REFERENDUM 2012. PUNCTAJUL LUI DRAGNEA: Scoateți două milioane de persoane de pe listele electorale permanente

REFERENDUM 2012. PUNCTAJUL LUI DRAGNEA: Scoateți două milioane de persoane de pe listele electorale permanente
Publicat: 09/08/2012, 17:12
Actualizat: 29/07/2014, 23:09

Într-un document al PSD, intitulat „Clarificări legislative privind referendumul din 29 iulie 2012” și asumat de secretarul general Liviu Dragnea, se precizează la capitolul concluzii că din listele electorale permanente trebuie scoase câteva milioane de persoane.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, Curtea Constituțională a stabilit că la urne trebuie să vină jumătate plus unu din cei înscriși pe listele electorale. La referendum s-au prezentat 8.459.053 persoane, iar ultimele informații oferite de Ministerul de Interne și al Administrației anunțau 18,2 milioane de persoane pe listele electorale permanente.

„Având în vedere datele contradictorii privind numărul de alegători din listele electorale permanente pe baza căruia trebuie stabilit cvorumul de participare, Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să transmită listele electorale permanente actualizate astfel încât exprime realitatea electorală din ziua referendumului”, susține secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat că potrivit legii 370/2004 trebuie luate în considerare toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani la data referendumului, indiferent unde locuiesc.

USL susține că pentru stabilirea cvorumului de prezență trebuie luați în considerare doar cei care se află pe listele electorale permanente. Potrivit celor de la USL de pe aceste liste trebuie scoși cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate, adică aproximativ două milioane de persoane.

„Din totalul cetățenilor români cu drept de vot se vor scădea cei cu domiciliul și/sau reședința în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie și care sunt de ordinul milioanelor, ex Spania 856.000, Italia 987.000 etc.), iar cei rămași sunt cetățenii care, conform legii, numai ei pot figura pe listele electorale permanente, pe baza cărora trebuie stabilit cvorumul de participare la referendum”, se arată în documentul USL.

În documentul întocmit de secretarul general al PSD sunt prezentate câteva decizii ale Curții Constituționale, care fac referire la listele electorale permanente și la faptul că acestea nu cuprind persoanele care au domiciliul sau reședința în afara țării.

În document, nu se spune însă nimic despre erata trimisă de judecătorii Curții Constituționale, care face referire la legea 370/2004, cea care definește că pe listele electorale permamente intră toți cetățenii peste 18 ani.

Curtea Constituțională convocată de urgență din cauza eratei

Și în cadrul Curții Constituționale au început să apară semne de întrebare asupra tipului de cvorum care trebuie luat în considerare pentru validarea/invalidarea referendumului din 29 iulie după ce la Monitorul Oficial a ajuns o erată trimisă în numele președintelui Curții Constituționale.

Judecătorii Ion Predescu și Tudorel Toader au spus că nu știau de existența acestei erate trimisă spre publicare. Mai mult, judecătorul Toader i-a cerut președintelui CCR, Augustin Zegrean, convocarea unei ședințe de urgență pentru a se „lămuri toate aspectele”.

Iată completarea apărută în Hotărârea CCR după publicarea eratei: „În speță, însă, sunt aplicabile dispozițiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea președintelui și ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul„. Practic, prin introducerea în discuție a legii 370/2004 se schimbă definiția listelor electorale permanente. Potrivit acestei legi, listele electorale permanente îi cuprind pe toți românii cu vârsta de peste 18 ani, care au drept de vot.

Președintele Crin Antonescu a declarat aseară că potrivit legilor, dar și deciziilor Curții Constituționale, cvorumul de prezență la referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu se va calcula din persoanele aflate pe listele electorale permanente, care nu cuprind însă persoanele care au domiciliul sau reședința în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata