Prima pagină » Actualitate » Acuzațiile procurorilor din RECHIZITORIUL de 52 de pagini, prin care Călin Georgescu este trimis în judecată. Ce riscă fostul prezidențiabil

Acuzațiile procurorilor din RECHIZITORIUL de 52 de pagini, prin care Călin Georgescu este trimis în judecată. Ce riscă fostul prezidențiabil

Acuzațiile procurorilor din RECHIZITORIUL de 52 de pagini, prin care Călin Georgescu este trimis în judecată. Ce riscă fostul prezidențiabil

Procurorii au finalizat rechizitoriul, în dosarul în care Călin Georgescu este trimis în judecată pentru propagandă legionară. Aceștia susțin că acuzațiilor lor se bazează pe o serie de declarații publice, apariții online și interviuri în care procurorii susțin că acesta ar fi promovat simboluri, figuri istorice și mesaje asociate mișcării legionare. Demersul fostului prezidențiabil este catalogat de anchetatori drept „o încercare de reabilitare și normalizare a unei ideologii cu caracter fascist.”

Rechizitoriul lui Călin Georgescu – care are 52 de pagini, dar și celelalte dovezi din dosarul Parchetului General – au fost trimise la Judecătoria Sectorului 1, acolo unde procesul va începe cu procedura de cameră preliminară.

Călin Georgescu se bucură de prezumția de nevinovăție, dar dacă va fi găsit vinovat, riscă între trei luni și trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi.

Marius Iacob, procurorul de caz de la Parchetul General susține că Georgescu ar fi comis infracțiunea prin cel puțin cinci fapte, potrivit informațiilor Stirileprotv.ro.

Mai exact, Călin Georgescu a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a

Călin Georgescu, cercetat sub control judiciar pentru propagandă legionară

Fostul prezidențiabil a fost trimis în judecată, miercuri, în dosarul în care este cercetat sub control judiciar pentru propagandă legionară. Procurorii au dat detalii din rechizitoriu și spun că Georgescu „a reprodus, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul mareșalului Ion Antonescu.”

Potrivit rechizitoriului, prezentat de Realitatea PLUS, „prezența inculpatului Georgescu Călin pe rețelele sociale a cunoscut o creștere semnificativă începând cu anul 2020, culminând cu o adevărată explozie a expunerii publice în mediul online, amplificată cu două săptămâni înainte de data primului tur al scrutinului electoral pentru alegerea Președintelui României, din data de 24 noiembrie 2025.”

Reamintim că fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a fost trimis în judecată pentru acuzații legate de promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război. Este primul rechizitoriu finalizat de Parchetul General, la patru luni după ce Georgescu a fost inculpat și plasat sub control judiciar.

Fostul candidat va fi judecat pentru promovare în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi pentru fapta de a promova în public idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Declarații cu caracter pro-legionar făcute de fostul prezidențiabil

Procurorii susțin că în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, Călin Georgescu ar fi făcut, în mod repetat, afirmații cu caracter pro-legionar, în diverse interviuri, declarații și postări online. Acestea ar evidenția „consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare.”

„Scopul acestui comportament”, se arată în rechizitoriu, „a fost acela de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a curentului fascist și a Mișcării Legionare, într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii.”

Procurorii invocă în mod explicit faptul că Georgescu a făcut „mai multe afirmații cu caracter xenofob, dar și elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a.”

Exemplele evocate de anchetatori cu privire la acuzațiile aduse lui Călin Georgescu

Un exemplu invocat în rechizitoriu este interviul din data de 16 iunie 2020, organizat de Sechila Elena și publicat pe platforma Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, cu tema „Supraviețuirea identitară a poporului român”, în cadrul căruia Călin Georgescu a declarat:

(00:36:21) „Știți… spunea Ogoranu că: exiști în măsura în care iubești și te înalți atuncea când poți să te jertfești pentru această iubire, așa spunea Ion-Gavrilă Ogoranu. Și trimitea un mesaj, pe care ei în rezistența lor acolo, ei și mulți alții, zeci de mii l-au avut, și anume: Mamă țară iartă-ne că am cutezat să luptăm și să murim pentru tine… este ceva sublim! nici nu mai ai cuvinte, nu mai există cuvinte, este doar tăcere, ca să poți să înțelegi cuvintele acestui om, acestui erou.”

(00:37:27) „…asta pe de-o parte, și pe de altă parte subliniez un lucru fundamental de important: că vârfurile mișcării legionare au fost vârfurile intelectualității românești, la acea vreme, începând cu Nae Ionescu, ca să dau un singur nume, dar mulți alții. că a fost Mircea Vulcănescu, că a fost Gheorghe Manu, că a fost Petrea Țuțea și mulți alții…. păi aicea s-a adunat toată forța intelectuală a României. Oare de ce s-a adunat? Oare de ce au fost înlăturați?… pentru că se dorea îndobitocirea acestei populații. Ei înșiși au spus în pușcăriile comuniste: îndobitocirea este mai grea și mai dură decât moartea însăși.”

Aceste declarații, conform procurorilor, indică o tendință de idealizare a unor personaje și simboluri asociate Mișcării Legionare, încadrate de legislația română în categoria celor interzise a fi promovate, conform legii privind combaterea extremismului și negării regimurilor totalitare.

 

Sursă foto: Mediafax Andreea Alexandru

 

CITIȚI ȘI:

Călin Georgescu, ÎNTÂMPINAT de zeci de susținători la IPJ Ilfov: „România este astăzi condusă de patrocrație”

Victor Ponta, după ce Călin Georgescu a fost trimis în judecată: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă, el și-a făcut-o”

Călin Georgescu, un NOU dosar, în care este implicat și Marian Motocu, liderul unei organizații extremiste

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Un nou tip de fraudă: Persoane care pretind că sunt polițiști sau angajați BNR au încercat să obțină informații despre conturi bancare
Cancan.ro
Nepoții nu mai vor să îl vadă pe Piedone! Fostul șef ANPC a mărturisit care este motivul
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
De ce s-a vândut această casă micuță cu 5 milioane de dolari
Digi24
„Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta”. Franța recunoaște Palestina: ce urmează?
Cancan.ro
Nicușor Dan, alături Mirabela Grădinaru și cei doi copii, în vizită oficială la Salzburg. Ce ținută a ales Prima Doamnă?
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Noul plan al Guvernului pentru pensiile speciale: vârsta și veniturile, în vizor. Anunțul lui Nicușor Dan
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Ce a surprins camera video montată de Felix Baumgartner pe parapantă. Ancheta se complică în cazul morții parașutistului austriac
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Românii trebuie să-și facă provizii! Alertă Raed Arafat: Minim 72 ore, se poate extinde la 10 zile
Evz.ro
Rețetă de salată de ardei copți. Practică și gustoasă
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O zi petrecută pe o plajă de lângă Dunăre a fost și ultima în viață, pentru doi tineri părinți! Tatăl și-a salvat fiica de 9 luni de la înec, dar el și soția nu au mai avut nicio șansă
RadioImpuls
Imagini feerice cu singura grădină exterioară verticală din România! Se află în București, pe Calea Dudești
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Ar putea solul de pe Lună să susțină o bază permanentă?