Alexandru Rafila: Nu exclud ca varianta Omicron a Covid-19 să existe deja în România

Alexandru Rafila: Nu exclud ca varianta Omicron a Covid-19 să existe deja în România
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / FOTO: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 03/12/2021, 19:27

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat că nu este exclus ca varianta mutantă a Covid-19 din Africa de Sud – Omicron să fie deja prezentă în România, adusă de persoane care au călătorit şi au venit din terţe ţări despre care nu se știe dacă au fost sau nu testate.

„Eu nu exclud că acest prim caz există deja în România, poate nu în rândul celor care au fost deja testaţi, poate au fost persoane care au călătorit şi au venit din terţe ţări şi nu ştim despre ei”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul transmite că în acest moment important este informarea corectă a populației și mai puțin transmiterea unor mesaje alarmante.

„Aţi fost entuziasmaţi sau interesaţi de primul caz de COVID, primul caz transportat cu izoleta şi aşa mai departe, după aceea lucrurile acestea au devenit o banalitate. Ar trebui să fim puţin mai relaxaţi şi să căutăm informarea populaţiei într-un mod responsabil, mai puţin transmiterea de mesaje care să agite populaţia”, a adăugat Rafila.

Întrebat dacă populaţia ar trebui să se sperie de această nouă tulpină, Rafila a răspuns: „Nu ştim încă, pentru că nu cunoaştem elementele legate de patogenitatea similară sau diferită faţă de a tulpinii Delta sau a tulpinii originale, pe de o parte, şi nu cunoaştem nici modul în care anticorpii obişnuiţi după îmbolnăvire sau obţinuţi după vaccinare sunt neutralizaţi, în ce măsură se neutralizează şi protecţia oferită de vaccin sau de trecere prin boală este diferită faţă de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la tulpinile devenite clasice”.

Unul din românii repatriați joi din Maroc a fost depistat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Din primele informații se pare că persoana ar fi fost infectată cu varianta Delta a Covid-19. Românul depistat pozitiv se află în prezent în izolare la domiciliu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) transmite că riscul de infectare cu noua variantă a Covid-19 – Omicron este mai pronunțat în cazul persoanelor trecute prin boală decât în cazul persoanelor vaccinate. Infecțiologul Anne von Gottberg susține că vaccinurile împotriva Covid continuă să protejeze împotriva formelor grave a bolii.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult