Ion Dobran, ultimul pilot de vânătoare supravietuițor al celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 102 ani. A participat la 74 de lupte aeriene

Ion Dobran, ultimul pilot de vânătoare supravietuițor al celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 102 ani. A participat la 74 de lupte aeriene
Aviator şi erou al celui de-al Doilea Război Mondial, Ion Dobran a participat la 340 de misiuni de război, a fost doborât de trei ori şi a scăpat cu viaţă de fiecare dată, fără răni grave. Foto: Tarom - Facebook
Publicat: 24/09/2021, 13:16

Eroul român Ion Dobran a murit la vârsta de 102 ani. Aviator şi erou al celui de-al Doilea Război Mondial, Ion Dobran a participat la 340 de misiuni de război, a fost doborât de trei ori şi a scăpat cu viaţă de fiecare dată, fără răni grave.

Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare.

Generalul locotenent aviator Ion Dobran a fost un supraviețuitor al aviației de vânătoare române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Astăzi s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă. Ion DOBRAN, ultimul aș al aviaţiei române, care a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial , a plecat la ceruri în urmă cu câteva ore.

„Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare”, mai arată MApN.

Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

„În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari”, potrivit MApN.

Ce pensie avea Ion Dobran, erou de război

În vârstă de 102 ani, generalul de război Inn Dobran, care a murit în cursul zilei de 24 septembrie, trăia cu o pensie mizeră. Dobran primea de la statul român pentru faptele sale de vitejie sub 3.000 de lei.

“Generalul Ion Dobran va implini maine 100 de ani.Forţele Aeriene Româneii vor acorda cu aceasta ocazie inca o stea. Dobran este ultimul pilot roman de vanatoare din Al Doilea Razboi mondial in viata. Fotografia am facut-o anul trecut. L-am intervievat imediat dupa ce, la 99 de ani, generalul zburase cuIacarii Acrobati Aerobatic Yakers. Ulterior, in aceeasi formula, el a survolat Arcul de Triumf chiar la Parada de 1 Decembrie. Respect!”, a scris Adelin Petrișor pe Facebook.

Ion-Stratulat Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, a fost absolvent al Liceului Militar din Târgu-Mureș și al Școlii de Ofițeri de Aviație din București. Din august 1943 și până în mai 1945, cu excepția unor zile de permisie, s-a aflat permanent pe front, îndeplinind 340 de misiuni, în timpul cărora a doborât 11 avioane adverse. De trei ori a fost și el doborât, însă a reușit să scape fără a fi rănit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...