John „Paddy” Hemingway, ultimul pilot supraviețuitor al Bătăliei Angliei, a murit pe 17 martie, la vârsta de 105 ani. Prințul William i-a adus un omagiu pe rețelele de socializare, mulțumindu-i lui Hemingway și generației sale de piloți pentru sacrificiile făcute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Prințul William a scris: „Am fost întristat să aud despre moartea lui John ‘Paddy’ Hemingway în această dimineață, ultimul din „Cei Puțini”. „Le datorăm atât de mult lui Paddy și generației sale pentru libertățile noastre de astăzi. Curajul și sacrificiul lor vor fi mereu amintite. Nu-i vom uita niciodată. W”.
„Cei Puțini” au fost aviatorii Forțelor Aeriene Regale care au luptat în Bătălia Angliei din cel de–al Doilea Război Mondial. Termenul „Cei Puțini” a fost folosit de premierul de atunci al Marii Britanii, Sir Winston Churchill:
„Niciodată, în istoria războiului uman, atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”, făcând aluzie la un citat al lui Shakespeare din piesa sa, „Henric al V–lea”:
„De azi până la sfârşitul lumii,
Dar noi în ea ne vom aduce aminte
Noi puţini, noi puţini fericiţi, ceată de fraţi;
Căci cel care astăzi își va vărsa sângele alături de mine
Va fi fratele meu” .
În 1940, Hemingway a făcut parte din grupul extraordinar de „frați” care s-au opus invaziei naziste. Winston Churchill a calificat rezistența Angliei în fața Blitz-ului nazist drept „cea mai de seamă oră din istoria țării”.
Hemingway, născut pe 17 iulie 1919, la Dublin, a debutat ca pilot din 1938 și a avut un parcurs remarcabil în timpul războiului, fiind unul dintre cei care au apărat Marea Britanie împotriva invaziei germane în 1940. De-a lungul vieții, el a supraviețuit mai multor experiențe ce i-au pus viața în pericol: a fost doborât de patru ori, a supraviețuit unui accident și unei aterizări forțate cu o parașută defectă.
Supranumit „Paddy”, a fost modest până la final, considerându-și prietenii care nu s-au mai întors din luptă drept adevărații „eroi”. Potrivit DailyMail, pilotul a participat la mai multe operațiuni militare de amploare:
John Hemingway a pilotat avioane Hurricane, Havoc II și Spitfire. A distrus avioane germane Heinkel He 111, Do 17 și Bf 109. Prima oară când a suferit un accident a fost în mai 1940, când avionul i-a fost avariat și a aterizat lângă Maastricht. A doua doborâre a fost în august 1940, când a fost nevoit să se catapulteze din avionul său avariat deasupra estuarului Tamisei, iar pe 26 august, avionul i-a fost doborât deasupra Eastchurch. Pe 22 septembrie 1940, a efectuat o aterizare forțată lângă Church Fento din cauza vremii nefavorabile.
Pe 13 mai 1941, când a pilotat un avion de noapte Havoc II, din cauza că avionul i-a cedat din cauza condițiilor meteo, Hemingway s-a catapultat. Coada i-a lovit mâna dreaptă, rupându-și două degete. Parașuta nu i s-a deschis în totalitate, dar căderea i-a fost amortizată de un copac. Pilotul a supraviețuit, aterizând într-o grămadă de gunoi. S-a ales cu ambele glezne rănite. A mai fost doborât pentru a patra și ultima oară în Italia.
Pentru realizările sale, a fost promovat la gradul de locotenent și a devenit lider de escadrilă între 1946 și 1948. A devenit comandant de stație la RAF Leconfield și ofițer de stat major la NATO, în Franța. Promovat la gradul de căpitan de grup în 1969, John Hemingway s-a retras din Forțele Aeriene Regale din 1974.
Sursa Foto: Shutterstock