Fiindcă se confruntă cu o scădere a încasărilor, 119 companii din România trec la programul de lucru de patru zile în loc să facă disponibilizări masive ori să își închidă porțile.
Măsura vine însă la pachet și cu o reducere a salariilor. Printre companiile respective se numără și un producător de componente pentru Mercedes și Tesla, din Ghimbav-Brașov. Confruntată cu o scădere a comenzilor, compania a anunțat inițial că va disponibiliza 600 de angajați.
În urma analizelor, a renunțat la această măsură și a decis modificarea programului de lucru de la 5 la 4 zile pentru 250 de angajați ai departamentului de inginerie digitală. Salariile lor vor fi reduse cu 20%. Măsura este temporară și a fost discutată cu salariații, susțin reprezentanţii companiei.
„Aceste companii au nevoie de angajați foarte specializaţi pe care îi găsești foarte greu și pe care ar trebui să îi ții pe termen lung pentru că atunci când lucrurile or să meargă mai bine vrei să ai cu cine să lucrezi”, a declarat Andrei Perianu, analist economic.
Și societățile de stat au trecut la programul de lucru de 4 zile, precum CFR Marfă, compania cu peste 3.200 de angajați care ar fi trebuit să dispară în vară pentru a face loc nou înființatei Carpatica Feroviar. Reducând programul, societatea feroviară a putut evita un val de concedieri.
„Reducerile au fost proporționale, deci cu 20 la sută pe fondul de salarii, ceea ce a ținut în echilibru societatea și a reușit să își plătească obligațiile către toți furnizorii”, a declarat Iulian Măntescu, Liderul Federației Sindicatelor mecanicilor de locomotivă, pentru Știrile PRO TV.
„Factorii externi care duc la o decizie de reducere a costurilor cu angajaţii ţin de rezultatele companiei, profit, cifra de afaceri, constrângeri şi perioada actuală care după cum ştim e destul de provocatoare pentru forte multe industrii”, a spus Oana Botolan, specialist Resurse Umane.
Citește și: Săptămână de lucru cu doar 4 zile, din 2025. Peste 1.000.000 de români s-ar putea bucura de noua lege