Premierul Ilie Bolojan a anunțat măsuri fiscale dure de la 1 august: două cote majorate de TVA, taxe suplimentare pe pensii și accize mai mari. Specialiștii avertizează că impactul va fi resimțit direct în buzunarele românilor. O familie cu doi copii va plăti mult pe lună doar pentru mâncare, în condițiile în care deja coșul lunar de alimente costă mai mult decât un salariu minim net pe economie.
Guvernul pregătește o reformă fiscală dureroasă, începând cu 1 august. TVA-ul va crește la 21% pentru majoritatea produselor și serviciilor, în timp ce alimentele și medicamentele vor avea o cotă preferențială de 11%, față de 9% în prezent.
Premierul Ilie Bolojan a justificat măsura prin nevoia urgentă de a reduce deficitul bugetar, care a ajuns la un nivel periculos.
„Suntem în ceasul al 11-lea, nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem cu spatele la zid. Din 100 de lei încasaţi din taxe, România a cheltuit 132 de lei”, a declarat Bolojan.
Pentru o familie cu doi copii care cheltuiește 3.000 de lei lunar pe mâncare, creșterea TVA de la 9% la 11% înseamnă un cost suplimentar de aproximativ 60 de lei pe lună.
La finalul anului, familia va plăti în plus 720 de lei, doar din această modificare fiscală. Dacă bugetul alimentar este de 2.000 de lei, impactul lunar este de 40 de lei, respectiv 480 de lei anual.
„Vom avea un impact substanțial în rata inflației. La această creștere de TVA ar trebui să mai adăugăm acciza la combustibil, plafonarea prețurilor la energie, și deprecierea leului. Ne va duce la o inflație de 10-12%”, a explicat analistul economic Adrian Codîrlaşu, potrivit Observatornews.
O altă măsură anunțată de la 1 august vizează pensionarii cu venituri mai mari de 3.000 de lei, care vor fi obligați să plătească 10% contribuție la sănătate pentru suma care depășește acest prag. În concret, la o pensie de 4.000 de lei, pierderea este de 100 de lei lunar.
„Pe de o parte, avem foarte puţini contributori la sistemul de sănătate. Numărul lor trebuie să crească. Nu este însă echitabil ca doar o parte dintre ei să plătească”, a comentat economistul Bogdan Glăvan.
Pe lista cu scumpiri intră și accizele majorate la carburanți, alcool, tutun și băuturi cu zahăr. De la 1 ianuarie, Guvernul pregătește noi taxe: rovinieta se va dubla, impozitul pe dividende va urca la 16%, iar impozitul pe cifra de afaceri a băncilor va fi dublat, de la 2% la 4%. Între timp, salariile, pensiile și alocațiile vor rămâne înghețate și în 2026.
Guvernul speră să colecteze 11 miliarde de lei în a doua parte a acestui an și 34 de miliarde de lei în 2026. Cu toate acestea, specialiștii acuză că efortul vine în special din taxe noi și nu din reducerea cheltuielilor statului.
„Majoritatea contribuţiei la reducerea deficitului vine din taxarea economiei private şi a populaţiei. Nu din reducerea cheltuielilor. Undeva doar o treime vine din tăieri la stat. Nu este absolut deloc echitabil”, a spus Adrian Codîrlaşu, analist economic.