundență în cafea. Ori aceste molecule favorizează dezvoltarea de bacterii benefice în intestin.
Un alt studiu realizat pe adulți consumatori de cafea, a arătat o creștere a activității metabolice și a numărului de bifidobacterii, o altă specie benefică din microbiotă. Biodisponibilitatea acizilor clorogenici și efectul lor antioxidant nu se modifică dacă bem cafeaua neagră sau în amestec cu lapte. Cu toate acestea o cantitate mare de lapte le diluează concentrația și încetinește absorția în sînge. Nici zahărul nu e recomandat pentru că are efect pro oxidant!”, a completat Mihaela Bilic.
Cafeaua susține sănătatea creierului prin reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson și îmbunătățirea memoriei pe termen scurt și a funcțiilor cognitive.
De asemenea, un consum moderat de cafea (1-3 cești pe zi) poate reduce riscul de boli cardiovasculare și contribuie la reglarea tensiunii arteriale pe termen lung.
Cafea este bogată în polifenoli care combat stresul oxidativ și inflamațiile din organism, subliniază Mihaela Bilic.
„Tot ea, cafeaua, s-a dovedit a avea și efect prebiotic, adică este folosită ca suport hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice din intestin. Știam până acum că microbiota iubește fibrele, dar nu numai!
Polifenoli din cafea favorizează multiplicarea de bifidobacterii, care la rândul lor produc acid butiric, cu proprietăți antiinflamatorii și efect postbiotic. Și tot polifenolii din cafea inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și stimulează diversitatea florei intestinale”, a dezvăluit Mihaela Bilic.
Excesul de cafea poate duce la insomnie, anxietate, palpitații sau probleme digestive. Se recomandă un consum moderat, de 1-4 cești pe zi, în funcție de toleranță.
Adio, cafea?! Ce se va întâmpla cu prețul cafelei până la finalul lui 2025