Prima pagină » Cultură » Premieră şi audiţie cu public. „A doua scrisoare pierdută” de Eugen Șerbănescu, producţie EVENIMENT a Teatrului Naţional Radiofonic

Premieră şi audiţie cu public. „A doua scrisoare pierdută” de Eugen Șerbănescu, producţie EVENIMENT a Teatrului Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic i-a invitat pe iubitorii de teatru – marţi, 3 iunie 2025, de la ora 12.00 – la avanpremiera spectacolului radiofonic „A doua scrisoare pierdută de Eugen Şerbănescu, în regia artistică a lui Dan TudorAudiţia cu public a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române.

Spectacolul „A doua scrisoare pierdută de Eugen Şerbănescu se va difuza, în premieră radiofonică, la Radio România Cultural.

  • Joi, 5 iunie, ora 22.00 (partea I)
  • Vineri, 6 iunie, ora 22.00 (partea a II-a)

Totodată, spectacolul eveniment va fi postat, pentru a putea fi ascultat și online, pe site-ul Societății Române de Radiodifuziune.

În distribuţie (în ordinea intrării în scenă a personajelor): Adela Mărculescu, Alexandra Velniciuc, Adrian Titieni, Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Daniel Badale, Ioan Chelaru, Dan Tudor, Tudorel Filimon, Dan Condurache, Florin Dobre, Axel Moustache, Ani Creţu, Marius Furtună, Vlad Vîlciu, Ionuţ Gurgu, Adrian Dima, Cosmin Cornici, George Popescu. Asistenţa tehnică: Florin Bădic. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Sound design: Mihnea Chelaru. Redactor și producător: Domnica Ţundrea.

O excelentă comedie, care duce mai departe acțiunea operei caragialiene „O scrisoare pierdută”

A doua scrisoare pierdută de Eugen Şerbănescu este o excelentă comedie, care duce mai departe acțiunea operei caragialiene „O scrisoare pierdută”, imaginând o continuare surprinzătoare, construind situații captivante, aducând în scenă personaje cuceritoare, izbutind tablouri dramatice vii și pătrunzătoare.

  • Textul de factură aparte, unic în peisajul literaturii dramatice autohtone, prilejuieşte autorului nu doar „revizitarea” creativă a operei caragialiene, ci şi introducerea unui concept nou, de mare originalitate: un personaj se transformă în autorul său (conotațiile pirandelliene sunt evidente) și se îndrăgostește de eroina pe care el însuși a creat-o.
  • Această situație dramatică de tip Pygmalion și Galateea este valorificată sclipitor de către Eugen Șerbănescu, în scene de mare substanță și vigoare artistică, personajele pe care autorul le-a imaginat fiind sugestiv conturate și oferind actorilor invitați în distribuția spectacolului radiofonic partituri memorabile.

Avem de a face cu o subtilă țesătură de motive teatrale, evidentă fiind abilitatea dramaturgului de a închipui un joc iscusit şi inventiv, de replici, stări, idei şi de întâmplări în care binecunoscutele personaje caragialiene evoluează uluitor sau se întâlnesc și se confruntă cu figuri noi, care adesea le antrenează în situaţii neaşteptate.

Regretatul critic literar Alex Ştefănescu scria despre această piesă de teatru publicată în 2012: „Fantezia lui Eugen Şerbănescu este inepuizabilă, dar şi controlată, dramaturgul practicând o ars combinatoria deloc inocentă”.

O formulă teatrală vie şi dinamică, plină de forţă şi încărcată de semnificaţii

Regizorul Dan Tudor a știut să creeze în jurul acestei producții sonore o adevărată familie artistică. Talentul său regizoral, ajuns la deplina maturitate creatoare, s-a materializat în invitarea, la microfonul Teatrului Național Radiofonic, a unei distribuții ideale, alcătuită din voci distincte, individualități artistice bine conturate, care au potențat inspirat virtuțile textului dramatic.

  • Regizor de mare succes, răsplătit mereu cu aplauze și cu aprecierea spectatorilor, Dan Tudor lucrează, în studioul radiofonic, cu o atenție specială în relația cu actorii, cu o preocupare constantă pentru nuanţele interpretării şi ale rostirii, cu un profund respect pentru actul artistic şi pentru publicul căruia i se adresează.
  • Sub bagheta lui regizorală, acțiunea captivantă a piesei ne este redată într-o formulă teatrală vie şi dinamică, plină de forţă şi încărcată de semnificaţii.
  • Ritmul spectacolului este alert, succesiunea secvențelor se petrece cu inventivitate, dialogurile se încarcă de spirit ludic, valorificând satira și forța comică a personajelor.

Actorii, adevărate legende ale teatrului românesc și ale Teatrului Național Radiofonic, ne-au oferit – în cadrul acestei producții sonore – adevărate demonstrații artistice, lecții de măiestrie teatrală.

Să-i amintim pe maeștrii Virgil Ogășanu, uluitor prin capacitate de dedublare și subtilă ironie, în rolul lui Zaharia Trahanache și Dan Condurache, absolut sclipitor în rolul Cetățeanului T., pe Alexandra Velniciuc, care o întruchipează cu farmec și impetuozitate pe Zoe, pe Adela Mărculescu, invitând publicul, cu inconfundabila sa voce, în lumea piesei, în chip de crainic-povestitor.

Un univers sonor incitant și dinamic, un atent studiu de atitudini și mentalități

Împreună cu ei, vă vor cuceri, suntem convinși, Adrian Titieni, profund și subtil în rolul lui Fănică Tipătescu, Ioana Calotă, expresivă, temperamentală și plină de culoare în rolul lui Nelli Rosetti, Daniel Badale, care-i dă viață în mod irezistibil energicului Pristanda, Ioan Chelaru, de un comic savuros în rolul lui Agamiță Dandanache, Tudorel Filimon accentuând grotescul lui Popa Pripici, Dan Tudor nuanțând spectaculos demagogia lui Nae Cațavencu, Axel Moustache întruchipându-l pe Von Gegenstrauben, într-o surprinzătoare compoziție, Ani Crețu, dominatoare în rolul unei femei fatale și tinerii actori Florin Dobre, Marius Furtună, Vlad Vîlciu, Ionuţ Gurgu, Adrian Dima, Cosmin Cornici, George Popescu.

Spaţiul sonor conceput de Mihnea Chelaru se dovedeşte a fi bogat, sugestiv și extrem de precis gândit, cu mare atenţie la nuanţe şi la distribuirea planurilor auditive, iar regia muzicală semnată de Andrei Miricescu amplifică atmosfera și accentuează resorturile dramatice ale acțiunii.

Este de o importanță fundamentală ca Teatrul Național Radiofonic să-și îndrepte atenția către textele contemporane ale literaturii naţionale.

Montarea spectacolului radiofonic „A doua scrisoare pierdută” de Eugen Șerbănescu, în regia lui Dan Tudor este mai mult decât binevenită și oferă publicului un univers sonor incitant și dinamic, un atent studiu de atitudini și mentalități, o oglindă vie și expresivă a societății de azi și dintotdeauna.


Citește și:

Expoziția „New York, New York: Rapsodii urbane” de Radu Șerban, vernisată vineri de Institutul Cultural Român din Manhattan. Durează până pe 30 august

La numai 8 ani, nepoata lui Adrian Păunescu cucerește jurații la „Vocea Portugaliei” pentru copii

”Muzeu pentru o zi” | Se lansează „Lumină de lună”, cartea pe care Mihai Eminescu n-a avut-o în timpul vieții

Gânduri, gânduri… ”Ion Dichiseanu, între gentleman și gangster”. Muzică, film, teatru și IMNUL IUBIRII la Adjud: „Nu ne-am dat bătuți niciodată”

Întâlnirea TITANILOR la Adjud. Marcel Iureș revine, după aproape 40 de ani, în orașul natal al lui Ion Dichiseanu: „Este binevenit acest spectacol”

Citește și

Mediafax
Ar putea fi majorate pensiile anul viitor? Răspunsul ministrului Muncii
Digi24
Ritualul unei „exorcizări”, viral pe net: o femeie rostește rugăciuni în timp ce fiica ei plânge în hohote. Anchetă a autorităților
Cancan.ro
Mihaela Radulescu rupe TĂCEREA și complică ancheta lui Felix Baumgartner: 'Știam că nu suferise un infarct!'
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Scene de groază pe TikTok. O mamă și-a exorcizat fiica în direct: „Scot eu dracii din tine!”
Mediafax
Avertismentul unui oficial ungar: Omenirea se confruntă cu amenințarea gravă a unui al treilea război mondial
Click
Cel mai bun desert pe caniculă! Cum prepari clătite Ana Lugojana, rețeta clasică din 1956
Wowbiz
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Antena 3
Tragedie în Dolj: Un copil de 10 ani și-a înjunghiat mortal unchiul pentru a-și apăra mama
Digi24
Anchetă după arborarea unui steag legionar la slujba de comemorare a preotului Ilie Lăcătușu, în Cimitirul Giulești
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu va repatria trupul lui Felix Baumgartner. Primele ei declarații despre înmormântare: 'Poate fi, în sfârșit, dus
Ce se întâmplă doctore
A câștigat titlul de Miss România, dar e de nerecunoscut! Cum arată acum și din ce trăiește Rita Muresan
observatornews.ro
EXPERIMENT. Există într-adevăr radiații în clădirile în care bugetarii iau spor de antenă?
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Un elev din Constanța nu a intrat la liceu, deși obținuse media 9.42. Un alt elev din București a fost admis cu 1.85
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cât costă un burger TESLA + cartofi la restaurantul lui Elon Musk - VIDEO
Descopera.ro
ADEVĂRUL despre liniile create pe cer de avioane
Capital.ro
Decizie pentru cei care retrag numerar de la bancomat. Ministrul Economiei a dat ordinul. Dispar definitiv taxele
Evz.ro
Ungaria anunță că ne bate la ușă al Treilea Război Mondial
A1
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, primele declarații de când partenerul său de viață, Felix Baumgartner, s-a stins din viață!
RadioImpuls
Nu i-a venit să creadă ce a auzit. Ce i-a spus Moldo Kirei în camera roșie: "Nu este OK". Niciun susținător nu se aștepta să reacționeze așa. AVERTISMENTUL concurentului din Casa Iubirii
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Un medicament obișnuit ar putea dubla eficacitatea chimioterapiei