Pro-Democrația, consternată de adoptarea votului într-un singur tur pentru Parlament, critică USL

Pro-Democrația, consternată de adoptarea votului într-un singur tur pentru Parlament, critică USL
Publicat: 10/05/2012, 15:33
Actualizat: 10/05/2012, 15:33

Reprezentanții Asociației Pro-Democrația se declară consternați că actuala majoritate, fără consultări și cu jumătate de an înainte de alegerile generale, a trecut prin Senat legea care introduce votul majoritar într-un singur tur pentru Parlament, făcând exact ceea ce criticau la vechea putere.

„Luând act cu îngrijorare de aprobarea rapidă în Senatul României, în absența oricărei consultări cu partenerii sociali și cu societatea civilă, a proiectului de lege privind alegerea Parlamentului printr-un scrutin majoritar într-un tur, Asociația Pro-Democrația (APD) își exprimă consternarea și cere Guvernului și partidelor politice să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să accepte să aplice bunele practici în materie electorală, renunțând la adoptarea, cu doar șase luni înaintea alegerilor parlamentare, a modificării radicale, într-un sens profund nedemocratic, a sistemului electoral”, se arată într-un comunicat de presă de joi al organizației.

Reprezentanții organizației amintesc că partidele care formează acum majoritatea guvernamentală criticau, în urmă cu cinci luni, prevederile cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, invocând tocmai principiile pe care chiar ei le încalcă.

„În urmă cu doar cinci luni, partidele care formează astăzi majoritatea guvernamentală criticau, în contextul aprobării fără consultare publică și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și a altor organisme internaționale, prevederile legii cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, lipsa de transparență și atitudinea autoritară a Guvernului și a partidelor ce îl susțineau, pentru ca astăzi să foloseasca, se pare, aceleași metode. Inconsecvența USL, care trece cu ușurință peste recomandările Comisiei de la Veneția și susține modificarea rapidă și radicală a legislației electorale, este cel puțin alarmantă”, scriu cei de la APD în comunicatul intitulat „Una vorbim, alta fumăm”.

APD afirmă că așa-numitul vot uninominal este subiectul unei mistificări metodice de mulți ani. „Votul uninominal nu există. Este o formulă mediatică simplificatoare, uneori chiar răuvoitoare, folosită pentru a explica, caricatural, diferitele forme ale sistemului majoritar”, spun cei de la APD.

Aceștia apreciază că sistemul electoral votat în Senat este „un serios pas înapoi”, fiind folosit pe întreaga durată a regimului comunist în România.

„Atunci măcar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comuniștii să concureze. Oare spre un astfel de regim ne îndreptăm?”, scriu reprezentanții organizației.

APD conchide spunând că acest sistem electoral „poate produce grave distorsiuni ale democrației reprezentative” și că este, cel mai probabil, neconstituțional.

„Caracterul egal al votului pentru Parlament, prevăzut la articolul 62 din Constituție, corelat cu asigurarea reprezentativității cerute de articolul 61, este încălcat de sistemele majoritare, în special de cel într-un singur tur. Mai mult, sistemul majoritar într-un tur produce guvernări neconsensuale, care, în condițiile crizei actuale, pot crește tensiunea socială. Suprareprezentarea artificială a primelor partide, și nu doar a primului, cum se spune în absența unei analize comparative, amplifică riscurile politice și posibilitatea derivei antidemocratice. Viziunea pe termen foarte scurt, cumulată egoismului de partid sau de alianță politică, pot antrena țara într-o aventură riscantă”, argumentează Asociația Pro-Democrația, condusă de politologul Cristian Pârvulescu.

Având în vedere toate aceste susțineri, ONG-ul care a supravegheat mai toate scrutinele din România post-decembristă le cere celor din USL să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să amâne dezbaterile pe această temă până după alegerile parlamentare, când ar trebui organizată o dezbatere „reală, consistentă și de durată”, atât asupra sistemului electoral pentru legislative, dar și la celelalte niveluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ireal! Cum au fost aşteptaţi acasă cei trei fii ai Sidoniei. Imagini sfidătoare: 'Bine v-am...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"N-aveam viteză, 115-120 km pe oră maxim" - Tânărul de 19 ani care a ucis-o...
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE timp de zece ani. Decizia finală a fost...
Android, luat în vizor de hackeri. Pericolul mare pentru telefoane
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza
×