Cursul oficial anunțat de BNR a atins un nou maxim istoric. Banca Națională a intervenit masiv, dar nu a putut opri deprecierea

Cursul oficial anunțat de BNR a atins un nou maxim istoric. Banca Națională a intervenit masiv, dar nu a putut opri deprecierea
Publicat: 23/05/2012, 13:29
Actualizat: 23/05/2012, 16:04

Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani față de marți, iar dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului.

În sesiunea de marți, cursul s-a plasat la 4,4452 lei/euro, iar precedentul record a fost atins miercurea trecută, de 4,4463 lei/euro.

Cursul leului față de euro a depășit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, inițial din cauza turbulențelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, a continuat să urce și referința pentru dolar, cu 4,55 bani, la 3,5272 unități, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menționată, referința s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elvețian, cotația a crescut la 3,7133 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursul a urcat peste 4,4600 lei/euro în prima oră a ședinței, deprecierea leului și a celorlalte valute din regiune fiind influențată de scăderea euro în raport cu dolarul.

Maximul zilei a fost de 4,4640 lei/euro. Cotațiile au început să scadă spre jumătatea sesiunii, iar cu puțin timp înainte de ora 13:00, când BNR stabilește cursul de referință, schimburile se perfectau la 4,4600 – 4,4620 lei/euro.

Dealerii spun că BNR a vândut volume semnificative de euro pentru a susține cursul aproape de 4,46 lei/euro, iar jucătorii străini au fost principalii cumpărători de valută.

„Lipsa unei intervenții valutare agresive ar trebui să mențină presiunea de depreciere și, presupunând că apetitul pentru risc la nivel internațional nu va înregistra o modificare majoră, pare probabil ca leul să se îndrepte către nou nivel de rezistență, probabil 4,5 lei/euro”, crede Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Nivelul record atins pe piața interbancară a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, când în România a fost zi nebancară, iar paritatea a fost tranzacționată de jucătorii internaționali pe alte piețe.

Potrivit dealerilor, euro s-a depreciat masiv în raport cu dolarul, întrucât jucătorii nu au încredere că liderii UE vor lua decizii importante la summitul de miercuri pentru a combate criza datoriilor. De regulă, în momente mai tensionate, jucătorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro și, implicit, și decât valutele din regiune.

Băncile comerciale au practicat miercuri dimineață dobânzi de 1,09 – 1,59% pe an pentru plasamentele cu scadență la o zi, sub nivelurile de marți, de 1,85% – 2,35% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil începând de marți, de la nivelurile de luni, de 4,58% – 5,08% pe an, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care îl au unele bănci după ce luni Banca Națională a României a împrumutat nouă instituții de credit cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrală a oferit astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitații repo.

Anterior, creșterea dobânzilor a fost cauzată de intervențiile valutare din ședințele precedente realizate de BNR, care a vândut euro și a retras lei din piață, pentru a tempera deprecierea monedei naționale.

Randamenetele pentru depozitele la o săptămână au stagnat la 4,79 – 5,29%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Dispozitivul interzis pe mașini. Schimbare drastică pentru milioane de șoferi
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×