CSA vrea asigurări facultative la locuințe doar pentru sume superioare celor din polițe obligatorii

CSA vrea asigurări facultative la locuințe doar pentru sume superioare celor din polițe obligatorii
Publicat: 25/07/2012, 18:01
Actualizat: 22/03/2019, 19:30

Companiile de asigurări ar putea fi obligate să încheie asigurări facultative pentru locuințe doar pentru sume mai mari față de cele acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției, potrivit unei propuneri a CSA, informează Mediafax.

„Consiliul Comisiei de Supreveghere a Asigurărilor (CSA) ia în calcul modificarea legislației secundare, astfel încât toate societățile de asigurare vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care le exced pe cele acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit Comisiei, modificarea legislației secundare va reprezenta un element esențial de sprijin pentru creșterea numărului polițelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

CSA are în vedere și modificarea normelor puse în aplicare prin Ordinul 5/2009, în sensul de a majora comisionul plătit de PAID societăților care încheie polița de asigurare obligatorie pentru locuințe, de la 10% până la 20% din valoarea primei de asigurare.

„Societățile de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuințe în numele PAID, care sunt și acționari ai Pool-ului, și-au asumat prin această calitate și obiectivul principal stabilit de legislația în vigoare, respectiv cuprinderea în asigurarea obligatorie a fondului locativ din România. Cifrele centralizate de CSA arată că la sfârșitul lunii martie din acest an cele mai multe locuințe din România erau asigurate printr-o poliță facultativă, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternică tendință de scădere. Considerăm că aceste modificări, odată ce vor fi aprobate, vor implusiona acționarii PAID să intensifice activitatea de vânzare a poliței de asigurare obligatorie pentru locuințe”, a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

Reprezentanții CSA s-au întâlnit, miercuri, cu acționarii PAID, anunțând aprobarea Aureliei Cristea în funcția de director general și a lui Radu Mircea Popescu în funcția de director general adjunct.

În cadrul acestei întâlniri, Cristea a prezentat Consiliului CSA și acționarilor PAID strategia, respectiv viziunea, misiunea și obiectivele generale pe termen scurt și mediu.

Noua conducere a Pool-ului a prezentat și măsurile pe care PAID le are în vedere cu privire la contracararea practicilor existente în piață, respectiv vânzarea de polițe de asigurare facultativă pentru locuințe la tarife mai mici decât polița PAD, dar cu mai multe riscuri acoperite.

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participație de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins și Grawe România dețin câte 5,5% din acțiuni.

Legislația impune proprietarilor de imobile încheierea unei polițe de asigurare, prima fiind, în funcție de tipul locuinței, de 10 sau 20 euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Proprietarii care nu își asigură locuințele, fie prin intermediul unei polițe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasigurați și afectați de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundație, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorități pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Primele polițe de asigurare obligatorie a locuinței au fost emise în iulie 2010.

PAID gestionează 423.907 de polițe, conform datelor de la 30 iunie, în scădere cu peste 150.000 de contracte față de finele anului 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte