Care sunt cele 13 orașe reședință de județ din România unde nu există centre comerciale moderne

Care sunt cele 13 orașe reședință de județ din România unde nu există centre comerciale moderne
Publicat: 31/07/2012, 13:50
Actualizat: 21/03/2019, 06:15

Suceava se menține pe primul loc într-un clasament al orașelor din România în funcție de stocul de centre comerciale moderne la mia de locuitori, iar în 13 din cele 42 de reședinte de județ nu a fost construit niciun astfel de proiect, potrivit companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, informează Mediafax.

„Livrările din anul 2011 și rezultatele (parțiale) ale recensământului au adus o creștere de 24% a stocului mediu de spații de retail modern per mia de locuitori. Acesta a evoluat de la 64 mp, cât se înregistrau la finalul anului 2010, la 84 mp per mia de locuitori în prima jumătate a anului 2012”, se arată într-o analiză comparativă cu privire la evoluția stocului de centre comerciale în România și în Europa Centrală și de Est realizată de DTZ Echinox.

Analiza remarcă diferențe semnificative de stoc între principalele orașe din România. Astfel, Suceava rămâne în topul orașelor cu cel mai mare stoc de retail, înregistrând un nivel de 736 mp, de aproape 10 ori mai mare decât media țării și de două ori peste media capitalei, de 307 mp. Următoarele în clasament sunt Arad, Constanța și Iași, ultimul beneficiind în prezent de cinci centre comerciale moderne, Palas Mall, Iulius Mall, Felicia Shopping Center, Moldova Mall, Era Shopping Park (galeria comercială), și 366 mp per mia de locuitori.

În partea inferioară a clasamentului se situează Drobeta Turnu Severin, Brăila, Botoșani, Tulcea și Giurgiu ale căror stocuri de spații comerciale moderne se situează în jurul a 100 mp per mia de locuitori, în timp ce alte 13 reședințe de județ nu au în prezent niciun centru comercial modern. Orașele în care investitorii nu au ajuns încă sunt Galați, Satu Mare, Târgu Jiu, Târgoviște, Bistrița, Reșița, Slatina, Călărași, Zalău, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Alexandria și Miercurea Ciuc.

Dintre orașele cu stocuri mici sau inexistente, numai trei au proiecte anunțate pentru următorii ani, respectiv Drobeta Turnu Severin, unde urmează să se deschidă o extensie a Severin Shopping Center, Galați, cu Galleria și EuroMall și Satu Mare, unde Real4You va construi un nou proiect MegaMall.

Stocul de retail din Europa se situează la nivelul anului 2012 cu aproximativ 27% peste valoarea de la finalul lui 2010, ajungând la o medie de 326 mp per mia de locuitori.

Astfel, stocul mediu din România este de 2 până la 3 ori mai redus decât cel al țărilor din regiune, care înregistrează valori între 124 și 219 mp per mia de locuitori. La nivelul capitalelor, stocul cel mai mic este înregistrat de Kiev, cu 256 mp, deși media ponderată a Ucrainei este peste cea a tuturor țărilor din CEE. Varșovia, Praga și Budapesta înregistrează stocuri medii per mia de locuitori peste cel al Bucureștiului, în primele două înregistrându-se un stoc de două ori față de cel din București.

„Variațiile semnificative între stocul de centre comerciale al orașelor mari din România demonstrează polarizarea interesului dezvoltatorilor către principalele 10 centre urbane, care prin poziție și accesibilitate, atrag cumpărători din zonele adiacente. Diferențele majore înregistrate față de țările din regiune demonstrează potențialul pe care îl are piața din România însă trebuie să luăm în considerare și faptul că veniturile sunt mult sub media regiunii. În acest sens potențialul există punctual în orașele care nu sunt acoperite de către niciun centru comercial sau sunt deficitare din punct de vedere al spațiilor comerciale moderne. Dezvoltatorii de centre comerciale analizează mult mai atent decât în perioada precedentă crizei locațiile viitoarelor proiecte iar deciziile se iau doar când au siguranța că piața poate să absoarbă suprafața dezvoltată”, a declarat Răzvan Sin, șeful departamentului de retail al DTZ Echinox.

În România sunt active 62 de centre comerciale, față de 88 în Cehia, 370 în Polonia, 43 în Ungaria și 121 în Ucraina. Stocul total de spații moderne din România este astfel de 1,65 milioane de metri pătrați. Spre comparație în Cehia, stocul ajunge la 2,1 milioane de metri pătrați, în Polonia depășește 8 milioane de metri pătrați, în Ungaria ajunge la 1,24 milioane de metri pătrați, iar în Ucraina la 1,7 milioane de metri pătrați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
×