VIDEO | Alin Stoica despre accidentul de muncă din Capitală: Lucrarea nu era autorizată. Nu s-au luat măsurile elementare de siguranţă

Publicat: 04/08/2021, 22:01
Actualizat: 04/08/2021, 22:17

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, miercuri seară la Digi24, că şantierul de lângă Biblioteca Naţională, unde şase muncitori au fost prinşi sub pământ, după ce un mal care nu a fost asigurat, s-a surpat provocând provocând decesul a doi dintre muncitori, nu era autorizat și nici nu s-a luat nici o maură de siguranță astfel încât viață celor care lucrează să nu fie pusă în pericol. Prefectul a menționat că firma care face lucrarea aparţine Primăriei Sector 3.

”Lucrarea respectivă nu era autorizată, nu erau luate măsurile elementare de siguranţă pentru asigurarea şantierului respectiv şi pentru protejarea lucrătorilor. Evident că ITM, după ce va face anchetă, va vei cu rezultatele finale şi va identifica toate neregulile. Este un exemplu despre cum nu trebuie făcute lucrurile, pentru că, până la urmă, este o companie municipală care ar trebui să fie un exemplu”, a declarat Alin Stoica.

Prefectul Capitalei anunță că firma aparținând Primăriei sectorului 3, nu ar fi trebuit să facă acele lucrări care nu respectă normele de protecție a muncii.

”Este o companie a Primăriei Sector 3 care nu ar fi trebuit să facă lucrările respective, care nu respectă normele de protecţie a muncii. Aşa ceva nu ar trebui să existe niciunde în România”, a adăugat prefectul.

Stoica a subliniat că norme de protecţia muncii care trebuie respectate cu stricteţe, iar angajatorul este direct responsabil pentru a se asigura că aceste măsuri să fie puse în practică de către toți muncitorii.

”Muncă în sine este mai periculoasă decât alte munci şi sunt nişte norme de protecţia muncii care trebuie respectate cu stricteţe. De multe ori nu sunt respectate pentru că sunt prea costisitoare pentru unii, sau pentru că îi împiedică și atunci este responsabilitatea, dar responsabilitatea angajatorului este aceea de a asigura toate măsurile de protecție a muncii și din păcate în acest caz nu au fost respectate”, a adăugat prefectul.

Întrebat dacă primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă se face vinovat în acest caz, Prefectul a precizat că anchetă va determina persoană responsabilă.

„Anchetă va determina cine este responsabil, teoretic, conducătorul locului de muncă este cel care este responsabil”, a spus Stoica.

Prefectul anunță că cei care sunt puși să muncească în condiții care nu respectă toate normele de protecție a muncii se pot adresa ITM-ului.

„Să se adreseze ITM-ului, care deși este hulit are un rol foarte important, acela de a se asigura că aceste reguli se respectă pentru că până la urmă regulile de protecție a muncii salvează vieți”, a completat Prefectul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase