ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing*) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că ”au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor.”
„Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să NU deschideți aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să NU accesați documentele anexate sau linkurile din conținut. De asemenea, evitați să efectuați plăți sau să transmiteți date confidențiale! Totuși, în cazul în care ați interacționat cu astfel de materiale sau site-uri false, ANAF vă recomandă să raportați imediat aceste situații autorităților.
Vă asigurăm că departamentele de specialitate ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală tratează cu deosebită seriozitate securitatea cibernetică a instituției și a contribuabililor, care este o prioritate absolută”, a transmis ANAF.
Reamintim că oficialii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) i-a avertizat pe contribuabili că a apărut o nouă campanie frauduloasă, prin care pot fi contactați telefonic sau prin mesaje de pretinși angajați ANAF, care le solicitată date bancare sau personale.
Contribuabilii sunt avertizați de ANAF că atacatorii apelează la noi metode de fraudă financiară, prin care încearcă să impersoneze diverse instituții. Atacatorii folosesc tehnici de „phone spoofing”, prin care numărul de telefon afișat pe ecranul persoanei vătămate pare a fi al Direcției generale antifraudă fiscală.
„Phone spoofing” înseamnă falsificarea ID-ului de apelant, prin care infractorii pot face să pară că apelurile lor telefonice provin de la un anumit număr – fie unul cunoscut și/sau de încredere pentru destinatar, fie unul care corespunde unei anumite locații geografice.
„Recomandăm să evitați accesarea de link-uri sau atașamente din e-mail-uri sau mesaje a căror sursă nu poate fi atestată/certificată ca fiind legitimă, precum și efectuarea unor plăți către entități a căror identitate nu poate fi verificată”, au transmis oficialii ANAF.
Reprezentanți instituției sfătuiesc contribuabilii să nu furnizeze date personale/bancare telefonic înainte de a verifica autenticitatea identității solicitantului prin intermediul canalelor de comunicare oficiale ale ANAF.
Sursă foto: ANAF
CITIȚI ȘI: