România riscă să devină o ţară de ştirbi. După ce pierd dinte după dinte, românii ajung să aibă şi alte probleme de sănătate de la cele cu dantura. România e penultima în Uniunea Europeană la acest capitol.
Radiografia sănătăţii orale, realizată de Colegiul Medicilor Stomatologi, este alarmantă. 6 din 10 români au carii si mulţi suferă de inflamaţii gingivale, dar cei mai mulţi nu merg la stomatolog nici măcar în cazurile urgente.
Puţini stomatologi au cabinete la ţară. Şi numai 1.500 dintre ei oferă servicii decontate, la mai bine de 9 milioane şi jumătate de săteni. Mulţi nu-şi permit nici măcar drumul la oraş.
TVR
În toată ţara sunt 25.000 de stomatologi, dar mai puțin de 30 % au contracte cu Casa de Asigurări. Plafoanele se termină la fel de rapid, deşi, anul acesta, bugetul a crescut cu 15 la sută.
„Plafonul redus, între şase mii şi opt-nouă mii de lei pe lună. Totodată, preţul pe manopere este mic şi numărul de manevre decontate este redus. Sunt de ordinul miliardelor de lei costurile neglijării tratamentelor orale”, a precizat pentru TVR dr. Florin Lăzărescu, preşedinte, Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
„O dată la 6 luni vin pentru un control general şi o igienizare. E mai bine să prevenim decât să tratăm”, spune o pacientă.
Un studiu al Colegiului Medicilor Stomatologi arată însă că doar 1 român din 5 merge la control măcar o dată pe an. 6 din 10 au deja dinţii cariaţi. Iar un copil din trei şi peste jumătate dintre adulţi suferă de inflamaţie la gingii.
„Vin deja cu durere, disconfort, sensibilitate, mobilitate deja instalate, din păcate. Cariile dentare şi boala parodontală sunt tratate deseori în stadii deja avansate şi se complică”, precizează dr. Ilia Jipa, medic primar ortodonţie şi ortopedie dento-facială, Bucureşti.
Şapte din zece români şi-au pierdut cel puţin un dinte şi nu au apelat la implanturi sau proteze, în condiţiile în care cei mai mulţi nu ajung la stomatolog nici măcar în caz de urgenţă. 85 % preferă să ia medicamente atunci când îi dor dinţii.
Stomatologul de familie e o soluţie propusă de breaslă, dar banii nu ajung. Mai multe cabinete dentare în şcoli ar rezolva problema la copii.
„E foarte important ca la nivelul autorităţilor publice locale să existe deschiderea pentru dotarea acestora. De sănătatea cavităţii orale depinde foarte mult starea generală de sănătate a populaţiei”, a declarat Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Problemele danturii pot duce la boli cardiovasculare, diabet, complicații în sarcină, boli respiratorii și declin cognitiv.
FOTO – Captură video: TVR