A murit Valentin Uritescu. Actorul avea 81 de ani și suferea de o boală degenerativă, de aproape 50 de ani

A murit Valentin Uritescu. Actorul avea 81 de ani și suferea de o boală degenerativă, de aproape 50 de ani
Valentin Uritescu / FOTO - Observatornews.ro
Publicat: 18/06/2022, 13:10
Actualizat: 18/06/2022, 13:45

Actorul Valentin Uritescu a murit, vineri seară, la vârsta de 81 de ani, împliniți pe 4 iunie. De la vârsta de 33 de ani, acesta suferea de o boală degenerativă, care a tot avansat cu timpul.

Potrivit Antena 3, actorul se afla internat într-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala gravă de care suferea şi care, în urmă cu câţiva ani, l-a determinat să se retragă din activitate.

Celebrul actor român suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson. În ultima perioadă, starea sa de sănătate se înrăutăţise, astfel că ar fi avut inclusiv zile în care nu putea să vorbească, potrivit sursei citate.

Valentin Uritescu – biografie

Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (1963), după care a fost angajat la Teatrul „M. Filotti” din Brăila (1963-1968).

De asemenea, a mai jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990), potrivit volumului „1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996) şi cinemagia.ro.

Actorul Valentin Uritescu, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, a dat viaţă unor roluri diversificate și ofertante precum Sergentul „Şaptefraţi” din serialul TV „Lumini şi umbre”, semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în „Noi, cei din linia întâi”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

Activitatea din teatru: Primul rol de dramă a fost cel din în piesa „Mai înainte de a cânta cocoşul”

În anul 1975, a primit primul său rol de dramă, în piesa „Mai înainte de a cânta cocoşul” de Ivan Bukovkan, în regia Eduard Covali (1975), jucată la la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ.

La Teatrul Bulandra a jucat în spectacolele „Luna dezmoşteniţilor” de Eugene O’Neill, „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu, „Tartuffe” de Moliere.

Totodată, a putut fi admirat și la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), pe a cărui scenă a jucat, între anii 1990-2009, în piese precum „Avram Iancu” de L. Blaga (1991), „Vrăjitoarele din Salem” de A. Miller (1991), „Livada de vişini” de A.P. Cehov (1992), „Morişca” de Ion Luca (1991), „Strigoii” de H. Ibsen (1998), „Numele trandafirului” de Umberto Eco (1999), „Nunta lui Krecinski” (2000), „Take, Ianke şi Cadîr” (2001), „Crimă pentru pământ” (2002), „Tărâmul celălalt” (2002), „Povestiri din zona interzisă” (2004), „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino” (2005).

În 2009, Valentin Uritescu a interpretat rolul Pantalone în spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni (regia Toma Enache), montat la Teatrul „Nottara”.

A fost distribuit și în piesa „Scapino”, după Moliere, la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, alături de actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Andrei Duban ş.a. Premiera a avut loc la data de 28 noiembrie 2011.

Un an mai târziu, a făcut parte din distribuţia spectacolului „Spitalul comunal” de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Metropolis.

Valentin Uritescu, actor în zeci de filme

Ca actor de film, Valentin Uritescu a avut un mare succes cu rolul sergentului Şaptefraţi (în serialul de televiziune „Lumini şi umbre”, în regia Andrei Blaier, (1981/1982), precum şi în filmul lui Sergiu Nicolaescu „Noi, cei din linia întâi” (1985).

A deţinut roluri în zeci de filme, printre care: „Angela merge mai departe” (1981), „Concurs” (1982), „Întoarcerea din iad” (1983), „Cantonul părăsit”, „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Domnişoara Aurica”, „Trenul de aur” (1986), „Duminică în familie”, „Nişte băieţi grozavi” (1987), „Cei care plătesc cu viaţa”, „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Momentul adevărului” (1989), „Şobolanii roşii”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea” (1990), „De-aș fi Peter Pan” (1991), „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul conjugal” (1993), ”Chira Chiralina”, „Neînvinsă-i dragostea” (1993), „Examen” (2000), „Turnul din Pisa” (2002), „Căsătorie de probă” (serial TV- 2003), „Magnatul”(2004), „Cuscrele” (serial TV-2005), „Amantul marii doamne Dracula” (2005), „Margo” (2006), „Schimb valutar”(2008). În 2006, a dublat vocea pentru filmul de animaţie „Cars/Mașini”…

Valentin Uritescu – distincții și premii

De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” şi „Domnişoara Aurica” (1986) sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru „Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Şobolanii roşii” (1991).

În 2017, Valentin Uritescu a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Valentin Uritescu și debutul său în lumea literară

În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară, cu volumul autobiografic „Aşa sunt eu, prost!”, iar în 2013 a continuat cu „Să ai grijă de cel bun din tine”, o carte de amintiri dedicată tatălui său. Ambele volume au apărut la Editura Humanitas.

În 2016, artistul a lansat şi volumul de memorii „Bântuit de vieţile altora”, apărut la Editura Ars Docendi.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația