TITULARIZARE 2012. Andronescu: Rata de promovare – 48,06 %, înainte de contestații

TITULARIZARE 2012. Andronescu: Rata de promovare - 48,06 %, înainte de contestații
Publicat: 07/08/2012, 20:06
Actualizat: 07/08/2012, 20:06

Promovabilitatea la concursul de titularizare în învățământ este de 48,06 %, înainte de contestații, aproape comparabilă cu cea de la bacalaureat, a declarat, marți, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, potrivit căreia rezultatele „nu sunt de natură să ne mulțumească”.

„Ca să fii profesor, trebuie să fii un exemplu pentru elevi. Dacă rezultatul la titularizare este aproape cu cel de la bacalaureat, este îngrijorător”, a mai spus ministrul Educației.

La concursul de titularizare de anul acesta, 220 de candidați au obținut nota maximă, 10, iar promovabilitatea, respectiv ponderea celor care au obținut minimum nota 7,00, a crescut sensibil față de 2011, când a fost de 31,64%.

Potrivit rezulatelor centralizate de minister, 11,52% dintre candidați au obținut note între 5 și 5,49, 8,16% – între 5,50 și 5,99, 8,92 – între 6 și 6,49, 3,74% – între 6,50 și 6,99, 14,01% – între 7 și 7,49, 9,17% – între 7,50 și 7,99, 8,38% – între 8 și 8,49, 6,92% – între 8,50 și 8,99, 5,71% – între 9 și 9,49, iar 3,01% – între 9,50 și 9,99.

Ministrul Educației a mai spus că există o rată de promovabilitate mică în județe precum Ilfov, Giurgiu sau Caraș-Severin, în primul înregistrându-se o promovabilitate foarte scăzută și la bacalaureat.

Andronescu a anunțat că, în perioada următoare, va fi alcătuită o listă a universităților de unde provin acești candidați, care va fi dată publicității pe site-ul ministerului.

Ecaterina Andronescu a mai spus că, la fel ca la definitivat, se constată „un salt” spre limita de promovabilitate, respectiv în zona 6,99-7,00, motiv pentru care va solicita inspectoratelor școlare să analizeze rezultatele, iar evaluatorilor, să fie la fel de exigenți și cu această grupă de candidați.

La titularizare au fost înscriși 39.074 de candidați, dintre care, după probele practice, au rămas în concurs 35.602. După proba de dosar, au trecut 35.450, iar 28.373 s-au prezentat la proba scrisă. Dintre aceștia, 40 de candidați au fost eliminați ca urmare a unor tentative de fraudă, iar 2.843 de candidați s-au retras – 2.607 din motive personale, iar 236, din motive medicale, potrivit ministerului.

Contestațiile vor fi înregistrate marți și miercuri, la sediile inspectoratelor școlare județene, rezultatele finale urmând să fie afișate în 10 august.

Repartizarea pe posturi a candidaților care au obținut cel puțin media 7,00 se va realiza, la nivelul centrelor de concurs, în 13 august, iar a celor care au luat cel puțin 5,00, în 16 august.

La examenul de titularizare sunt disponibile 6.692 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată și 31.539 de posturi didactice/catedre vacante/rezervate pentru angajare pe perioadă determinată.

Întrebată fiind dacă vor fi acceptați și candidați cu note sub 5, Andronescu a declarat că „speră să nu se ajungă acolo”. „Mi-aș dori ca în sistem să nu intre candidați care nu au promovat titularizarea sau care au luat note sub 5. Mai repede să găsim doritori printre cei care sunt în stagii doctorale sau care au absolvit anul acesta. De asemenea, putem spune că nu toți cei care au promovat titularizarea au un loc asigurat la repartizare, pentru că sunt doar șase mii de locuri în învățământ pentru perioadă nedeterminată”, a spus ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a subliniat că titularizarea „trebuie păstrată”, ca „filtru” care să fie urmat de alte evaluări anuale. „Sunt mai multe măsuri pentru a ridica ștafeta la titularizare, nu neapărat ridicarea pragului de notare”, a conchis Andronescu.

Ministrul Educației declara recent că intenționează să ridice „ștacheta” la examenul de titularizare de anul viitor, anul acesta fiind prea târziu să modifice media cu care acesta poate fi promovat.

Promovabilitatea la titularizare a fost, anul trecut, de 70,31%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni