Prima pagină » Actualitate » Uniunea Europeană vrea să taie total importurile de combustibili fosili din Rusia. Opoziția suveraniștilor și oportunitatea Trump

Uniunea Europeană vrea să taie total importurile de combustibili fosili din Rusia. Opoziția suveraniștilor și oportunitatea Trump

Uniunea Europeană vrea să taie total importurile de combustibili fosili din Rusia. Opoziția suveraniștilor și oportunitatea Trump

UE va publica marţi un plan de interzicere a noilor contracte pentru gaze ruseşti până la sfârşitul acestui an şi de eliminare treptată a contractelor existente cu Rusia până la sfârşitul anului 2027, au declarat pentru Reuters trei oficiali europeni. Blocul comunitar a stabilit un obiectiv neobligatoriu de a pune capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027, după invazia Moscovei în Ucraina în 2022. În noul context UE şi-a crescut deja  achiziţiile de GNL americane după invazie, însă UE nu şi-a întrerupt complet legătura energetică cu Moscova.

Planul Comisiei UE include un angajament de a propune în iunie o interdicţie pentru noi acorduri de import de gaze ruseşti şi pentru contracte spot până la sfârşitul anului 2025, au declarat oficialii pentru Reuters.

De asemenea, Comisia va face o propunere legală de interzicere a importurilor de gaze ruseşti şi de gaze naturale lichefiate în cadrul contractelor existente până la sfârşitul anului 2027, au declarat oficialii. Propunerile de reglementare ar trebui apoi să fie aprobate de Parlamentul European şi de o majoritate consolidată a ţărilor UE.

Opoziția suveraniștilor

UE a impus sancţiuni asupra cărbunelui rusesc şi a transporturilor maritime de petrol, dar nu şi asupra gazului, din cauza opoziţiei Slovaciei şi Ungariei, care primesc livrări prin conducte ruseşti şi care afirmă că trecerea la alţi furnizori ar duce la creşterea preţurilor la energie.

În actualul context, alinierea României și Austriei de partea intereselor economice ale Moscovei poate ruina planul so.idarității UE. Sancţiunile necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre ale UE.

În prezent, 19% din gazul Europei provine încă din Rusia, prin gazoductul TurkStream şi transporturile de gaz natural lichefiat. Această proporţie este cu mult inferioară celor aproximativ 40 de procente furnizate de Rusia înainte de 2022. Cu toate acestea, cumpărătorii europeni au încă contracte de tip „take-or-pay” cu Gazprom, care îi obligă pe cei care refuză livrările de gaze să plătească pentru o mare parte din volumele contractate.

Soluțiile de la Bruxelles

Comisia a evaluat opţiunile juridice pentru a permite companiilor europene să încalce contractele existente privind gazele ruseşti fără a se confrunta cu penalităţi financiare.

Oficialii UE nu au precizat cum intenţionează Bruxelles-ul să facă acest lucru. Avocaţii au declarat că ar fi dificil să invoce „forţa majoră” pentru a renunţa la aceste contracte, iar cumpărătorii s-ar putea confrunta cu penalităţi sau arbitraj pentru a face acest lucru.

Importurile ruseşti de gazoducte au scăzut brusc de la sfârşitul anului 2021, în timp ce importurile de GNL au crescut. Achiziţiile „spot” necontractate au reprezentat aproximativ 31% din GNL-ul rusesc cumpărat de Europa anul trecut, arată datele Rystad Energy.

Oportunitatea de pace cu Trump

În timp ce încearcă să rupă legăturile energetice vechi de decenii cu Rusia, Comisia Europeană a semnalat disponibilitatea de a cumpăra mai mult GNL din SUA, un pas pe care preşedintele Donald Trump l-a cerut Europei ca modalitate de a reduce excedentul său comercial cu Statele Unite.

”Interesele comune sunt, de exemplu, iar acesta este un subiect pe care l-am abordat ieri, fără să discutăm în profunzime – tot ceea ce priveşte GNL. Primim în continuare mult GNL din Rusia şi, atunci, de ce să nu-l înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi să ne scade preţul energiei?”, a declarat Leyen într-o conferinţă de presă, după un summit european la Budapesta, anul trecut.

Acest subiect ar putea fi discutat ”în raport cu deficitul comercial” denunţat de către miliardarul american, a subliniat ea. UE şi-a crescut deja  achiziţiile de GNL americane după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Însă UE nu şi-a întrerupt complet legătura energetică cu Moscova.

Furnizorii de gaze naturale ai Uniunii Europene în 2024 au fost:

  • Norvegia – 33,6%,
  • Rusia – 18,8%,
  • Statele Unite- 16,7%,
  • Algeria – 14,1%,
  • Regatul Unit – 4,8%,
  • Azerbaidjan – 4,2%,
  • Qatar – 4,1%, alţii – 3,7%.

Comisia este, de asemenea, preocupată de preţurile la energie şi a declarat că orice măsuri de restricţionare a importurilor de energie din Rusia trebuie să afecteze Moscova mai mult decât UE şi să ia în considerare impactul asupra costurilor combustibililor.

Între timp, Statele Unite fac presiuni asupra Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina, care, dacă va fi încheiat, ar putea redeschide uşa pentru energia rusă şi ar putea reduce sancţiunile.

Comisia Europeană planificase iniţial să îşi publice foaia de parcurs în martie, dar a amânat-o în parte din cauza incertitudinii legate de aceste evoluţii.

Citiți și: Von der Leyen îi propune lui Trump ÎNLOCUIREA gazelor naturale lichefiate cumpărate de UE de la Rusia cu gaze americane

Citește și

Mediafax
Ozzy Osbourne a murit la doar câteva săptămâni după concertul de adio
Digi24
Spitalul în care 80% din cheltuieli se duc pe salarii. Managerul are un venit lunar de 5.000 de euro
Cancan.ro
Vești proaste pentru acești pensionari. Ilie Bolojan vrea să le reducă veniturile
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Piedone a sunat la hotelul lui Rușanu și a anunțat că vine în control. Stenograme DNA: „Vezi și tu care bucătărie e mai utilată, mai țiplă. Pune-i pe ăia să-și ia halate”
Mediafax
STENOGRAME Piedone a anunțat din timp controlul ANPC la hotelul unde era cazat și a cerut „să fie țiplă”
Click
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Wowbiz
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Antena 3
Maria, tânăra de pe OnlyFans aruncată pe un drum din Dubai, vorbește pentru prima dată după incident și face acuzații șocante
Digi24
Primele rezultate ale autopsiei făcute lui Felix Baumgartner. Care a fost cauza morții
Cancan.ro
De ce italienii nu vor să elibereze trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner. Ce caută anchetatorii
Ce se întâmplă doctore
Singurul aparat din casă care nu trebuie scos din priză niciodată. Ce riști dacă îl oprești, chiar și în vacanță
observatornews.ro
Bulgarii ne transmit un mesaj înainte de a adopta EURO: Sperăm să vă alăturaţi acestui club VIP
StirileKanalD
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
KanalD
A murit Joey Jones. Fostul jucător al lui Liverpool s-a stins la 70 de ani, după o lungă suferință
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Renunță europenii la Dacia Sandero? Nu vei ghici în fața cui a pierdut primul loc!
Descopera.ro
Au fost găsite morminte CIUDATE mai vechi decât piramidele din Egipt
Capital.ro
Veste tristă despre Bruce Willis! Familia legendarului actor a făcut anunțul: Nu mai poate..
Evz.ro
Fenomen bizar în Marea Neagră. Dezamăgire totală pentru turiști
A1
Nu știau ce îi așteaptă! Ce au dezvăluit Bianca și Marian de la Insula Iubirii, înainte de a pleca în Thailanda!
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Marco, fiul regretatului mare campion mondial WBO, Mihai Leu, i-a adus un omagiu tatălui său! Totul s-a întâmplat la doar câteva săptămâni de la trecerea în neființă a sportivului
RadioImpuls
A murit Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath avea 76 de ani si sustinuse concertul sau de adio in urma cu o saptamana
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Problema de vedere care afectează astronauții după misiunile lungi