Specialiști avertizează că mulți producători de roșii apelează la metode chimice pentru a forța coacerea tomatelor, pentru a ajunge la vânzare mai rapid decât concurența. Astfel, roșii cu aspect impecabil la exterior sunt necoapte și, uneori, chiar periculoase pentru consum.
Tocmai de aceea, una dintre cele mai simple metode de a identifica o roșie tratată cu chimicale este analiza interiorului său. De asemenea, erxcrescențele din zona codiței sunt un alt indiciu important, pentru că pot apărea în urma tratamentelor aplicate pentru stimularea înfloririi sau maturării accelerate.
„În momentul în care o roșie este maturată forțat, interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic”, precizează un fermier.
Totuși, roșiile țuguiate, adesea suspectate că ar fi tratate, nu sunt întotdeauna un semn clar al folosirii chimicalelor. Există soiuri care, în mod natural, dezvoltă această formă.
Sfatul specialiștilor este acela de a cumpăra asemenea legume de la surse sigure, alegând producători locali de încredere.
„Dacă știm producătorul, trasabilitatea producției, sigur putem consuma cu încredere”, afirmă Costel Vînătoru, Directorul Băncii de Gene de la Buzău.
Acesta avertizează și asupra roșiilor fără semințe, care provin în general din importuri în care sunt utilizate pesticide interzise în Uniunea Europeană (UE).
„Atunci când vedem un fruct fără sămânţă, ştim că nu vorbim de o tomată românească. Vorbim de o tomată fie de import, fie stimulată în exces.”, a mai spus Costel Vînătoru.
Autoritățile din România au accentuat controalele privind pesticidele, în ultimii ani, dar piața agroalimentară rămâne un spațiu în care produsele nu sunt întotdeauna corect etichetate. Acestea nu au informații clare despre proveniență și metode de cultivare, iar consumatorii trebuie să se bazeze pe simțurile proprii și pe informare, scrie Playtech.
Piața este invadată adesea de legume cu aspect atrăgător, dar fără savoare, care pot proveni din culturi forțate, unde roșiile sunt tratate chimic pentru a ajunge rapid la maturitate, sacrificând atât gustul, cât și calitatea nutrițională.
Tocmai de aceea, pentru a evita aceste lucruri, este recomandat să alegem roșii cu miros puternic, coapte uniform, cu interior roșu intens și care au semințe. O roșie fără gust, cu interior fad sau albicios, este cel mai probabil produsul unei maturări accelerate, care nu este deloc naturală.
Sfaturi utile pentru consumatori:
Sursa Foto – Caracter ilustrativ: Profimedia