Statistici oficiale. Românii au dărâmat un mit: muncesc mai mult decât japonezii. Cine sunt cei mai harnici angajați din UE

Publicat: 25/05/2012, 19:43
Actualizat: 25/05/2012, 19:43

Angajații din statele în curs de dezvoltare muncesc în general mai multe ore față de cei din țările cu economii puternice, dar acest fapt nu înseamnă neapărat că muncesc mai bine, respectiv că sunt mai productivi, se arată într-o analiză făcută de BBC.

Într-un clasament întocmit pe baza datelor de la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) în ce privește media orelor muncite anual în cele 34 de state membre ale organizației, pe primul loc se situează Coreea de Sud, cu 2.193 de ore pe an, urmată de Chile, cu 2.068 ore.

Pe locul al treilea, potrivit statisticii OCDE, se situează grecii, care muncesc cel mai mult, ca număr de ore, dintre toți cetățenii statelor europene membre OCDE. În medie, un grec muncește 2.017 ore într-un an.

La polul opus al topului se află olandezii, cu doar 1.377 de ore de muncă pe an și germanii, cu 1.408 ore anual.

De menționat că din Organizație nu fac parte state importante precum India, China și Brazilia, notează autorul analizei.

Nici România nu face parte din OECD, motiv pentru care nu apare în acest clasament. Conform unui raport al European Industrial Relations Observatory (EIRO) însă, în 2010 au fost 27 de zile libere pentru angajații români, ceea ce corespunde, la un calcul simplu, unui număr total de circa 1.919 ore muncite, la o zi de lucru normală.

Rezultă astfel că în România, în medie, un angajat muncește cu peste 200 de ore în plus pe an față de un angajat din Japonia. Per total, România ar ocupa locul opt în acest clasament, dacă ar fi introdusă de realizatorii lui, cu mențiunea că sunt luate în considerare doar cele 34 de state membre OCDE.

Ore muncite în medie, anual, în statele OCDE:

Sursa: bbc.co.uk

În general, când este vorba de productivitatea muncii, analiștii iau în considerare indicatorul PIB/cap loc.

Analiștii subliniază că productivitatea măsurată în PIB/cap loc depinde de o serie de factori, de la stabilitatea politică și capacitatea economiei de a atrage investiții, până la situația infrastructurii.

Asiaticii muncesc peste 48 de ore pe săptămână

„Populația din țările asiatice lucrează de obicei mai multe ore pe săptămână, ajungând și la peste 48 de ore pe săptămână”, spune Jon Messenger, un expert de la Organizația Internațională a Muncii, citat de BBC.

În general, în statele în curs de dezvoltare, precum Bangladesh, Malaezia, Thailanda, Sri Lanka, populația muncește mai multe ore pe săptămână. Însă mai mult de lucru pe săptămână nu înseamnă și neapărat mai bun.

În general, un program de lucru mai lung este asociat cu o productivitate mai scăzută pe oră.

De ce în țările dezvoltate timpul de lucru este mai scurt

Pe de altă parte, în țările dezvoltate timpul de lucru a scăzut în decursul anilor.

„În ultimul secol s-a înregistrat o reducere de la 3.000 de ore pe an, la începutul anilor 1900, la mai puțin de 1.800 de ore pe an în secolul 21, în cele mai multe țări în curs de dezvoltare”, arată expertul citat de BBC.

Scăderea timpului de lucru este în parte o reflectare a numărului mai mare de lucrători cu normă part-time. Un număr mare de lucrători ce muncesc cu jumătate de normă scade media timpului de muncă dintr-o țară. De exemplu, în Japonia, un număr mare de persoane lucrează ore suplimentare, dar mulți lucrează, de asemenea, part time, astfel că Japonia se regăsește la mijlocul clasamentului întocmit pe baza datelor OECD, cu 1.700 de ore.

Pe de altă parte, legile mai stricte în domeniul forței de muncă în țările dezvoltate, în special în Europa, au redus, de asemenea, orele de lucru. Numărul zilelor de concediu face diferența.

De exemplu, un britanic în medie muncește cu 150 de ore mai puțin decât un american.

„Diferența este determinată de faptul că SUA este singura țară dezvoltată în care nu există un concediu minim anual stabilit prin legislație”, spune expertul citat de BBC.

Productivitatea muncii per angajat:

Sursa: Eurostat

În schimb, Marea Britanie este supusă Directivei europene privind timpul de lucru, care prevede cel puțin patru săptămâni de concediu anual plătit pentru fiecare angajat.

Unele țări europene au un nivel mai ridicat al concediului legal plătit – 25 de zile în Austria, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg și Suedia în 2010, în conformitate cu European Industrial Relations Observatory (EIRO). Și unii angajatori oferă concediu plătit mai mare decât cel miniumum legal.

Zilele libere plătite acordate de stat, care s-au adaugat în plus la concediul minim legal, au fost în medie de 9-10, în Uniunea Europeană în 2010.

„Numărul total de zile de concediu anual și sărbători publice a variat în UE, de la 40 de zile în Germania și Danemarca la 27 de zile în România, adică o diferență de aproximativ 48% sau de 2,5 săptămâni de lucru”, se arată într-un raport EIRO publicat anul trecut și citat de BBC. Astfel, la un calcul estimativ, rezultă că în 2010 un român a lucrat 1.919 de ore, ceea ce ar clasa România pe locul opt, după Israel ( cu 1.929 ore de lucru) și înaintea Estoniei (1.880 ore de muncă).

Astfel, clasamentul de mai sus ar arăta astfel (ore de lucru pe an):

1. Coreea de Sud 2193

2. Chile 2068

3. Grecia 2017

4. Rusia 1973

5. Ungaria 1956

6. Polonia 1939

7. Israel 1929

8. România 1919

9. Estonia 1880

10. Turcia 1877

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori