MAE: România nu acordă cetățenie în masă sau pe criterii etnice cetățenilor din Ucraina

MAE: România nu acordă cetățenie în masă sau pe criterii etnice cetățenilor din Ucraina
România nu duce o politică de acordare a cetățeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privința cetățenilor Ucrainei și nici în privința cetățenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declarațiile unui diplomat de la Kiev.
Publicat: 07/06/2012, 11:50
Actualizat: 07/06/2012, 14:28

România nu duce o politică de acordare a cetățeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privința cetățenilor Ucrainei și nici în privința cetățenilor altor state, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX, cu privire la declarațiile unui diplomat de la Kiev.

Legislația română în materie de cetățenie este conformă pe deplin cu practicile internaționale în acest domeniu, se arată în poziția MAE referitoare la declarația lui Oleg Voloșin, directorul Departamentului de informare din Ministerul ucrainean de Externe, despre „actul neprietenos” al României prin distribuirea de pașapoarte românești în regiunile de graniță.

De asemenea, MAE român subliniază că legislația României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privința acordării cetățeniei.

„Legea cetățeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabilește anumite facilități de natură procedurală, care se aplică foștilor cetățeni români (precum și descendenților acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de originea etnică a acestora, care și-au pierdut cetățenia din motive istorice, independent de voința lor”, se precizează în poziția MAE.

„România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetățeniei, concluzia fiind că există numeroase legislații naționale similare, care prevăd condiții mai puțin stricte pentru acordarea cetățeniei, în cazuri justificate de relația specială existentă între potențialul solicitant și statul respectiv; principiile pe baza cărora România acordă cetățenia română în regim procedural simplificat se regăsesc și în legislațiile altor state, inclusiv Ucraina”, evidențiază Ministerul român de Externe.

Totodată, MAE precizează că „partea română a dat permanent dovadă de deplină transparență și de disponibilitate la dialog, inclusiv față de Ucraina, cu privire la prevederile legislației române în domeniul cetățeniei”.

MAE precizează și că „redobândirea cetățeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (pașaport)”.

„Condițiile și procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetățeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetățenia română solicită și eliberarea unui document de călătorie”, se mai arată în precizarea MAE transmisă MEDIAFAX.

Relațiile dintre Ucraina și România s-au îmbunătățit în ultimii ani, dar mai există unele dispute, cum este cea privind livrarea de pașapoarte românești cetățenilor ucraineni, „un act neprietenos”, a declarat Voloșin, citat de postul național de radio NRCU în pagina online.

Potrivit lui Oleg Voloșin, în relațiile dintre București și Kiev există o serie de neînțelegeri, în special din cauza livrării de pașapoarte românești în Ucraina, țară care, potrivit Constituției, nu admite dubla cetățenie.

„Le-am explicat în mod repetat colegilor noștri români că distribuirea de pașapoarte românești în regiunile de frontieră este un act neprietenos”, a subliniat Voloșin.

El a precizat că Ucraina nu le interzice cetățenilor săi să opteze pentru cetățenia română, dacă doresc acest lucru. Însă, conform procedurilor, este necesară în prealabil renunțarea la cetățenia ucraineană. „Este o problemă de securitate națională”, a afirmat acesta.

Voloșin a mai declarat că autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru a ține sub control problema dublei cetățenii în regiunile de frontieră. Conform oficialului, negocierile pe această temă cu România înregistrează progrese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică