1 DECEMBRIE. Ziua Națională a României, sărbătorită la Veneția, Londra, Praga, Lisabona și Berlin / ”Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, proiectată peste fotografia poetului la vârsta de 19 ani

Redactor:
Cristian Lisandru
1 DECEMBRIE. Ziua Națională a României, sărbătorită la Veneția, Londra, Praga, Lisabona și Berlin / ”Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, proiectată peste fotografia poetului la vârsta de 19 ani
1 DECEMBRIE. Ziua Națională a României, sărbătorită la Veneția, Londra, Praga, Lisabona și Berlin / ”Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, proiectată peste fotografia poetului la vârsta de 19 ani

1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită anul acesta ținând cont de măsurile restrictive impuse de pandemie, dar asta nu înseamnă că românii de pretutindeni nu vor putea simți apropierea de țară și de drapelul tricolor.

 În mari capitale ale Europei sunt organizate manifestări artistice online cu ocazia Zilei Naționale a României, marcând un moment cu semnificații istorice extraordinare pentru toți românii.

Praga. Un fragment din ”Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, recitat de un cunoscut actor ceh

Un video cu înregistrarea interpretării în limba cehă a unui fragment din poezia „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, realizată de renumitul actor ceh Petr Vrsek, va fi prezentat marți, 1 decembrie, pe rețelele de socializare ale ICR Praga, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în Cehia.

Imaginea de pe fundalul video va fi una extraordinară, cea mai cunoscută fotografie a lui Mihai Eminescu, în care acesta avea vârsta de doar 19 ani. Fotografia a fost realizată de către fotograful Jan Tomas în 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas din Praga, iar înregistrarea de excepție a fost realizată de către Ondrej Sukoup, compozitor ceh a numeroase coloane sonore și câștigător a mai multor premii pentru compozițiile sale.

Textul fragmentului din „Scrisoarea III” în limba cehă va fi proiectat peste imaginea poetului.

”Scrisoarea III” a fost publicată, pentru prima oară, pe data de 1 mai 1881, în revista Convorbiri literare, fiind structurată pe două părți: prima parte reprezintă ”trecutul glorios al ostașilor români în contrast cu falsul patriotism al contemporanilor”, iar partea a doua este ”o satiră la adresa societății contemporane poetului și a lipsei de patriotism al contemporanilor”.

Tema poemului este demascarea falsului patriotism al contemporanilor în contrast cu vitejia ostașilor români din trecut.

Londra. Prelegeri, expoziție online și concert: London Philharmonic Orchestra – Jurowski dirijează Enescu

 Cu ocazia Zilei Naționale a României, profesorul Dennis Deletant va susține o prelegere – ”The Saliency of the Past: Some Thoughts on the Case of Romania” – la reprezentanța ICR, în parteneriat cu Ambasada României.

De asemenea, episoadele din cadrul ”Who is Romania / Cine este România” – seria inovatoare de filme de promovare a personalităților românești destinate platformelor de socializare, inițiată de reprezentanța ICR la Londra și realizată de istoricul britanic Tessa Dunlop – vor fi redifuzate pe canalele de social media ale reprezentanței pe parcursul zilei de 1 decembrie.

În aceeași zi vor fi prezentate online lucrările românești din Galeria Europeană, strânse sub titlul ”Masterpieces of Romanian art”.

Nu în ultimul rând, va fi prezentat și concertul extraordinar ”London Philharmonic Orchestra: Jurowski dirijează Enescu”. Organizat în parteneriat cu celebra orchestră britanică LPO și dirijat de Vladimir Jurowski, concertul conține două lucrări scrise de George Enescu, Dixtuor și Simfonia de cameră, care sunt rar interpretate în Marea Britanie, transmit reprezentanții ICR.

Berlin. Recital extraordinar al pianistei Sina Kloke, specializată în cercetarea şi interpretarea creaţiilor lui George Enescu

Pianista germană Sina Kloke, specializată în cercetarea şi interpretarea creaţiilor lui George Enescu, va susține un recital, cu prilejul Zilei Naționale a României, difuzat pe pagina de Facebook şi pe site-ul ICR Berlin.

În munca ei de aprofundare a operei enesciene, Sina Kloke a cercetat manuscrisele Enescu la Biblioteca Academiei Române, transcriind şi preluând în repertoriul ei lucrări încă nepublicate de George Enescu, o parte dintre acestea fiind înregistrate şi publicate pe un CD, apărut în Germania în anul 2019.

Ţinând cont atât de semnificaţia Zilei Naţionale, cât şi de faptul 2020 este an jubiliar Beethoven, programul va cuprinde lucrări de Enescu și Beethoven.

Veneția. ”Capodopere ale muzicii românesti și universale. Între Enescu, Schumann, Silvestri și Chopin”

Pianista Ramona Elena Munteanu va susține un recital intitulat „Capodopere ale muzicii românesti și universale. Între Enescu, Schumann, Silvestri și Chopin” la sediul IRCCU Veneția.

În deschidere, după o scurtă intervenție a Consulului General al României la Trieste, dr. Cosmin Lotreanu – acesta va vorbi despre semnificația zilei de 1 Decembrie – vor fi interpretate fragmente din reducțiile pentru pian ale imnurilor României și Italiei.

Programul recitalului va include și lucrări semnate de G. Enescu, R. Schumann, C. Silvestri și Fr. Chopin.

Născută la Cluj-Napoca, pianista Ramona Elena Munteanu este rezidentă în Italia, unde a urmat și studii aprofundate de muzică, la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneția și la Universitatea „Dante Alighieri” din Reggio Calabria.

Lisabona. Muzicienii Constantin Sandu și Radu Ungureanu, concert la Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului din Porto

Un recital de pian și vioară susținut de pianistul Constantin Sandu și violonistul Radu Ungureanu, muzicieni români de prestigiu din Portugalia, va avea loc la Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului din Porto (ESMAE), cu ocazia Zilei Naționale a României.

Muzicienii vor interpreta piese de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Nottara și Paul Constantinescu. Organizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, recitalul va fi prezentat publicului, pe rețelele de socializare ale celor două instituții, marți, 1 decembrie.

În perioada 27 noiembrie – 1 decembrie sunt prezentate mărturii în oglindă despre România și Portugalia – ”Videocărți poștale portugheze despre România” – ale unor personalități marcante, precum scriitorii António Lobo Antunes, Rui Zink și Vítor Sousa, profesorii Helena Carvalhão Buescu, Daniel Silva Perdigão, arh. António Castelbranco și jurnalistul Leonídio Paulo Ferreira.

Aceștia vorbesc despre importanța relației lor cu România, despre experiențele trăite în țara noastră și impresiile păstrate în memoria lor afectivă.

Citește și..
Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide