Prima pagină » Actualitate » După 20 de ani, doi soți români au venit din Italia pentru a-și deschide propria afacere. Business-ul cu care au dat lovitura

După 20 de ani, doi soți români au venit din Italia pentru a-și deschide propria afacere. Business-ul cu care au dat lovitura

După 20 de ani, doi soți români au venit din Italia pentru a-și deschide propria afacere. Business-ul cu care au dat lovitura
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

După 20 de ani munciți în Italia, soții Adriana și Marin Jurj din satul Vinerea, județul Alba, au revenit în țară cu dorința de a-și construi un viitor pe cont propriu.

În anul 2015, ei au pus bazele unei afaceri e familie în domeniul cultivării ciupercilot Pleurotus, în apropiere de orașul Cugir. Ciupercăria lor a ajuns să fie un model de succes local, cu o producție anuală de aproape 50 de tone și colaborări importante cu lanțuri de retail, scrie Cugir Info.

După ce au revenit din Roma, acolo unde au locuit și au muncit vreme de 20 de ani, soții Jurj au decis să își investească economiile într-o afacere proprie. Ideea cultivării ciupercilor a venit după o perioadă de documentări și consultări:

„Am venit să fiu stăpân la mine în țară, să am activitatea mea, asta a fost ideea. Nu am vrut de la început să fac ciupercărie, am vrut doar să fiu independent. Am făcut o listă cu 20 de idei, apoi am ales ciupercile Pleurotus, pentru că implică mai puțină muncă decât alte soiuri”, a povestit Marin Jurj.

Proiectul lor a fost realizat cu fonduri europene prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Valoarea totală a investiției a fost de 350.000 de euro, din care familia a contribuit cu 10%.

Speră să își dezvolte afacerea

Cu toate că producția a început din 2018, primii ani au fost dificili din cauza lipsei unei piețe de desfacere. Între 2018 și 2021, vânzările au fost modeste, dar situația li s-a îmbunătățit odată cu intrarea în colaborare cu retailerii Carrefour și Lidl.

Sera familiei Jurj are trei tunele, fiecare cu o capacitate de producție de circa 16 tone pe an. Împreună, ele însumează o producție totală anuală de aproape 50 de tone.

Procesul de cultivare durează trei luni: se aduce compostul, se recoltează două valuri de ciuperci, apoi sera se curăță și se dezinfectează. Principala dificultate actuală este aprovizionarea cu miceliu, din Ungaria, în lipsa unei fabrici funcționale în România. Soții Jurj speră ca în viitor să se extindă și să acceseze noi fonduri euroăpene pentru dezvoltarea afacerii.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și