Prima pagină » Actualitate » 35 de ani de la startul ”GOLANIADEI”. Momentele-cheie ale fenomenului Piața Universității

35 de ani de la startul ”GOLANIADEI”. Momentele-cheie ale fenomenului Piața Universității

Sursa: Mediafax Foto

Pe 22 aprilie 1990, la 121 de zile de la startul oficial al Revoluției din 1989, debuta fenomenul Piața Universității, declanșat de noua societate civilă în formare, „golanii” nemulțumiți de atitudinea noilor guvernanți care au preluat puterea după căderea regimului comunist.

Fenomenul denumit „Golaniada”, nume dat după ce manifestanții au fost numiți „golani” de Ion Iliescu, a început pe 22 aprilie 1990, când Piața Universității a fost ocupată de demonstranți și proclamată „Zonă liberă de neocomunism”.

S-a întâmplat după un miting electoral al PNȚCD, când o parte dintre manifestanți s-au baricadat în Piața Universității din București și au cerut aplicarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara, aflarea adevărului despre Revoluție, separarea puterilor în stat, alegeri libere. De la balconul Universității, sute de personalități s-au adresat oamenilor adunați în Piață.

Pe 24 aprilie, la ședința Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), Ion Iliescu afirma că în Piața Universității manifestează ”golani și grupuri de huligani”, ceea ce a făcut ca la „Kilometrul zero al democrației” să se strângă tot mai mulți oameni.

Ei au adus cu ei și au fluturat pancarte cu: „Ieri huligani, azi golani”, au purtat ecusoane cu însemnul „golan” și variantele „golan convins” și „golan manipulat”.

Au urmat zeci de nopți ale protestului – maraton, în care „golanii” din piață au cântat: „Mai bine haimana, decât trădător/Mai bine huligan, decât dictator/Mai bine golan, decât activist/Mai bine mort, decât comunist”.

Numărul protestatatilor a crescut spectaculos de la zi la zi, personalități ale lumii culturale și unii politicieni alăturându-se manifestanților, iar mișcarea a luat sfârșit aproape două luni mai târziu, brutal, când Ion Iliescu a chemat minerii în Capitală, pentru a ”curăța” Piața Universității.

Cum s-a sfârșit

Pe 13 iunie 1990, trei garnituri pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București. În dimineața zilei următoare, aceștia au intrat în Piața Universității, unde polițiștii încercau deja să disperseze în mod violent studenții și ceilalți manifestanți împotriva regimului Ion Iliescu.

Deși minerii au pretins că sosirea lor în Capitală are ca scop refacerea rondurilor cu flori din fața Teatrului Național, distruse de protestatari cu o zi în urmă, totul a degenerat în lupte violente. Muncitorii din Valea Jiului au pătruns în sediile facultăților de Geologie, de Litere și de Matematică, unde au distrus bunuri importante și au agresat numeroși profesori.

Marian  Munteanu, inițiatorul și coordonatorul demonstrației studențești, a fost sechestrat și bătut cu bestialitate în incinta Universității de către mineri și alți membri ai forțelor de ordine, apoi a fost aruncat în fântâna arteziană de la Universitate. A fost transportat la spital în moarte clinică, însă medicii au reușit să îl salveze. După patru zile însă, Marian Muntean a fost din nou arestat abuziv.

Pe 15 iunie, minerii au fost transportați cu autobuze la complexul Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit pentru „acțiunea plină de curaj”. Imediat după aceasta, minerii au fost duși la Gara de Nord, de unde au luat trenul înapoi către Valea Jiului.

”În luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român, printre care inculpații Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutați de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, precum inculpatul Măgureanu Virgil – directorul Serviciului Român de Informații și inculpatul Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune din motive politice împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Represiunea a avut loc în contextul manifestației maraton care a avut loc începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din municipiul București ce s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. 

Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de revendicări de sorginte democratică.

În acest context, inculpații Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, Măgureanu Virgil și Sârbu Adrian şi alte persoane din conducerea statului sau a partidului Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau era susceptibilă de a manifesta o formă de opoziție, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”, scrie în rechizitoriul dosarului Mineriadei retrimis instanței la finalul lunii martie 2025.

Galerie foto: Mediafax Foto


CITEȘTE ȘI:

Gândul prezintă în premieră DETALII ÎNFIORĂTOARE din Dosarul Mineriadei. Cum maltratau minerii femeile gravide: bătute cu leviere în fața iubiților

EXCLUSIV. Profețiile lui Ion Rațiu. Interviul „dezgropat” după 30 de ani: „Avem datorii și vor mai crește, am irosit banii din tezaurul țării”

„Cred că mi-am făcut datoria față de țară.” Testamentul politic al lui Corneliu Coposu, găsit întâmplător după 20 de ani

Bloomberg: „Golaniada” din România ar putea fi o lecție pentru Turcia

Câțiva „golani” bătrâni au comemorat în Piața Universității 23 de ani de la Mineriada din iunie 1990: „Ce știu tinerii de azi?…” REPORTAJ GÂNDUL

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și