Board-ul FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu România

Board-ul FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu România
Publicat: 22/06/2012, 23:27
Actualizat: 22/06/2012, 23:27

Board-ul Fondului Monetar Internaþional (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu România și, concomitent, disponibilizarea a încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro, potrivit Mediafax.

„Votul a arătat că Guvernul este angajat în respectarea acordului cu FMI. În timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autorităților române să accelereze reformele structurale pentru a crește competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscală și politica monetară, care trebuie să rămână în continuare prudentă în condițiile turbulențelor din zona euro”, a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusă de americanul Jeffrey Franks, care va fi înlocuit din această vară de olandezul Erik de Vrijer.

Principalul angajament din cadrul acordului îl reprezintă introducerea managementului privat la companiile de stat și privatizarea parțială, în special prin listarea la bursă, sau vânazarea de pachete majoritare de acțiuni.

Statul român a convenit cu FMI să organizeze oferte publice pentru 15% din acțiunile Transgaz până la 15 iunie, 15% din Romgaz până la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica până la jumătatea lunii octombrie, și să urgenteze pregătirile pentru vânzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica până la sfârșitul acestui an. Obiectivul privind vânzarea pachetului de acțiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins în termenul prevăzut, după intrarea companiei în insolvență.

Totodată, 20% din acțiunile Tarom ar urma să fie listate la bursă până la finele acestui an, termen prevăzut și pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfă, potrivit scrisorii de intenție convenită cu FMI.

Guvernul s-a mai angajat să vândă, până în prima parte a anului viitor, o participație majoritară la Electrica, precum și participațiile minoritare deținute de stat la filialele Electrica deja privatizate.

Tot în prima parte a lui 2013, Executivul va privatiza noul producător de energie care trebuie format, până în iulie 2012, prin fuziunea centralelor Paroșeni și Mintia și a celor patru mine viabile ale Companiei Naționale a Huilei.

Același termen a fost stabilit pentru privatizarea noului producător de energie CE Oltenia, creat la mijlocul lunii mai prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari și Turceni. Elcen București ar trebui de asemenea privatizată în 2013.

Executivul s-a angajat să mențină deficitul bugetar cash în limita a 2,2% din PIB, în condițiile în care PIB-ul pentru acest an a fost revizuit, potrivit ultimei strategii fiscal-bugetare, în ușoară scădere comparativ cu estimarea anterioară, de la 609,7 miliarde lei la 607,5 miliarde lei.

În aceași timp, Cabinetul Ponta a menținut angajamentele asumate de precedentele guverne privind reformele strucuturale. În acest sens, Executivul trebuie să prezinte până la finele lunii iunie proiectul de lege privind reforma în sănătate, care să fie supus dezbaterii publice.

Guvernul a transmis FMI și că va menține taxa de clawback în industria farmaceutică, contestată de către producătorii de medicamente, prezentând acest sistem de taxare ca metodă principală pentru a evita acumularea de noi arierate în domeniu.

Autoritățile s-au angajat față de FMI să elimine treptat prețul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali până la sfârșitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada până la finele lui 2015 dacă vor exista diferențe prea mari între prețul mediu european și cel de import.

De asemenea, Guvernul va înființa o piață de tranzacționare a gazelor, care va fi dezvoltată de OPCOM și va fi operațională la 1 ianuarie 2013, după care va vinde acțiuni la operatorul pieței de energie companiilor și poate și burselor de profil din regiune.

Prețul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârșitul lunii iunie atât pentru populație, cât și pentru consumatorii industriali, iar Executivul menține în memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înțelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. În urmă cu două săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înțelegere cu România în urma căruia instituția a pus la dispoziție o linie de credit de 1 miliard de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Turneul lui Taylor Swift ar putea modifica strategia Băncii Angliei
×