DELOITTE: România are avantajul cotei unice, dar pierde din atractivitate prin contribuțiile sociale

DELOITTE: România are avantajul cotei unice, dar pierde din atractivitate prin contribuțiile sociale
Publicat: 07/05/2012, 12:19
Actualizat: 03/08/2014, 08:09

România rămâne atractivă în ceea ce privește costurile cu salariile pentru angajatorii din vestul Europei, datorită ratei unice de impozit de 16%, dar pierde teren la capitolul contribuții sociale, mult mai ridicate față de cele din alte țări din regiune, potrivit unui studiu realizat de Deloitte.

„În contextul nivelului ridicat al contribuțiilor sociale, România rămâne atractivă mai mult pentru angajarea forței de muncă cu venituri mari, de peste 50.000 euro pe an, datorită plafonului aplicabil pentru contribuția la pensie. Pentru cei cu venituri mici sau medii nu putem spune același lucru în schimb, povara contribuțiilor sociale resimțindu-se semnificativ în buzunarul angajatorilor”, a declarat într-un comunicat Raluca Bontaș, Senior Manager Deloitte Tax.

România rămâne o țară avantajoasă pentru expați, atât din perspectiva impozitării cât și al costului cu traiul zilnic.

Începând din acest an, impozitarea poate deveni avantajoasă pentru străini nu numai în ceea ce privește veniturile salariale, cât și în privința veniturilor din alte surse, în condițiile în care, prin recentele modificări aduse legislației fiscale, străinii pot declara veniturile globale începând cu cel de-al doilea an de rezidență fiscală. Anterior, acest lucru era posibil doar după al treilea an de ședere în România.

„În cazul cetățenilor străini care se stabilesc în România, chiar și pentru o perioadă limitată de timp, dreptul de impozitare asupra veniturilor acestora poate reveni României în anumite condiții. Acest lucru înseamnă pe de o parte faptul că străinii vor beneficia de un impozit de 16%, de multe ori mult mai avantajos față de alte țări unde veniturile se impozitează progresiv (rata de impozit putând ajunge chiar și la 50%) și pe de cealaltă parte statul român ar putea încasa mai mulți bani la buget. Un pas următor necesar pentru o bună administrare și colectare a acestor venituri va presupune debirocratizarea procesului de declarare a acestora pentru a asigura un grad de conformare voluntară cât mai ridicat”, a mai spus Bontaș.

Deloitte a publicat recent a doua ediție a studiului anual European Salary Survey, care analizează costul salarial în 11 țări din Uniunea Europeană. Studiul prezintă regimul fiscal aplicabil veniturilor salariale și realizează în același timp un clasament al eficienței fiscale în contextul economic actual.

Raportul a fost realizat de către biroul Deloitte din Bruxelles, incluzând țări din Europa Occidentală (Belgia, Germania, Franța, Olanda, Irlanda, Marea Britanie), sudul și nordul continentului (Italia, Spania, Suedia), precum și două state din Europa Centrală (Cehia și Polonia).

Studiul se bazează pe o analiză comparativă a trei componente – salariul net, costurile angajatorului și raportul dintre câștigul net și costul salarial, plecând de la același salariu brut plătit unui angajat. Calculele sunt realizate pe mai multe scenarii – angajat necăsătorit, căsătorit cu familie de doi copii etc.

Belgia se plasează pe primul loc la capitolul „cele mai mari costuri salariale ale angajatorului” la categoria blue collars (angajați cu studii medii), urmată de Franța. Totodată, Belgia se află pe primul loc la categoria „cel mai mare salariu net” dintre țările din Europa de Vest.

În cazul angajaților white collars, situația este diferită – pe măsură ce salariul brut crește, gradul de impozitare crește, Belgia plasându-se pe ultimul loc în clasament în ceea ce privește nivelul salariului net.

„Un lucru surprinzător rezultat din analiză este că în majoritatea statelor povara fiscală crește semnificativ pentru persoanele necăsătorite față de cele căsătorite, cu familie cu doi copii, diferența de salariu net ajungând în Belgia la 4.000 de euro pe an. Diferențe de salariu net între cele două scenarii se înregistrează și în celelalte state, în timp ce în Suedia și Marea Britanie nu există diferențe de tratament fiscal în funcție de situația familială a individului, ci numai în funcție de nivelul de venit”, se menționează în comunicat.

La capitolul rată de impozitare, Suedia este pe primul loc, cu o rată de impozit marginală (cota maximă de impozitare care se aplică veniturilor înregistrate peste un anumit plafon) de 57%, aplicabilă asupra veniturilor anuale care depășesc suma de 58.755 euro. Pe locurile doi și trei se află Belgia și Olanda, cu o rată marginală de 53,5%, respectiv 52%, iar pe ultimul loc se afla Cehia, cu o rată unică de impozit de 15%.

De asemenea, în ceea ce privește costul vieții, Polonia și Cehia rămân cele mai ieftine țări, în timp ce Olanda, Marea Britanie și Franța sunt cele mai costisitoare la capitolul cheltuieli cu traiul zilnic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică