620 milioane de euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranziție Justă. Boloș: „Aceste prime apeluri vor aduce peste 11.000 locuri noi de muncă”

620 milioane de euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranziție Justă. Boloș: „Aceste prime apeluri vor aduce peste 11.000 locuri noi de muncă”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Sursa FOTO: facebook.com
Publicat: 27/04/2023, 18:50

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat miercuri, în consultare publică, primele ghiduri ale solicitantului pentru două apeluri de proiecte ce vor fi finanțate prin Programul Tranziție Justă. Astfel, IMM-urile din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș vor avea acces la finanțare în valoare totală de 620,46 milioane de euro.

Proiectele finanțate prin Programul Tranziție Justă 2021 – 2027 vor sprijini sectorul antreprenorial productiv mic și mijlociu, pentru creșterea competitivității și a capacității economiilor locale de a genera locuri de muncă durabile, sigure și cu un nivel de salarizare atractiv, precizează reprezentanții MIPE într-un comunicat de presă.

În această primă etapă, IMM-urile din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș vor avea acces la o finanțare de peste 620 milioane de euro pentru crearea de unități noi de producție ori prestări de servicii, pentru extinderea celor existente, dar și pentru diversificarea produselor și serviciilor oferite. Proiectele selectate pentru finanțare trebuie să conducă la crearea de noi locuri de muncă, direct legate de investiția finanțată, ce trebuie menținute pe o perioadă de cel puțin 3 ani după finalizarea investiției.

„Lansăm astăzi în consultare publică primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile naționale aferente perioadei 2021 – 2027 și, poate nu întâmplător, marcăm acest start prin două apeluri finanțate prin Programul Tranziție Justă. Cele șase județe incluse în acest program Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș se confruntă cu pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activități dominante în economia locală, iar investițiile pe care le putem face în aceste zone, din fonduri europene, reprezintă o gură de oxigen pentru mii de familii din aceste zone. Aceste prime apeluri aduc deja 620 de milioane în economia locală prin două tipuri de granturi care vor sprijini întreprinderile să investească în activități productive și, mai ales, să creeze noi locuri de muncă. Fiecare întreprindere sprijinită, fiecare loc de muncă nou creat își multiplică beneficiile în comunitate, pentru că sunt familii întregi care depind de acestea.

Până la sfârșitul anului 2023, vor fi deschise toate cele 87 apeluri de proiecte finanțate prin Programul Tranziție Justă, adică vor fi create peste 11.000 noi locuri de muncă și vor beneficia de reconversie profesională peste 30.000 de persoane din cele șase județe”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

IMM-urile din cele șase județe vor putea accesa două tipuri de granturi, prin intermediul a două apeluri de proiecte diferite

Cele două apeluri de proiecte se adresează întreprinderilor mici și mijlocii din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, înființate până la data de 31 decembrie 2021 și oferă acces la granturi de până la 2 milioane de euro și la granturi între 2 milioane și 5 milioane de euro în cadrul a două apeluri competitive, cu termen limită de depunere.

Domenii eligibile pentru finanțare

Sumele accesate vor fi investite în domenii de activitate eligibile, stabilite în conformitate cu normele privind ajutorul de stat regional și de minimis și vor urmări:

  • crearea unei unități noi de producție / prestări servicii;
  • extinderea capacității unei unități existente;
  • diversificarea producției unei unități prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior în unitate.

Tipuri de investiții eligibile în cadrul celor două apeluri sunt:

  • Investiții în active corporale precum lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI); achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, cu excepția mijloacelor de transport; achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuția la dezvoltarea durabilă punctate în cadrul evaluării tehnice și financiare.
  • Investiții în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect.

Unitatea de producție/ prestare servicii finanțată trebuie să fie localizată în zona vizată de apel, adică teritoriul administrativ al județului corespunzător priorităților PTJ (P1 – Gorj, P2 – Hunedoara, P3 – Dolj, P4 – Galați, P5 – Prahova, P6 – Mureș).

Mecanismul de selecție a proiectelor presupune verificarea eligibilității exclusiv în baza Declarației unice întocmite de solicitant, iar evaluarea tehnică și financiară se realizează doar pentru proiectele care se încadrează în limita a 130% din alocarea apelului, luând în calcul finanțările solicitate cumulate, în ordinea depunerii cererilor de finanțare, precizează MIPE.

Bugetul total al apelului Proiecte cu finanțare nerambursabilă între 2 – 5 milioane euro lansat în cadrul acțiunii ”Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, componenta ”Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” este de 289,54 milioane de euro.

Cel de-al doilea apel, prin care se acordă granturi de până la 2 milioane de euro, dispune de un buget total de 330,91 milioane de euro.

Ghidurile solicitantului poate cele două apeluri pot fi consultate aici: https://mfe.gov.ro/ptj-21-27/

Alocările sunt compuse din contribuția Fondului pentru Tranziție Justă (85%) și contribuția de la bugetul de stat (15%) și se acordă sub formă de finanțare nerambursabilă, ce constituie de ajutor de stat regional și de minimis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii