Cât va ajunge să coste o sticlă de vin, după majorarea accizelor. Cramele românești ar putea risca să ajungă în faliment, în urma a trei factori, potrivit producătorilor autohtoni.
Odată cu majorarea accizelor, producătorii autohtoni de vinuri vor fi nevoiți să plătească mai mult la fiecare sută de litri de vin.
Veștile nu sun tocmai favorabile pentru persoanele care dețin afaceri românești în zona producției de vinuri. Viticultorii se vor afla în situația de a plăti mai mult pentru suta de litri de vin, după majorarea accizelor. Acciza va fi de 10 lei per suta de litri în 2025. În anul 2026, acciza va ajunge la 11 lei per suta de litri de vin.
Pe de altă parte, cramele românești ar putea risca să ajungă în faliment, în urma unor factori precum taxele mai mari, scăderea consumului de vin, dar și vremea nefavorabilă care influențează producția de vin. Unele dintre sortimentele de vin ar putea să cunoască creșteri ale prețurilor cu până la 30%, după majorarea TVA-ului la 21%.
„Vinurile care în momentul actual se găsesc la raft între 16 şi 30 de lei vor fi afectate datorită acestui procent. Se consumă mult mai puţin vin liniştit (n.r. fără bule) decât în anii trecuţi”, a precizat Mugurel Nicolae, director de vânzări la o cramă din Vrancea, arată Observatornews.ro.
Printre zonele afectate de secetă se numără viile din Dealu Mare. Deși în această perioadă ar fi trebuit să fie zonele împânzite cu fructe, vremea nefavorabilă a afectat considerabil producția. În 2024, de altfel, în țara noastră s-au produs 3,7 milioane de hectolitri de vin.
Cu cât se vinde o shaorma, acum, în iulie 2025. „Sper să se plafoneze preţul”
Sursă foto: colaj Shutterstock (caracter ilustrativ)