Cum folosesc bancherii motorul de căutare Google pentru a determina evoluția cererii de consum

Cum folosesc bancherii motorul de căutare Google pentru a determina evoluția cererii de consum
Publicat: 02/08/2012, 11:53
Actualizat: 23/03/2019, 02:40

Băncile centrale au început să urmărească un „indicator economic” inedit, analizând căutările populației pe Google pentru a determina evoluția cererii de consum în paralel cu statisticile oficiale, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Banca centrală din Israel analizează numărul de căutări pe Google, de cuvinte cheie, raportate aproape instantaneu de motorul de căutare, vizând orice produs și serviciu din economie, de la cursuri de gimnastică aerobică la frigidere, pentru a evalua cererea, pe sectoare economice, înaintea publicării buletinelor statistice.

Rezerva Federală a Statelor Unite și băncile centrale din Marea Britanie, Italia, Spania și Chile realizează studii pentru a determina dacă trendurile căutărilor pe internet corespund trendurilor din economie.

Băncile centrale speră să reușească astfel să reacționeze mai repede la evoluțiile economice prin instrumente de politică monetară, prevenind frânări, recesiuni și „boom-uri” însoțite de inflație, sau încurajând reveniri în diverse sectoare, potrivit lui Erik Brynjolfsson, membru al Consiliului Academic de la Rezerva Federală din Boston.

„Când băncile centrale analizau datele tradiționale, practic se uitau în oglinda retrovizoare. Dacă Fed (Rezerva Federală – n.r.) ar fi avut acces la aceste informații, ar fi reușit să facă previziuni mai precise privind piața imobiliară și ar fi știut mai rapid cât de profunde sunt problemele”, spune Brynjolfsson, profesor la Massachusetts Institute of Technology.

Economistul este coautor al unui studiu realizat în 2009 cu privire la estimarea evoluției vânzărilor de locuințe din Statele Unite prin analizarea volumului de căutări pe internet pe această temă. Trei dintre studiile realizate de băncile centrale fac referiri la cercetările sale.

„Ideea” a plecat însă tot din Silicon Valley, chiar de la Google. Hal Varian, economistul șef al companiei, și-a dat seama că analizarea căutărilor pe internet poate conduce la anticiparea evoluțiilor indicate de datele economice tradiționale, raportate cu întârziere. Varian a realizat în aprilie 2009 un raport în care demonstrează cum datele raportate de serviciul Google Trends privind volumul căutărilor pe diverse cuvinte cheie poate îmbunătăți estimările pentru vânzările auto și de locuințe și comerțul retail din Statele Unite.

La câteva luni după apariția raportului, băncile centrale, în frunte cu Banca Israelului, au început să efectueze propriile studii.

Datele privind trendurile de căutare pe Google sunt disponibile cu una, până la trei zile întârziere, în timp ce, spre exemplu, guvernul american publică raportul lunar pentru comerțul retail la jumătatea lunii următoare.

Pe lângă asistarea procesului de prognoză, statisticile Google ajută economiștii să determine eficacitatea măsurilor de politică monetară. Într-o lucrare prezentată în august 2011, Mark Spiegel, vicepreședinte de cercetare internațională la Rezerva Federală din San Francisco, a analizat volumul căutărilor unor cuvinte precum „crisis” (criză) și „freeze” (înghețare, blocare – a piețelor de credit), comparând trendurile de pe Google cu percepția asupra riscului de faliment pentru diverse țări în timpul crizei financiare din 2008.

„Este o metodă aflată încă în stadiu incipient, dar este fascinant. Vorbim despre cantități enorme de informație care ne vor ajuta să înțelegem mai bine ce se întâmplă, în timp real”, a declarat președintele Rezervei Federale din San Francisc, John Williams, descriind noul „indicator economic” ca pe „o revoluție în statistică”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbații care au primit bani în timpul unui studiu au fost de 4 ori mai...
×