Prima pagină » Economic » BCE reduce DOBÂNDA de referință în zona euro, dar menține o politică prudentă, în contextul tensiunilor comerciale

BCE reduce DOBÂNDA de referință în zona euro, dar menține o politică prudentă, în contextul tensiunilor comerciale

BCE reduce DOBÂNDA de referință în zona euro, dar menține o politică prudentă, în contextul tensiunilor comerciale

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, reducerea nivelului dobânzii de referință cu 0,25% în zona euro, în contextul stabilizării inflației, dar a semnalat că situația economică și financiară va fi monitorizată atent și va fi aplicată în continuare o politică monetară prudentă, pe fondul incertitudinii generate de tensiunile comerciale.

”Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi reducerea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%. În mod special, decizia de reducere a instrumentului depozitelor (…) se bazează pe actualizarea evaluării situației inflației, a dinamicii inflației subzistente și a forței transmiterii politicii monetare. Procesul încetinirii inflației este în curs. Inflația a continuat să evolueze în conformitate cu așteptările experților BCE, reducându-se în martie. Inflația în sectorul serviciilor s-a redus semnificativ în ultimele luni. Cei mai mulți indicatori ai inflației subzistente sugerează că inflația se va stabiliza la obiectivul de 2,0% în mod sustenabil”, a comunicat joi Banca Centrală Europeană.

”Consiliul Guvernatorilor a stabilit reducerea principalelor trei dobânzi-cheie cu 0,25%. Dobânzile instrumentului depozitelor, principalelor operațiuni de refinanțare și instrumentului marginal de creditare scad la nivelurile de 2,25%, 2,40% și 2,65% începând din 23 aprilie 2025”, precizează BCE.

Politica monetară va continua să fie prudentă, în contextul tensiunilor comerciale

În pofida deciziei de reducere a dobânzilor, BCE semnalează că va menține o abordare prudentă în materie de politică monetară.

”Consiliul Guvernatorilor este determinat să asigure că inflația se va stabiliza sustenabil la nivelul de 2,0% pe termen mediu. Mai ales în actualele condiții de incertitudine excepțională, va fi aplicată o abordare dependentă de date, în fiecare sesiune, pentru a fi decisă linia adecvată în materie de politică monetară. În mod special, deciziile privind dobânzile se vor baza pe evaluările privind perspectivele inflației, în contextul noilor date economice și financiare, pe dinamica inflației subzistente și pe forța de transmitere a politicii monetare. Consiliul Guvernatorilor nu se angajează să urmeze o linie de politică monetară prestabilită”, a subliniat Banca Centrală Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Donald Trump critică dur politica monetară a Fed /„Încheierea MANDATULUI lui Powell nu poate veni suficient de rapid”

 

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și