BCE își epuizează armele în lupta contra crizei – analiști

BCE își epuizează armele în lupta contra crizei - analiști
Publicat: 02/05/2012, 17:28
Actualizat: 09/06/2012, 01:34

Banca Centrală Europeană (BCE) va menține joi dobânda cheie la 1% și va continua să evalueze efectul lichidităților de peste 1.000 miliarde euro introduse în sistemul bancar, au declarat analiști pentru CNBC, avertizând că BCE își epuizează capacitatea de a combate criza datoriilor.

Împrumuturile din decembrie și februarie prin care BCE a finanțat băncile de la periferia zonei euro cu peste 1.000 miliarde de euro au fost bine primite de mulți analiști, care au considerat că au stabilizat sistemul bancar european și au împiedicat o criză a creditelor.

„Datele economice recente sunt mixte, însă nu atât de slabe încât să determine o nouă reducere de dobândă. BCE rămâne în regiumul «așteaptă și vezi», întrucât evaluează impactul celor două operațiuni de refinanțare pe termen lung”, au afirmat analiști ai Danske Bank.

Inflația se menține la un nivel ridicat, ca urmare a avansului prețurilor la energie, și reduce, de asemenea, probabilitatea unei scăderi a dobânzii.

În schimb, piețele financiare vor urmări cu atenție comentariile președintelui BCE, Mario Draghi, pentru indicii privind noi măsuri de stimulare a creșterii economice în zona euro.

Îmbunătățirea indicatorilor economici la începutul anului a crescut speranțele că zona euro iese din criză, însă date mai recente arată că opt state din uniunea monetară se află în ptrezent în recesiune, în timp ce altele au o creștre slabă.

Problemele economice au determinat tot mai mulți politicieni să ceară o concentrare pe creștere și nu doar pe măsuri de austeritate.

Draghi s-a pronunțat chiar pentru un „pact de creștere” care să completeze pactul fiscal, semnat de majoritatea țărilor UE în martie. Acordul semnat vizează menținerea deficitelor bugetare sub control, însă criticii afirmă că recurgerea la austeritate fiscală în timpul unei perioade de recesiune agravează situația.

Accentul pus pe creștere a declanșat speculații privind o posibilă reducere a dobânzii de politică monetară în iunie, însă analiștii Danske Bank nu sunt de acord.

„Nu împărtășim această interpretare. În opinia noastră, concentrarea lui Draghi pe creștere este o aluzie către liderii politici din zona euro că BCE va susține investițiile publice în proiecte de infrastructură. În ultimele zile s-a sugerat că că aceste proiecte ar putea fi finanțate prin intermediul Băncii Europene pentru Investiții”, potrivit Danske Bank.

Creștere puternică a randamentelor obligațiunilor unor țări de la periferia zonei euro, mai ales ale Spaniei, după ce S&P a retrogradat țara pentru a doua oară în acest an, a lăsat investitorii în obligațiuni întrebându-se dacă BCE va interveni pentru calmarea pieței.

„În opinia noastră, BCE nu va ezita să intervină din nou dacă tensiunile din piață vor deveni mai puternice. Totuși, nu toate armele BCE sunt la fel de ascuțite precum erau odată”, a afirmat analistul ING Carsten Brzeski.

Analistul consideră că noi operațiuni de refinanțe pe termen lung ar fi singurul instrument eficient al BCE, chiar dacă va crea disensiuni în conducerea băncii. Analiștii Danske Bank afirmă însă că licitația de fonduri nelimitate pe trei ani din februarie a încheiat procesul de relaxare monetară.

Cancelarul german Angela Merkel și-a menținut opoziția față de noi măsuri BCE de stimulare a economiei, iar deciziile de până în prezent au generat tesniuni în conducerea băncii, notează CNBC. Recent, cancelarul a afirmat, însă, că Germania este de acord cu creștere a resurselor BEI pentru combaterea crizei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani